maanantaina, marraskuuta 24, 2003

Nuoreen vaimoon vaihtava mies

Osmo Soininvaara kirjoittaa: "Johtavassa asemassa olevien miesten keskuuteen on levinnyt peräkkäinen moniavioisuus. Kun vanha vaimo alkaa lähestyä keski-ikää, hänet vaihdetaan herkästi nuoreen ja nättiin...Vaimon vaihtamiseen nuorempaan tarvitaan kahta: sekä menestyvää miestä, joka haluaa nuoren vaimon, että nuorta naista, joka haluaa menestyvän keski-ikäisen miehen elämän sulostuttajaksi. Lopputuloksena on kaksi keski-ikäistä ”leskeä”. Entinen vaimo saa usein elää loppuelämänsä yksin ja omillaan. Uuden vaimon saavuttaessa keski-iän leskeys koittaa hänellekin miehen kuoltua."

"Menestyvien miesten moniavioisuus näyttää olevan yleismaailmallinen ilmiö. Sillä saattaa olla hyvinkin vahva biologinen tai etologinen taustansa...Islamilaisissa kulttuureissa miehen velvollisuus on elättää kaikki vaimonsa, jos kerran on useampia vaimoja ottanut. Yhdysvalloissa eronnut mies maksaa entiselle vaimolleen huomattavia korvauksia loppuikänsä...Suomalainen erikoispiirre on vanhan vaimon raaka hylkääminen."

Osmo ihmettelee: "Saksassa monien muiden maiden tapaan eroon eläketurva katsotaan yhteiseksi omaisuudeksi siinä missä asuntokin. On vaikea ymmärtää miksi meillä ei tehdä samoin. Suomalainen käytäntö on voimakkaasti naisia syrjivä." Eli Osmon logiikan on oikeudenmukaista, että naisilla on paljon paremmat mahdollisuudet valita itseään paljon paremmin ansaitseva puoliso ja eron sattuessa saada puolet tämän eläkerahoista. Ei minulla ole mitään tuota uudistusta vastaan, kunhan vain pienituloisille miehille taataan samat mahdollisuudet päästä rikkaisiin naimisiin ja mahdollisuus nauttia naisen eläketurvan puolikkaasta.

Tyypillinen myytti kertoo, että "mies jättää vaimonsa nuoremman vaimon tähden. Todellisuudessa kaksi kolmesta avierosta on haettu vaimon toimesta." Keskustelupalstoilta saa toistuvasti lukea tapauksista, joissa nainen jättää miehensä, vaikka mies onkin" teoriassa unelmamies ja loistava isä". Kuinka monesta tapauksesta olette lukeneet, jossa mies jättää ikääntyneen "unelmavaimonsa"? Menestyneellä miehellä saattaa olla avioliiton ulkopuolisia suhteita, mutta ei hän jätä vaimoaan, jos vaimo ymmärtää sopeuttaa käyttäytymisensä alentuneen markkina-arvonsa edellyttämälle tasolle. Dannyn vaimo on oivaltanut tuon periaatteen päinvastoin kuin Tuire Mikkonen.

Kolme- nelikymppiset miehet sanovat avioitumattomuutensa syyksi seuraavaa: "En halua kosia helppoja nakkeja. Tuntisin oloni epämukavaksi sosiaalisissa ympyröissä, jos 15% miehistä olisi harrastanut seksiä vaimoni kanssa."

"Kun mies lähestyy viittäkymmentä, hän vaihtaa joko vaimoa tai hankkii moottoripyörän. Me sovimme rouvan kanssa, että ostetaan pyörä!"

Ei kommentteja: