keskiviikkona, joulukuuta 22, 2004

Marxilainen feminismi

Marxilaisia feministejä on vihastuttanut eritoten se, että naisten tekemä työ trivialisoidaan. Eräs marxilaisten feministien idea onkin palkan maksaminen kotitöistä naisille. Jos valtio ei suostu maksamaan palkkaa, naiset voivat mennä lakkoon. Nainen joka eroaa miehestään on tavallaan lakossa, koska hän kieltäytyy työskentelemästä miehelle. Samalla tavalla abortin tekevä tai ehkäisyä käyttävä nainen kieltäytyy lapsen tuomasta lisätyöstä.

Kritikoijat puolestaan sanovat, että kotitöistä maksettava palkka vain kasvattaisi naisten miesten välistä kuilua, koska se antaisi naisille syyn jäädä kotiin ja antaisi miehille tekosyyn olla tekemättä mitään kotitöitä.

"Työväenluokan naiset ovat super-hyväksikäytettyjä palkkatyössään ja hyväksikäytettyjä kotitöissään. He kärsivät seksismistä enemmän kuin keski- ja yläluokan naiset." Engelsin käsityksen mukaan työläisnaiset kärsivät vähemmän alistamisesta kuin porvarinaiset.

Marxilaiset feministit haluavat kyseenalaistaa palkkojen markkina-perustaisuuden. He ajattelevat, että naisten töistä maksetaan vähemmän, koska kyseessä ovat naiset. Ammatit pitäisi arvostella objektiivisesti ja palkkojen pitäisi määräytyä sen mukaan.

Marxilaisille feministeille vaimon ja prostituoidun välillä on vain aste-ero, ei laatuero. Kurtisaanin ja vaimon ero on siinä, että vaimo ei vuokraa ruumistaan, vaan myy sen orjuuteen lopullisesti. (Rosemarie Tong, Feminist thought)

Ei kommentteja: