maanantaina, kesäkuuta 23, 2003

Puolueet ja utopia

Mikä puolue on tulevaisuuden visioissaan kaikista utopistisin? Onko se kenties Joogalentäjien puolue, koska tiedämme, että lentäminen joogaamalla on hyvin vaikeaa? Vai onko kyseessä ehkäpä Alempitasoisten miesten puolue(AMTP), jonka tavoitteena olisi alempitasoisten miesten tasa-arvoinen kohtelu(myönnetään, tuollaisen puolueen menestyksen kuvittelu olisi lähes äärettömän utopistista)? Vastaus on ei. Utopistisin puolue on Liberaalit, minkä seikan Ilkka Kokkarinenkin huomioi kirjoituksessaan 16.6.

Puolueisiin tarkemmin tutustumaton henkilö saattaa ajatella nimen perusteella, että "no joo, Liberaalit ajavat varmaankin lisää vapautta, mikä ei kuulosta mitenkään älyttömältä ajatukselta, koska vapaushan on sinällään hyvä asia." Minäkin ajattelin ennen noin ja hiukan ihmettelinkin, miksi Liberaalit eivät ole kannatetumpi puolue. Ennen viime vaaleja kävin sitten tutustumassa tarkemmin joittenkin liberaalien ehdokkaiden vaalisivustoihin ja melkein putosin perseelleni, kun rupesin miettimään, mitä heidän ohjelmansa todellakin toteutuessaan pitää sisällään.

Ensimmäisenä kiinnostukseni herätti Matti Linnanvuori, joka oli minulle jollain lailla nyysseistä tuttu nimi. Karskeimmat lukijat voivat halutessaan tutustua aiheeseen lukemalla nyyssikeskustelun, jossa on kylläkin yli tuhat viestiä ja jossa valitettavasti Linnanvuoren joka neljäs vastaus ihan hyviinkin kysymyksiin on "olkinukke". Liberaaleilla on myöskin oma blogi, jonka arkistojen alusta löytyy hiukan valaistusta liberaalien eri ajatusrakennelmiin.

Miten liberaalit sitten ovat tulleet tuollaiseen utopistisimpaan poliittiseen ajatusrakennelmaan, jollaisen toteutuessa seuraukset olisivat aivan muuta, kuin mitä he kuvittelevat niiden olevan? Minä arvelen, että heidän laskelmistaan puuttuu lähes tyystin ihmisten käytöksen eläimellisen raadollisuuden osuus. Juuri se inhimillinen tekijä, jota he moittivat kommunistien(lue:kaikkien muiden puolueiden) tuottavuutta estävänä tekijänä. Hyvää liberalistisissa ajatuksissa on se, että ne tarjoavat mahdollisuuden mukavaan aivojumpaan ja se, että niistä keskustelu on kohtuullisen hyvää viihdettä varsinkin silloin, kun vastauksena on jotakin muuta kuin "olkinukke".

Ei kommentteja: