keskiviikkona, joulukuuta 15, 2004

Apua ja sassiin!

Pitäisi kirjoittaa essee R.W Connellin kirjan Masculinities pohjalta. Tiivistetysti kirja koostuu seuraavanlaisesta materiaalista:
1. Eräs kirjan pääjuonteista on hegemoninen patriarkaalisuus, joka sortaa naisia ja kerää edut miehille.

2. Noin kolmasosa kirjasta käsittelee homojen ja homoseksuaalisuuden yhteyttä maskuliinisuuteen - runsaiden esimerkkitarinoitten kera.

3. Esimerkkeinä maskuliinisuuteen liittyen ovat pääasiassa prätkäjengiläiset, rikolliset sekä 14-vuotiaina seksiuransa aloittaneet surffaajapojat, jotka käytettyään naisia seksiesineinä alkoholisoituvat rappiolle 25-vuotiaina.

4. Vastakkaista pehmeää mieskulttuuria edustavat maan ystävissä toimivat ympäristöaktivistit.

5. Kun ympäristöaktivisti mies lukee feminististä kirjallisuutta, hän alkaa hävetä miehisyyttään ja alkaa käännyttämään muita miehiä samalle häpeämislinjalle.

6. Viidesosa kirjasta tarkastelee maskuliinisuuden syntyä oidipuskompleksin seurannaisena ja tärkeänä muututtujana maskuliinisuuden kehityksessä tulee esille miesten kastraatiopelko.

7. Sukupuolten välillä ei ole eroja tai sitten nuo erot ovat mitättömän pieniä. Sosiaalisissa tilanteissa esiintyvät erot, kuten palkkaero tai lastenhoitovastuuero ovat paljon suurempia.

8. Psykologisesti ottaen maskuliinisuus on puolustusmekanismi, joka estää regression esioidipaaliseen identifikaatioon äidin kanssa.

9. Esimerkkitarina 1: Ollessani suhteessa nuoreen tyttöön, hän laittoi sormen anukseeni. Tajusin: "Tämähän on fantastista! Haluan homosuhteeseen miehen kanssa, jossa tapahtuu anaaliyhdyntä!" Don oli luullut itseään heteroksi, mutta nyt hän ei ollutkaan niin varma (homokokeilu epäonnistui, kun partnerin seisokki ei pitänytkään kriittisellä hetkellä).

10. Tärkein maskuliinisen hegemonian alue Euroopassa ja Amerikassa on heteromiesten dominanssi ja homomiesten alistaminen.

11. Heteroseksuaalisuus pakotetaan miehiin.

12. Alempitasoisia miehiä ei kirjassa esiinny - paitsi että sana "nörtti" mainitaan kerran.

13. Oidipaalinen erottautuminen äidistä voidaan mitätöidä jossain määrin myöhemmässä elämän vaiheessa.

14. Tarina 2: Yliopiston jälkeen Barry Ryan luki jotain todella kovaa kamaa (feministisiä kirjoituksia), mikä sai hänen olonsa kauheaksi siksi, että hän oli mies. Hänelle tuli sisäinen konflikti, koska hän halusi seksiä, mutta toisaalta hän tunsi olevansa seksistinen sika, mikä sai hänet tuntemaan paljon syyllisyyttä.

15. Klassinen este heteromiesten ystävyydelle on homofobia.

16. Jos patriarkaatti ymmärretään historialliseksi rakenteeksi, niin se voidaan lopettaa historiallisella prosessilla.

17. Vaatimus poikia osallistumaan tyttöjä kiinnostaville kurseille ja vaatimus heteroita osallistumaan homoja ja lesboja kiinnostaville kursseille pakottaa heidät omaksumaan empaattisen asenteen, minkä hegemoninen maskuliinisuus tällä hetkellä kieltää.
Juu ja esseen pitää tietenkin läpäistä tiukin mahdollinen tieteellinen seula, joten neuvoja otetaan innokkaana vastaan.(Itku meinaa päästä kun ei keksi mitään...)

Ei kommentteja: