keskiviikkona, marraskuuta 12, 2003

Rasismi

Rasismin määritelmä: "Silloin kun kielteinen suhtautuminen vieraiden kulttuurien edustajiin perustuu käsitykseen ihmisten rodullisesta tai etnisestä eriarvoisuudesta, on kysymys rasismista. Rasismi on pyrkimystä systemaattiseen ja suunniteltuun toisen ihmisen, rodun tai uskonnon alistamiseen ja väheksymiseen. Vastaavasti rasistit uskovat omaan ylemmyyteensä."

Uusrasismi: "Uusrasistit ajattelevat, että tietyt kulttuurit ja tietyt kielet ovat kehittyneempiä ja parempia kuin toiset."

Voiko noiden määritelmien nojalla päätellä, että jos ihminen vain vihaa tai inhoaa väärän värisiä tai väärän näköisiä ihmisiä, niin kyse ei ole rasismista? Saako väärän värisiä ja näköisiä ihmisiä inhota ja syrjiä, jos tuo syrjintä ei perustu siihen, että ihmiset olisivat mitenkään eriarvoisia, vaan siihen, että ei yksinkertaisesti pidä väärän näköisistä ihmisistä?

Onko ihminen rasisti, jos hän ei vain yksinkertaisesti halua lisää ulkomaalaisia Suomeen tunteeseen perustuen ja ilman mitään perusteluita? Missä menee rasistin ja ei-rasistin välinen raja?

Pitäisikö rasististen puolueiden ja ryhmittymien yksinkertaisesti vain luopua kaikista perusteluistaan ja sanoa, että "me ei vain haluta ulkomaalaisia Suomeen ja ihminenhän ei voi haluilleen paljon mitään"? Mitä argumenttejä tuollaista "haluun perustuvaa syrjintää" vastaan on olemassa?

Paljon on muuttunut vuosien varrella.

Ei kommentteja: