sunnuntaina, marraskuuta 30, 2003

Älykkyysosamäärä (ÄO)

Älykkyyden käsite on jatkuvien kiistojen kohteena. Suunnitelmanani on käydä älykkyyden teemaa lävitse useammassakin postauksessa. Oma menestykseni älykkyystesteissä on ollut epäerektusmaisesti kehnompi mitä olisin toivonut. Pääsen testeissä ehkäpä parhaaseen neljännekseen, mutta huippusuorituksia ei ole tullut. Syynä huonoon älykkyystestimenestykseeni on luonnollisesti ollut vaillinainen keskittyminen, motivaation puute, väärä aika kuukaudesta tms.

Älykkyystesteistä on tosin jäänyt sellainen kuva, että jos treenaisin intensiivisesti pari viikkoa tai pari vuotta noita testejä, niin älykkyyteni nousisi huomattavasti, koska oppisin kaikki älykkyystehtävissä käytettävät kikat ulkoa. Jos ajatellaan, että esim. shakkitehtävien ratkaiseminen vaatii älyä, niin periaatteessahan shakkitehtäviä voitaisiin käyttää älykkyystesteinä. Ongelma tulee vastaan siinä, että pitkään shakkia tai shakkitehtäviä harrastanut "tyhmä" henkilö ratkaisee helppoja shakkitehtäviä hetkessä, siinä missä älykkäältä, mutta shakkia pelaamattomalta henkilöltä menee ratkaisujen löytämiseen "loputtoman kauan". Olisi kiinnostavaa tietää, onko älykkyystestien "oppimisvaikutus" yhtä suuri tai likikään yhtä suuri, mitä se on shakkitehtävissä?

Joittenkin henkilöitten älykkyysosamääriä:

Garry Kasparov Shakin pelaaja 190
Marilyn Mach vos Savant Kirjailija (Saavutti lapsena korkeimman mitatun ÄO:n (230)) 186
Andrew J. Wiles Matemaatikko(todisti Fermat'n viimeisen teoreeman) 170
Stephen Hawking Kosmologi, teoreettinen fyysikko 160+
William "Bill" Gates Ohjelmistomoguli, maailman rikkain mies 160
Jayne Mansfield Seksipommi, näyttelijätär 142
Madonna Ciccone Laulaja 140
Francis Crick Lääkäri (löysi DNA:n, nobel-palkittu) 115
John F. Kennedy Presidentti 110
Andy Warhol Artisti 86

Ammattiryhmien keskimääräisiä älykkyysosamääriä(erektuslaisille tyypilliset ammatit tuntuvat hallitsevan kärkipäätä):

155 Tieteiden (fysiikka, kemia, lääketiede) Nobel-palkinnon voittajat
145 Matemaatikot, huipputiedemiehet
140 Ylimmät virkamiehet, professorit
130 Lääkärit, asianajajat, insinöörit, yritysten huippujohtajat
120 Opettajat, kirjanpitäjät, toimihenkilöt
110 Työnjohtajat, konttoristit, myyntimiehet, asentajat
100+ Koneenkäyttäjät, kauppiaat, hitsaajat, teurastajat
100- Varastomiehet, kirvesmiehet, kokit, autonkuljettajat
90 Työläiset, puutarhurit, kaivosmiehet, pakkaajat, lajittelijat

Verbaaliakrobatia: "Koska älyllisesti hyvinkehittyneen ihmisen keho on hintelä ja raihnas, eikä hän voi alimittaisella lihasvoimallaan saattaa ketään suunniltaan, hänen on tehtävä se ylivertaisella puheaktillaan. Reetorin lahjoilla varustettu aivokimppu kykenee niin halutessaan tärvelemään kaikkein ylevimmätkin asiat. Avainsanoja ovat pilkallisuus, ironia, kyynisyys, sarkasmi sekä henkeäsalpaava tasapainoilu denotaation ja konnotaation välille pingotetulla köydellä. Ei väliä, vaikka askel joskus osuukin harhaan: putoamista vaimentaa sopimusvaraisten merkitysten kudelma eli aina voi vedota siihen, että on tullut väärinymmärretyksi. Verbaaliakrobaatti kohdistaa viiltävät sanansa erityisesti sellaisiin omiin piirteisiin, jotka hän tunnistaa muissa. Samoin hän kykenee näennäisen itseironian keinoin loukkaamaan muita verisesti."

Ei kommentteja: