keskiviikkona, marraskuuta 26, 2003

Erektuslaisuuden syvin olemus

Aika ja minä kyseli taannoin erektuslaisuuden määrittelyn perään. Aihetta ovat pohtineet ainakin Markun verkkoloki, Sorsamatti, Väärien ajatusten kata-logi ja Tiedemies. Olemuksen ytimen jäljille päästään näppärimmin miettimällä erektuslaisia yhdistäviä tekijöitä.

Minä näen erektuslaisuuden pohjan evoluutiopsykologiassa, siitä johdettavissa olevissa ihmisille lajityypillisissä käyttäytymispiirteissä sekä noista käyttäytymispiirteistä johdettavissa olevissa päätelmissä ja malleissa, joista parisuhdemarkkina-arvoteoria on hyvä esimerkki.

Toinen kulmakivi on rationaalisuuden ja loogisen ajattelun vaalimisessa. Oma erityisasemansa on todennäköisyyksien kunnioittamisella sekä tilastollisten ilmiöiden korostamisella yksittäistapausten sijaan.

Ominaista erektuslaiselle ajattelulle on oman itsen erottaminen tarkasteltavasta asiasta. Markkina-arvoista puhuessaan erektuslaiset pyrkivät tarkastelemaan ilmiötä "tieteellisesti" tilastollisena ilmiönä, vaikka yksityiselämissään käyttäytyvät kuten muut. Oman parinvalintakäyttäytymisen tarkkailu ulkopuolisen objektiivisen katsojan silmin ei tuota erektuslaisille vaikeuksia.

Jonkin sortin ateismi ja huuhaan vastustaminen on erektuslaisille tyypillistä. Erektuslaiset tarvitsevat todisteita ja loogista päättelyä uskoakseen erilaisia väitteitä. Monien väitteiden todenperäisyys on vaikea näyttää. Tuollaisissa tapauksissa erektuslaiset pyrkivät arvioimaan väitteen todennäköisyyttä, mitä väitteeseen uskomisesta tai uskomattomuudesta seuraa ja ottamaan noitten arvioitten avulla jonkin kannan käsiteltävään asiaan.

Erektuslaisuus pyrkii selvittämään totuutta ja sitä, miten ihmisten kannattaa käyttäytyä päästäkseen johonkin tavoitteeseensa. Erektuslaiset eivät kuitenkaan ole muita kummoisempia siinä, että heillä itsellään olisi sen parempi itsekuri noiden rationaalisesti ajateltujen päämääriensä toteuttamiseen.

Monille ihmisille on vaikeaa erottaa toisistaan objektiivisuuteen pyrkivä rationaalinen ajattelu, omat tuntemukset ja oikeina pidetyt arvot. Jos omat tunteet, arvot ja pyrkimys johdonmukaiseen pääsevät sekoittumaan keskenään, on seurauksena humanistista huttua. Huttua, jossa ajatusrakennelmille ei löydy loogista jatkumoa ja jossa ei tehdä selväksi eroa sen välillä, miten asiat ovat miten niiden pitäisi olla.

Erektuslaisuuden määrittelemälle humanismille on tyypillistä pelätä pahaa tietoa. Tietoa, josta he pelkäävät vedettävän vaarallisia ja perusteettomia johtopäätöksiä. Humanisti haluaa uskoa ihmisen hyvyyteen ja maailman oikeudenmukaisuuteen - maailmaan, jota siihen sopimattomat faktat eivät saa järkyttää.

Ei kommentteja: