keskiviikkona, marraskuuta 26, 2003

Laadukas sarjakuva

Ilman naista on minulle uusi miellyttävä sarjakuvatuttavuus tekijöinään Jussi Pakkanen ja Mikko Kuitunen. Itsekin olen joskun kunnostautunut sarjakuvien amatööritasolla samasta aiheesta(!) ja osallistunut jopa sarjakuvakilpailuun, huonolla menestyksellä tosin. Nykyinen suosikkisarjakuvani on tietenkin Viivi ja Wagner, Kamut hyvänä kakkosena ja Karvinen kolmosena. Ilman naista on tyylikkäästi tehty ja aihepiirikin on minun näkökulmastani katsottuna paras mahdollinen. Yhtymäkohtia löytyy Naisen kanssa sarjakuvaan, mutta juonellisesti uusiä käänteitä löytyy roppakaupalla. Tässä arvioitani eri strippien osuvuudesta.

Sarjakuvassa esiintyy tyypillinen ATM. Ihan ok näköinen tavallinen mies, joka on ulkona naisten iskemisen saloista ilman luontaista karismaa. Osa 1 kertoo oivaltavasti tavallisen miehen baaritodellisuudesta, tosin kuollut hylje on Malowin asteikolla mitatattuna mielestäni turhankin alhaalla. Osassa 2 rytmitys on hiukan epäonnistunut ja pointtikin on kyseenalainen. Osa 3 kolahtaa kuin tonni porkkanoita. Voiko asiaa osuvammin ilmaista? Osa 4 on loistava toiseen ruutuun asti, mutta viimeisen ruudun iskuvirke on jätetty iskemättömäksi. Osa 5 on mainiota valistusta pimeydessä vaeltaville naisille. Osassa 6 seikkailevat mukana Birdy ja Isosisko. Ei kai mies sentään ystäviensä eroja toivo?

Osa 7 on muunnelma vanhan vitsin perusteemasta, mutta tosihan se on, että kotona myöhemmin pystyy kuvittelemaan sen, mitä ei kuitenkaan tositilanteessa pysty tekemään. Osa 8 on hauska. Osat 9 ja 10 kertovat samasta aiheesta, joka tosin kertoo lähinnä naisia vaivaasta ongelmasta. Osa 11 on täysin samanhenkinen Naisen kanssa sarjakuvan kanssa loppupäätelmää myöten. Osa 12 edustaa erektuslaisessa symboliikassaan huipputasoa. Kuvitus, rytmitys ja juoni toimivat mainiosti. Osa 13 kertoo, että kuvitustekniikka kehittyy koko ajan. Juonessakin on kekseliäitä piirteitä.

Sarjakuvan FAQ kertoo: "Ilman naista sai tiettyä alkukipinää mainitusta julkaisusta, mutta muuten yhtäläisyydet jäävät varsin vähiin." Olin havaitsevanani paljon samanrakenteisuutta, mikä ei ole sinällään huono asia. Kaiken kaikkiaan Ilman naista on juuri sellainen sarjakuva, jollaista minä haluaisin lukea. Lisää samanlaista!

Ei kommentteja: