sunnuntaina, marraskuuta 16, 2003

Markkina-arvoteorian kritisointia

Kevyesti kyselee kommenttiosastolla, miten markkina-arvoteoriaa pitäisi kritisoida? Minua on laitettu aika harvoin kritisoimaan omia väitteitäni, vaikka minulla olisikin omiin väitteesiini toisinaan kipakoita vasta-argumentteja. Olisi kuitenkin aika tylsää, jos itse ensin väittäisin jotain ja sitten kommenttiosastolla kritisoisin omia väitteitäni.

MA-teoria koostuu hyvin yksinkertaisista ja itsestäänselvistä väittämistä, joten teorian paikkansapitämättömyyden todistelemisyritykset ovat heikolla pohjalla. Kritisointia kannattaakin mielestäni yrittää mieluummin inhimillisestä kuin tiedollisesta näkökulmasta käsin. On kysyttävä sitä, mitä ihmiset tarvitsevat?

Markkina-arvoteorian kritiikkiä: Markkina-arvoteoreettinen ihmissuhteiden analysointityyli ei vastaa ihmisten tarpeisiin saada positiivisia tuntemuksia ihmissuhde-elämäänsä pohtiessaan. Vaikka MA-teoria pitäisikin paikkansa, niin se ei auta juuri mitään, jos teoria ei vastaa ihmisten tunnetarpeisiin. Ihmisyys ja onnellisuus ei kumpua totuudesta, vaan inhimillisyydestä.

MA-teoria edustaa kyynisyyttä, joka nakertaa onnellisen elämän perustuksia. Ihmisen on parempi elää uskossa omaan kelpoisuuteensa ja mahdollisuuksiinsa kuin kuulla laskelmia omasta surkeudestaan ja kehnoista todennäköisyyksistään parisuhdemarkkinoilla. Ihminen tarvitsee uskoa omaan kauneuteensa, älyynsä ja arvoonsa ihmisenä. Ihminen ei tarvitse onnellistumiseensa tieteellistä tietoa, vaan kannustuksen ja lohdutuksen sanoja, vaikka nuo sanat eivät olisikaan totta.

MA-teorian esittämät asiat ovat itsestäänselvyyksiä, jotka jokainen ihminen "tietää" ja tuntee omalla tavallaan. Ihmisen psyykelle on hyvästä, että MA-teoreettinen tieto pysyy alitajuisella tasolla ilman, että sitä nostetaan tietoisuuteen. Ihmiselle ei ole hyvästä tietää kaikkea, vaikka tietoa pidetäänkin itsestäänselvästi oikeana arvona yhteiskunnassamme.

Tieto lisää tuskaa. Tiedon yliarvostettu asema yhteiskunnassamme olisi kyseenalaistettava. Olisi myönnettävä, että kaikki tieto ei ole hyvää tietoa. Ihmisiä tulisi suojella haitalliselta tiedolta.

Ei kommentteja: