keskiviikkona, huhtikuuta 04, 2007

Miesten syrjintä työelämässä

Naaraan euro ei neuvotellen kasva.
Naiset ansaitsevat siis yhä keskimäärin 20 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski puolestaan lohkaisi eilen, että naisen euro on euro. Riski kertoi, että palkkaerojen suurin syy on se, että naiset ja miehet tekevät edelleen erilaisia töitä. Naiset ovat siis enimmäkseen naisvaltaisilla aloilla ja miehet miesvaltaisilla aloilla.

Seppo hyvä, tämä argumentti oli tuore ehkä parikymmentä vuotta sitten.

Siitä lähtien miesten ja naisten töiden välisiä raja-aitoja on yritetty purkaa. On tehty työn vaativuuden arviointeja ja tasa-arvosuunnitelmia. Naisia on kannustettu paremmin palkatuille miesten aloille. Tämä on osittain onnistunutkin, tosin näiden alojen palkat ovat alkaneet luisua. Miehet eivät jostain syystä ole innostuneet huonosti palkatuista naisaloista.
Mieltymykset ja ennakkoluulot joiden perusteella valitsen ja tulen valituksi.
Olen elämäni aikana hakenut kolmea henkilökohtaisen avustajan paikkaa. Uskon, että siihen, etten ole saanut toimeksiantoja, osittain syynä on sukupuoleni. Uskon, että miehet ja naiset yhtälailla haluavat keskimäärin mielummin naisen avustajakseen kuin miehen. Ennakkoluulon mukaan naiset ovat hoivaavampia, empaattisempia ja ymmärtäväisempiä. Uskon, että sillä ennakkoluulolla on myös jonkunlainen ennustearvo.
Itsekin harkisin taannoin puolittain jonkin assistentin/sihteerin viran hakemista, mutta koska epäilen, että johtajan polvet eivät kestä yli sata kiloisia "sihteerikköjä" syli-istunnassa, paikka jäi hakematta. Minullakaan ei ole asiasta tietoa, mutta luuisin, että miehiä syrjitään rankasti tuollaisissa sihteeri-tyyppisissä viroissa. Ajatellaan, että oikeus niihin kuuluu itsestään selvästi naisille. Syrjinnän syynä ei ole se, että iso karpaasi olisi lähtökohtaisesti huonompi hoitamaan virkaa, vaan koska nainen halutaan virkaan siksi, että hän on nainen ja siten viehättävämpi.

Miesten on vaikea päästä monille huonommin palkatuille naisten aloille.

12 kommenttia:

  1. Anonyymi4/4/07 12:04

    Yritysten välinen kilpailu on veristä. Pienikin muutos tulosarviossa voi merkitä eroa menestyksen ja tappion välillä globaaleilla markkinoilla. Siksi kannattavuutta pyritään parantamaan kaikin keinoin jotta sijoittajat pysyvät tyytyväisinä.
    Kunhan joku yritys käsittää, että se voi tehdä käsittämättömän 20% leikkauksen henkilöstömenoihinsa palkkaamalla naisia, niin se tekee uskomattomat voitot. Mutta onneksi patriarkaatin keskinäinen lojaliteetti on niin suuri, että edes miljardit eurot eivät sitä voi rikkoa.

    VastaaPoista
  2. Anu Karttunen: Naisia on kannustettu paremmin palkatuille miesten aloille. Tämä on osittain onnistunutkin, tosin näiden alojen palkat ovat alkaneet luisua.

    Mielenkiintoista - tämä oli ainakin minulle ihan uusi juttu. Mitä esimerkkejä löytyy sellaisista aloista, joilla palkat ovat pienentyneet samaan aikaan naisistumisen kanssa?

    VastaaPoista
  3. "Naisia on kannustettu paremmin palkatuille miesten aloille. Tämä on osittain onnistunutkin, tosin näiden alojen palkat ovat alkaneet luisua."

    Lääkäriliitto on onnistunut nostamaan palkkoja esimerkillisesti vaikka ala on naisistunut. Eikä naisvaltaisin erikoisala eli lastenpsykiatria ole lainkaan huonoiten palkattu.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi4/4/07 16:27

    "Mielenkiintoista - tämä oli ainakin minulle ihan uusi juttu. Mitä esimerkkejä löytyy sellaisista aloista, joilla palkat ovat pienentyneet samaan aikaan naisistumisen kanssa?"

    Ei tämä väite ole uusi juttu. Se kyllä olisi jotain aivan uutta, jos joku osoittaisi sen tutkimuksen luo, jossa tällainen ilmiö on havaittu. Puolivillaisia kyselytutkimuksia on saatettu naistutkimuksen merkeissä tehdäkin, mutta ilmeisesti niitäkin hävetään sen verran, ettei niitäkään kehdata käyttää viitteinä.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi4/4/07 19:52

    "Minullakaan ei ole asiasta tietoa, mutta luuisin, että miehiä syrjitään rankasti tuollaisissa sihteeri-tyyppisissä viroissa. Ajatellaan, että oikeus niihin kuuluu itsestään selvästi naisille."
    Voi olla että näin on. Itselleni on jäänyt tälläinen tunne mm. siivoustyöstä, että se on pääasiassa tarkoitettu naisille. Olen tällä hetkellä työtön ja olen hakenut töihin siivousyrityksiinkin. Yhdestä paikasta minulle tarjottiin töitä, heidän kolmesta palkkatasostaan parhaalla, mutta tunteja oli niin vähän (vaikka hain kokopäiväistä työtä, jonka he olivat ilmoittaneet työvoimatoimiston sivuilla), että ei olisi kannattanut matkakulujen ja muiden menojen jälkeen. Tämä paras palkkataso oli ns. miehille sopivasta työstä (ilmeisesti tosi paskaista hommaa), eivätkä he suostuneet tarjoamaan minulle mitään muita siivoustöitä tämän ohelle.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi, kiinnostavaa. Tuosta seuraa jänniä: Kuvitellaan, että samasta siivousfirmasta hakee "ihan mitä tahansa kokopäivätyötä" 10 miestä ja 10 naista. Naisista kahdeksalle löytyy tavanomaista naisten työtä. Miehistä kahdelle löytyy tavanomaista miesten työtä.

    Siivousfirmasta työpaikan saaneet miehet saavat siis parempaa palkkaa kuin naiset koska heille on annettu kovempia työtehtäviä - vaikka kukaan työnhakijoista ei kieltäytynyt kovista työtehtävistä.

    Pidän ihan uskottavana, että miesten on suhteellisen vaikea saada huonostipalkattuja ns. naisten töitä. Naisille taas luontevasti tarjotaan juuri näitä töitä kun he etsivät mitä työtä hyvänsä. Kun sitten vertaillaan töissäkäyvien tilipusseja, naisten on kevyempi.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi4/4/07 22:06

    Käsitin tuon alan palkan luisumisen siten, ettei palkka konkreettisesti laske, mutta jää jälkeen muiden vastaavanlaisten alojen palkkakehityksestä. Tästä voi aiheutua vuosien saatossa ihan selkeä ero. Käsittääkseni esimerkiksi kemisti-DI:lle on päässyt käymään hiukan näin verrattuna muihin DI:hin.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi5/4/07 13:21

    Jos palkan luisuminen pitää paikkansa, niin se voisi johtua siitä, että naiset eivät ole yhtä röyhkeästi pyytämässä palkankorotuksia.

    VastaaPoista
  9. Anonyymi5/4/07 13:26

    Ja/tai naiset voivat olla myös turvallisuushakuisempia työpaikan suhteen.

    Eli eivät vaihda työpaikkaa kovin helposti paremman palkan perässä koska uusi työpaikka ei ole tuttu ja turvallinen ja se pitäisi myös vakiinnuttaa. Näin ollen työnantajan ei myöskään tarvitse maksaa kovempaa palkkaa/nostaa palkkaa pitääkseen työntekijän talossa.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi5/4/07 14:28

    Eufemia: "Kun sitten vertaillaan töissäkäyvien tilipusseja, naisten on kevyempi."

    Siivoustöissä vai yleensä ja keskimäärin kevyempi? Kun töissäkäyvien tilipusseja vertaillaan, pitäisi vertailla samassa työssä ja erittäin mieluusti samalla työnantajalla olevien tilipusseja.

    Typerät sairaanhoitaja vs. paperinainen tai -mies vertailut olisi syytä unohtaa - ovat sen verran kaukana toisistaan ettei järkevää vertailua voi tehdä. Tähän sopii jälleen kerran edellisen hallituksen "tasa-arvo"ministeri Haataisen lausahdus: "Pohjanmaalaisen sairaanhoitajan 20% pienempi palkka verrattuna pk-seudulla vastaavaa työtä tekevän palkkaan ei ole ongelma. Sairaanhoitajan ja paperikoneenhoitajan palkkaero sen sijaan on." Palkkaepätasa-arvo eri alojen suhteen on pelleilyä, sitä ei voi edes

    Useasti on tullut kysyttyä, onko miessairaanhoitajan peruspalkka 20% korkeampi kuin naissairaanhoitajan? Ikälisät, henk.koht. palkanlisät yms. erikseen. Entä koulun ruokalassa samaa työtä tekevän miehen palkka verrattuna naisen palkkaan? Jne. tätä voi jatkaa jokaisen ammatin kohdalla.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi5/4/07 14:33

    .. sitä ei voi edes sellaiseksi kutsua. Sairaanhoitajien "pienipalkkaisuus" on toinen typeryys, eikö muita oikeasti pienipalkkaisia aloja ja ammatteja muka ole olemassakaan? Esimerkiksi koulun ruokalan keittäjät?

    VastaaPoista
  12. lainataanpa Panu Hakolaa lääkärilehdestä. vanha juttu, mutta aina ajankohtainen:

    "Mielisairaanhoitajista miehillä oli aikaisemmin, vuosikymmeniä sitten todellakin yhtä palkkaluokkaa parempi palkka kuin naisilla. Sitten siirryttiin samoihin palkkaluokkiin, mutta ammattijärjestöt keskenäisillä päätöksillään sijoittivat kuoppakorotukset vaarallisimpien potilaiden osastoilla työskenteleville hoitajille. Kun heistä enemmistö oli miehiä, saivat he taas parempaa palkkaa. Työ ei kuitenkaan ollut sama.

    Sairaalaväen palkkauksesta puhuttaessa on jätetty huomiotta se, että naispuolisella hoitohenkilökunnalla ja sairaala-apulaisilla sairauspoissaolot ovat paljon suuremmat kuin muilla sairaalan työntekijöillä. Lääkäreillähän ei tällaista eroa ole. Mikäli toinen on vuodessa lähes kuukauden sairauslomalla, toinen ei voi palkkavertailussa puhua samasta työstä."

    VastaaPoista

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".