lauantaina, marraskuuta 15, 2003

Huoraksi haukkuminen

Raijakoossa käsitellään Helena Saarikosken kirjaa Mistä on huonot tytöt tehty?, joka tarkastelee tyttöjen kohtaamaa huorittelua: "On aina iloinen yllätys havaita julkaistavan sellaisiakin yleistajuisia kirjoja, joissa käsitellään sukupuolta tyylipuhtaan sosiaalitieteellisesti -- siis vailla epäsuoriakaan psykologisointeja tai biologisointeja." Sosiaalitieteellinen käsittely antaa paljon aineksia, mutta vähän vastauksia.

Huorittelu-ilmiön purkaminen selkeäksi syiden ja motiivien loogiseksi jatkumoksi tuntuu olevan minulle aika vaikeaa, joten esittelen tässä vain joitain löyhästi toisiinsa liittyviä pohdistoja aiheesta.

Huorittelun ja nimittelemisen edellytys on siinä, että nimittelijä ei koe nimiteltävää fyysiseksi uhaksi. Nimittely on vallankäyttöä, jolla pyritään vaikuttamaan nimiteltävän käytökseen. Nimittelyn uhka on voimakkaampaa vallankäyttöä kuin nimittely itsessään.

Tyttöjen huorittelemisen ja läskiksi haukkumisen uhka on tehokasta vallankäyttöä, joka saa tytöt välttelemään kaikin keinoin läskin tai huoran mainetta. Läskeys tai huoruus romuttavat tytön markkina-arvon ja vaimouspotentiaalin. Tytön menestys markkina-arvoasteikolla ei perustu niinkään siihen, mitä tyttö on tai mitä hän on saavuttanut, vaan siihen, mitä hän ei ole.

Huorittelu ja läskittely tehoaa tyttöihin ja naisiin, koska heillä on potentiaalisesti korkea markkina-arvo - jos he eivät ole huoria tai läskejä. Samalla tavalla ja samasta syystä nimittelyuhka kohdistuu julkkiksiin. Julkkissinkkumiehet varjevat mainettaan pukkiutumiselta yhtä tiukasti kuin tytöt huoriintumiselta.

Miehiä tai poikia ei huoritella, koska alhaisen markkina-arvon miehillä ei ole mahdollisuutta huoraamiseen ja koska korkean markkina-arvon miesten asema koostuu suurimmaksi osaksi muista aineksista kuin korkeasta seksuaalimoraalista.

Kirjasta esittämiä strategioita huorittelun estämiseksi: 1) "Poikaystävän seurustelun muodossa tarjoama 'suojelu' on mafiamaista: miesten tarjoamaa suojelua tarvitaan miehiä vastaan, ja tytöt saavat maksaa tämän suojelun seksuaalisella itsemääräämisoikeudellaan" 2)Toinen reagointitapa on pyrkiä epäsuorasti todistamaan oma kunniallisuutensa osoittamalla niitä, jotka "oikeasti"ovat jotakin muuta. 3) Kolmas strategia on olla "hyvä jätkä" poikien joukossa".

Huorittelu- ja läskittelyuhassa on kyse suunnilleen samasta asiasta kun siinä, että julkisuuden paine painostaa julkkiksen laihduttamaan ja pitämään maineensa puhtaana. Korkeasta markkina-arvosta tulee väistämättä haittavaikutuksia sosiaalisten paineiden muodossa. Alempitasoisilla miehillä ei ole sosiaalista painetta laihduttamiseen tai maineen varjelemiseen, koska he eivät kiinnosta ketään.

Kumman valitsisitte: A) Teillä olisi hyvä sosiaalinen asema sen mukaiset korkeat paineet ulkonäkönne ja maineenne säilyttämiseen vai B) Teillä olisi alhainen sosiaalinen status, eikä juuri mitään painetta ulkonäön tai maineen säilyttämiseen?

Ei kommentteja: