perjantaina, huhtikuuta 16, 2004

Ooppera

A-talkissa keskusteltiin oopperan saamista suurista avustuksista verrattuna muihin taidemuotoihin. Ooppera onkin lähinnä hyvätuloisimman kerman huvitus. Savonlinnan oopperajuhlat saavat isot avustukset vuosittain, siinä missä muitten taiteitten edustajat eivät saa yleensä mitään, kuten ei saanut Seinäjoen tangomarkkinatkaan, vaikka on tukea useana vuonna hakenut. Luultavasti oopperan suuret tuet johtuvat siitä, että silmäätekevät ovat oopperan hallituksissa tms. ja haluavat profiloitua statukseltaan rahvaasta erottuvaan korkeakulttuuriin yhdistetyiksi.

Oopperan ideahan on sama kuin muissakin aatelisten omaksumissa teennäisissä ja turhanpäiväisissä merkkikielissä, joita rahvas ei osaa eikä normaali ihminen ei edes haluaisia oppia, ellei hänelle niitä opetettaisi äidin maidon mukana. Jossain Englannissahan yläluokan eleet ja kieli ovat eriytyneet voimakkaasti edelleenkin kansan käyttämistä tavoista. Meillä Suomessa ei ole oikastaan kuin ooppera, jolla herraskainen ihminen voi valita, kuuluuko hän juntteihin vai fiiniin sivistyneistöön. Oopperahan kehittyi alunperinkin aatelisten liiallisesta veronkeräämisestä ja kansan riistosta. Kun ei tiedetty mitä liialla rahalla tehtäisiin, niin puettiin paksu leidi hassuihin kallisiin asusteisiin ja opetettiin hänet pienestä pitäen vetämään korkealta ja kovaa.

Oopperan paremmuutta luonnollisempiin "kansanmusiikkityyppisiin" kulttuureihin verrattuna ei voi perustella loogisilla perusteilla - vain ainoastaan irrationaalisilla ja hatusta repäistyillä arvoilla. Yleensä poliitikot vastaavat kysymykseen "Miksi oopperamusiikki on parempaa kuin tango ja suuremman tuen arvoinen?" siten, että he vetoavat Suomen maineeseen maailmalla ja oopperan merkitykseen tuon maineen luojana. Miettikääpä asiaa omalta kohdaltanne, kuinka moni teistä arvostaa jotakin maata siksi, että tuolla maalla on ooppera? Entä jos oopperaa ei olisi? Ajattelisitteko, että onpas surkea maa kuin sillä ei ole edes oopperaa?

Suomella olisi loistava tilaisuus näyttää maailmalle, että järjetön rahan tuhlaaminen yläluokan erottamiseksi rahvaasta - rahvaan rahoilla - ei yksinkertaisesti käy. Jos Suomen aateliset haluavat kehittää symboliston, jolla heidät erottaa tavallisesta pulliaisesta, niin tehkööt sen omilla rahoillaan. Ajatelkaa, miten Suomen maine järkevänä ja tasa-arvoisena maana kasvaisi, jos päätettäisiin vain panna lappu oopperan luukulle ja lähettää Karita Mattila maailmalle tissejään esittelemään. Maailmalla ihasteltaisiin, että siinäpä on hieno maa, eipä ole ihme, että se keikkuu teknologian huipulla. Tuossa maassa ei laula paksut leidit, vaan Noksun vienot soittoäänet. Lopuksi linkki Mot-ohjelmassa käytyyn keskusteluun oopperasta.

Huh huh, kaikkea sitä voikaan sattua.

Gmail ei ole lainsäätäjien suosiossa.

Ei kommentteja: