torstaina, marraskuuta 13, 2003

Pilkka osuu omaan nilkkaan

Sanojaan liitetään ne ominaisuudet, joita hän puhuu muista, vaikka kerrottu asia ei liittyisi sanojaan millään tavalla, kertoo John Skowronskin tutkimus. Jos puhuja sanoo jotakuta ahneeksi, kuulijat pitävät sanojaa ahneena. Kuulijat siirtävät sanotut ominaisuudet sanojaan tiedostamattaan.

Ilkeä juoru kostautuu kertojalleen. Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään. Eli jos minä kirjoitan (joskus harvoin) negatiivisia asioita feministeistä, niin nuo negatiiviset asiat siirtyvätkin lukijoiden päissä minuun itseeni. Päästäkseen pidetyksi ja suosituksia bloggaajaksi ei kannata kertoa negatiivisia asioita toisista, koska sanotut sanat liihottelevat bumerangina takaisin. Poliitikko, joka haukkuu toisia korruptoituneiksi saa itse korruptoituneen maineen ja bloggaaja, joka kehuu toisia bloggaajia lahjakkaiksi saa itse lahjakkaan maineen.

Älä tuomitse, ettei sinua tuomittaisi.

Ilmiötä käytetään hyväksi mainonnassa. Vaikka dopingurheilija toisi tuotteelle lisää julkisuutta, kuten vaikkapa Ben Jonhsonin ja Valion tapauksessa, niin ilmeisesti "ominaisuuksien siirto"-ilmiöstä on enemmän haittaa kuin lisääntyneestä julkisuudesta on hyötyä.

Kröhöm...kirjoituksen lopuksi minun on sanottava, että te - kaikki lukijani - olette rakastettavia, kauniita ja fiksuja.

Ei kommentteja: