perjantaina, tammikuuta 02, 2004

Transhumanismin ongelmia

Yksityisetsivä esittää blogissaan uuden vuoden haasteen: "Kertokaa minulle miksi ette ole transhumanisteja ja minä kerron teille miksi teidän pitäisi olla." Transhumanismi on mielenkiintoinen pohdinnan aihe. Minulla on sellainen tunne, että transhumanismin ideassa on paljonkin varsin hataralla pohjalla olevaa, mutta en kuitenkaan lähde suorin suin esittelemään omia tuntemuksiani. Sen sijaan esittelen transhumanismin ongelmia luotaavan artikkelin.

1. Miten tiede tai "yliäly" pystyy vastaamaan siihen, mitkä ovat "oikeita" tavoitteita ja mitkä ovat niitä tunteita, joita kannattaa tuntea?

2. Entä jos "ihmisyys" on vain atomeja ja kemiaa? Ja jos transhumanistit ovat oikeassa, niin mitkä ovat ratkaisut kysymyksiin identiteetistä, vapaasta tahdosta ja vastuusta?

3. Mitä tapahtuu, kun ihminen muuttuu niin paljon, että hänen perustavanlaatuiset arvonsa muuttuvat? Ja mitä sitten, että jos tranhumanismissaan ihminen päättää, että äly ei ole mitään ja että hän haluaa vain istua paikallaan pillereissä onnellisena?

"Järkevät ihmiset sopeutuvat maailmaan, järjettömät yrittävät sopeuttavat maailmaan itseensä. Siksi, kaikki kehitys on järjettömien ihmisten aikaansaannosta." (George Bernard Shaw)

Ai niin, kuolemattomuuden ongelma on muuten jo ratkaistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".