tiistaina, marraskuuta 25, 2008

Kokemiseen vaikuttaminen

Koulutetut naiset kokevat syrjintää palkassaan:
Seitsemän vuotta sitten 26 prosenttia naisista koki sukupuolestaan olevan haittaa palkkauksessa, mutta tänä vuonna näin kokee jo 39 prosenttia. Tasa-arvobarometrin tekijät pitävät muutosta selkeänä.

"Emme voi olla muuta kuin huolestuneita", tasa-arvoministeri Stefan Wallinin (r) valtiosihteeri Carl Haglund totesi muutoksesta barometrin julkistamistilaisuudessa.
Miten pienemmän palkan kokemisesta aiheutuvaa traumaa pitäisi hoitaa? Hankkimalla psykiatrisia palveluja naisille? Vähentämällä feminististä propagandaa tiedotusvälineissä?

Kuvio 11. Väittämä: Miehellä on ensisijaisesti vastuu perheen toimeentulosta. Jokseenkin samaa tai täysin samaa mieltä oli 21 % naisista.

Kuvio 12. Väittämä: On oikein, että se puoliso, jolla on pienempi palkka, tekee suuremman osan kotitöistä. 91 % naisista on väittämän kanssa täysin tai melko eri mieltä.

Noista voi vetää sen johtopäätöksen, että ainakin 11 % naisista ajattelee, että miehen pitää sekä vastata ensisijaisesti perheen toimeentulosta että tehdä vähintään yhtä paljon kotitöitä

Sukupuoli haittaa koulutettujen naisten urakehitystä

Naiset törmäävät yhä lasikattoon työelämässä

Nelosen videot: Mitä mieltä ovat kadunmiehet? Kävimme Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa kysymässä sekä miehiltä että naisilta, toteutuuko naisten ja miesten välinen tasa-arvo Suomessa.

Yliaktuaari Tarja Nieminen Tilastokeskuksesta kertoo, mitkä ovat Suomessa suurimmat ongelmat tasa-arvon suhteen. Eniten ongelmia tuntuu löytyvän työelämästä.

24 kommenttia:

  1. "Vähentämällä feminististä propagandaa tiedotusvälineissä?"

    Pitäisi päästä viimein eroon "naisen euro on 80-senttiä" -valheesta ja rangaista moista disinformaatiota tosiasiaksi väittäviä.

    Jorma

    VastaaPoista
  2. Suhtudun kyllä itsekin kyynisesti naisten vaatimuksiin, mutten oikein suoralta kädeltä pysty näkemään millä logiikalla on saatu juuri tuo lukema, että: "Noista voi vetää sen johtopäätöksen, että ainakin 11 % naisista ajattelee, että miehen pitää sekä vastata ensisijaisesti perheen toimeentulosta että tehdä vähintään yhtä paljon kotitöitä". Ehkä lyhyet yöunet aiheuttavat tämän, mutten saa ainakaan noista lainatuista kohdista pyöriteltyä päässäni tuollaista tulosta.

    Homo

    VastaaPoista
  3. No, oikeastaan tuo prosentti pitäisi olla 12. Eli 91 % naisista ajattelee, että palkan ei tulisi vaikuttaa kotitöitten jakoon = kotityöt tulisi tehdä tasan palkasta riippumatta ja 21 % ajattelee, että miehen pitää vastata perheen toimeentulosta. Saadaan lasku 21% - 9% = 12 %. Eli ainakin 12 % naisista on vastannut kyselyyn siten, että miehen pitäisi sekä vastata perheen toimeentulosta että sen lisäksi tehdä puolet kotitöistä.

    VastaaPoista
  4. Väittämässä olisi pitänyt kysyä, että "on oikein, että se puoliso joka osallistuu vähemmän perheen toimeentulon hankkimiseen, tekee suuremman osan kotitöistä".

    Tämän kanssa minä ainakin olisin ollut samaa mieltä, mutta eihän pelkkä isompi palkka voi vapauttaa kotitöistä, jos kumpikin työssäkäyvä osapuoli silti osallistuu perheen kuluihin tasasummalla.

    Tämä nimittäin tuntuisi olevan tavallisempi tapa omassa tuttavapiirissäni, että palkasta riippumatta vuokrat, vastikkeet, sähköt, ruuat yms. maksetaan puoliksi kuin se, että hyvätuloisempi kustantaisi isommalla osuudella yhteistä elämistä.

    En itse ainakaan kehtaisi ehdottaa, että kun minä tienaan enemmän, niin kai sinä nyt sitten tiskaat tänäänkin, vaikka juuri pistettiin kauppalasku puoliksi.

    Omalla isommalla palkallani maksan kyllä isompaa osuutta satunnaisista kuluista, vaikkapa bensat yhteiseltä automatkalta, mutta en kyllä odota mieheltäni mitään vastapalvelusta tästä hyvästä.

    VastaaPoista
  5. Miksi (perheellinen)mies tekee vähemmän kotitöitä?
    Koska miehet tekevät enemmän ansiotöitä. Feministien tulkitsemana hengailevat työpaikalla, jotta kotona ei tarvitsisi imuroida.

    - Muutetaanko edullisempaan asuntoon?
    - Ei taatusti!

    Kyselytutkimusten ongelmana on, että jokainen hesarinsa lukenut osaa niihin nykyisin vastata "oikein".

    VastaaPoista
  6. Entä jos molempien puolisoiden viikottainen työaika on 40 tuntia, eikä ylitöitä juuri kummallekaan kerry. Toinen tienaa vaikka 20% enemmän kuin toinen. Täytyykö tässä tilanteessa vähemmän tienaavan tehdä 20% enemmän kotitöistä korvatakseen puolisolleen tämän suuremman osuuden perheen menoista?

    VastaaPoista
  7. Vastaus Marille:
    Ei

    VastaaPoista
  8. No mitä nämä täällä sitten itkee?

    "Miksi (perheellinen)mies tekee vähemmän kotitöitä?
    Koska miehet tekevät enemmän ansiotöitä. Feministien tulkitsemana hengailevat työpaikalla, jotta kotona ei tarvitsisi imuroida."

    Tarkoittaako kirjoittaja ansiotöiden tekemisellä tunteja vai euroja?

    Omituinen käsitys feministeistä.

    VastaaPoista
  9. Korkeapalkkaiset työt ovat usein vaativampia ja stressaavampia kuin pienipalkkaiset. Jos toinen on 40h kirjakaupan myyjänä ja toinen 40h aivokirurgina, niin kyllä minusta sillä kirurgilla on oikeus ottaa kotona rennommin.

    Ongelmaksi tietysti muodostuu se, että työn vaativuutta on paljon vaikeampi arvioida kuin palkkaa. Nykyään jokainen taukotilan ja nettipasianssin väliä laahustava suojatyöläinen kehittää itselleen uupumuksen.

    VastaaPoista
  10. "No mitä nämä täällä sitten itkee?"

    Tosiasiassahan perheelliset miehet tekevät kotitöitä siinä missä naisetkin. Tästä tosiasiasta vaan vaietaan, koska se ei sovi feministien ennakkoluuloihin.

    "Yliaktuaari Tarja Nieminen Tilastokeskuksesta kertoo, mitkä ovat Suomessa suurimmat ongelmat tasa-arvon suhteen."

    Suurimmat ongelmat ovat kyllä ihan muualla, eli miehiä syrjivässä lainsäädännössä ja viranomaisissa. Niitä ei vaan tietenkään tässä kyselyssä käsitelty lainkaan.

    Asenteellisuutta täynnä olevassa selvityksessä jätettiin täysin huomiotta miehiin kohdistuva sukupuolisyrjintä ja miesten tasa-arvo-ongelmat.


    Jorma

    VastaaPoista
  11. henry: "91 % naisista ajattelee, että palkan ei tulisi vaikuttaa kotitöitten jakoon = kotityöt tulisi tehdä tasan palkasta riippumatta ja 21 % ajattelee, että miehen pitää vastata perheen toimeentulosta. Saadaan lasku 21% - 9% = 12 %."

    oliko vastausprosentti 100 eli kaikki naiset vastasivat kumpaankin kysymykseen (tai jättivät vastaamatta molempiin)?

    VastaaPoista
  12. Ovatko miehet tasa-arvoisia keskenään työelämässä?

    Eivät ole.

    Ovatko naiset?

    Eivät ole.

    Ei tässä ole mitään ongelmaa.

    VastaaPoista
  13. Väitän ihan vakavasti, että Suomessa palkkatyöläinen tienaa enemmän mikäli tekee vuorotöitä tai sitten hirveästi ylitöitä. Tämä tarkoitaa, että kotitöiden tekemiselle ei yksinkertaisesti jää jommalla kummalla aikaa.

    Monessa perheessä asia on ratkaistu siten, että perheen kokonaisansiot ja elintaso (parempi asunto, auto, ym...) ajavat monet perheenisät tekemään pitkää päivää. Suomalainen mies pitää tätä kunnia-asiana, vaikka tästä ei saakaan kai ääneen sanoa.

    Tosiasiassa meistä miehistäkään harvalla on Teemu Selänteen ansiotasoa ja työkin paljon epäromanttisempaa.
    Jos duunarina haluat ansaita yli 3500e/kk, takuu varmasti hyppäät työnantajan maksamana jos jonkin sortin projektissa tai vuorotöissä. Ylityöistä et kieltäydy monta kertaa, oli pomo sitten mies tai nainen. Ei työnantaja miehellekään siitä maksa että se on mies, vaan sen työpanoksesta kuten naisellekin.

    Se hoitaa kodinhodon kumpi töiltään ehtii. Kuva kotitöistä laistavasta suomalaisesta perheenisästä on täydellinen myytti.

    Olen opettaja ja kuullut lasten täysin luontevan keskustelun esimerkiksi siitä, kumman vanhemman tekemä ruoka on heidä mielestään parempaa. Kyse keskustelussa ei ollut mistään sunnuntaikokkailusta. Lasten puheissa ylensäkin kodinhoito ja puuhastelu vanhempien kanssa eivät korostu vanhempien sukupuolen mukaan. Oletan että arjen käytännöt ratkaisevat monessa perheessä roolituksen. Voiko näistä tehdä mitään päätelmiä?

    Tavallisessa kahden aikuisen perheessä työstäni käsin on käynyt täysin selväksi, että isät osallistuvat lasten kasvatukseen. Vanhempaintapaamisissa ovat läsnä yhä useammin molemmat vanhemmat. Jos paikalla oli vain toinen vanhemmista, ennakkoon sitä ei voinut tietää kumpi. Molempia oli oppilaideni tapamisissa tanä vuonna yhtä paljon. Liekö isien osallisuudessa osuutta sillä, että olen miesope? En tiedä, enkä kehtaa kysyä.

    Yksinhuoltajaperheiden asetelma on aivan toinen, kun tämän keskustelun peruslähtökohta.

    VastaaPoista
  14. "Avovaimo halusi erota - mies surmasi kaulimella"

    Olisikohan liian mautonta huumoria todeta, että tasa-arvo on näemmä toteutunut kun miehetkin käyttävät perheväkivallassa kaulinta...?

    VastaaPoista
  15. Mari: Mitä jos otetaan se keskiarvo? Keskimääräisen pariskunnan mies tekee 20 tuntia enemmän ansiotöitä viikossa. (Naiset 30,2 tuntia, miehet 49,9 tuntia.) Jos uskotaan siihen 80 senttiin, niin mies ansaitsee tuplasti sen mitä vaimo.

    Mikä olisi oikeudenmukainen tapa jakaa pariskunnan kotityöt (39,6 tuntia viikossa)? 50%-60%, jotain muuta?

    VastaaPoista
  16. "Mikä olisi oikeudenmukainen tapa jakaa pariskunnan kotityöt (39,6 tuntia viikossa)? 50%-60%, jotain muuta?"

    Ja se aina puuttuva kysymys: kuka päättää, kuinka paljon kotitöitä ylipäätään tehdään?

    VastaaPoista
  17. "kuka päättää, kuinka paljon kotitöitä ylipäätään tehdään?"

    Niinpä. Jos puoliso on joku siivousfanaatikko tai ties mikä sisustamisen harrastaja (erityisesti monet naiset ovat, usein kumpaakin), niin todennäköisesti hänellä on enemmän intoa ja halua painaa kotitöitä kuin toisella osapuolella. Ei voi olettaa, että normaali koti on kuin jonkin sistuslehden sivuilta repäisty, jos toista osapuolta ei siivoaminen tai sisustus nappaa lainkaan. Siispä pitää yhdessä sopia joku järjellinen kotitöiden aikataulu ja määrä, ja ylimenevästä osasta intoilija saa vastata yksin.

    On todella suuri ongelma, ettei tätä tekijää ole huomioitu asiaa selvitettäessä koskaan. Se vääristää pahasti kaikki asiaa koskevat tutkimustulokset.

    Jorma

    VastaaPoista
  18. Deep: Kotitöistä laistava isä ei ole mikään myytti. Itse veikkaan lähinnä, että omassa ikäryhmässäni eli 20-30v, ehkä jopa 35v asti, olevat miehet tekevät enemmän kotitöitä kuin isänsä. Oman isäni ikäisistä voisin nimetä huikean määrän isiä, jotka tekivät selkeästi vähemmän kotitöitä kuin vaimonsa tai laistoivat niistä lähes kokonaan eikä yleensä syynä ollut mitenkään selkeästi raskaampi tai enemmän aikaa vievämpi työ.

    Sen sijaan olen kyllä ilolla seurannut nimenomaan omaa ikäluokkaani edustavien, lapsia saaneiden miespuolisten kavereitteni elämää. Vaikeahan se on sanoa, kuinka paljon he tekevät kotitöitä varsinaisesti, mutta esimerkiksi lapsenhoitoon he osallistuvat täyspainoisesti ja puhuvat siitä. He kuskaavat lastaan vauvauintiin ja päiväkotiin, kököttävät sen kanssa, kun vaimo on jossain kissanristiäisissä, seuraavat innokkaina lapsen kehitystä ja raportoivat siitä, ulkoiluttavat lapsiaan vaunuissa jne.

    Selkeästi asiat ovat muuttuneet.

    VastaaPoista
  19. "Oman isäni ikäisistä voisin nimetä huikean määrän isiä, jotka tekivät selkeästi vähemmän kotitöitä kuin vaimonsa"

    Minä puolestani voin nimetä todella huikean määrän oman isäni ikäisiä (ja paljon vanhempiakin) isiä, jotka tekevät ihan yhtä paljon, elleivät enemmänkin, kotitöitä kuin vaimonsa. Itse asiassa en tunne ainuttakaan, joka ei näin tekisi.

    Eli myytti se on, kun mitään näyttöä, joka todistaisi, ettei se olisi myytti, ei ole tarjolla.

    Johonkin 1950-luvun tilanteeseen on tässä keskustelussa ihan turha viitata. Nyt puhutaan nykypäivästä, eikä siinä ole mitään outoa tai epätasa-arvoista, jos kotirouva tekee kotitöitä enemmän kuin palkkatyössä käyvä mies.

    Kuten tuossa edellä nimimerkki Deep totesikin, jaetaan kotityöt useimmissa perheissä käytännössä yhteisymmärryksessä ja rationaalisesti, siten että homma toimii käytännössä.

    Femujen vaatimus kotitöiden (mutta ei suinkaan ns. miesten töiden, kuten auton huollon) jakamisesta vähintään 50/50 (ellei miestä saa tekemään suurinta osaa), tietenkin naisen yksin päättämässä laajuudessa (suursiivous kolme kertaa viikossa jne.), on täysin irrationaalinen vaatimus. Minkäänlaisen tasa-arvon, saatikka käytännön todellisuuden, kanssa sillä ei ole yhtään mitään tekemistä.

    Jorma

    VastaaPoista
  20. Minä ihmettelen, että millaisilla rotiskoilla te muut ajelette, kun auton huolto nousee aina esiin "miesten työnä".

    Oma autoni menee kerran vuodessa takuuhuoltoon ja kahdesti vuodessa rengasliike vaihtaa siihen renkaat. Varsinaiseksi "työksi" en voi mitenkään sitä laskea, että ajan auton paikalle, juon kaffet, ja ajan kotiin.

    Tuulilasinesteen lisäilyä, tankkaamista tai auton pesettämistä autopesulassa en myöskään mitenkään kehtaisi laittaa kotityölistalle.

    Näin kerrostalossa asuessa en oikein keksi mitään sellaista miesten työtä, joka automaattisesti kaatuisi vain aviomiehen niskaan.

    Meidän perheessä se paremmin tienaava (minä) myös tekee vähemmän työtunteja (keskimäärin 30 h/vko) ja hitusen enemmän kotitöitä, kun kerran ns. vapaa-aikaakin on enemmän, joten voin olla jäävi tähän keskusteluun ylipäänsä.

    Loppukaneetiksi sanoisin kyllä, että jos kotitöistä saa riitaa aikaiseksi, niin arvelisin parisuhteessa olevan jotain muutakin kränää. Useimmiten kun on kyseessä jokin n. 5 minuutin askare, niin kannattaako sellaisen takia ruveta hyvää parisuhdetta pilaamaan? Huonoa ehkä kannattaisikin.

    VastaaPoista
  21. "ja kahdesti vuodessa rengasliike vaihtaa siihen renkaat."

    Moni mies vaihtaa renkaat itse ja myös pesee ja puhdistaa autoaan säännöllisesti. Jos on kunnon rauta alla, niin siitä pitää pitää kunnolla huolta. Puhumattakaan siitä, jos kaaraa vähän tuunaa.

    "Tuulilasinesteen lisäilyä, tankkaamista tai auton pesettämistä autopesulassa en myöskään mitenkään kehtaisi laittaa kotityölistalle."

    Mikset? Lasketaanhan sinne pölyjen pyyhkiminenkin.

    Kyse ei ole asiaan absoluuttisesti menevästä ajasta, vaan siitä periaatteesta, jonka mukaan kyseisenkaltaiset asiat eivät muyka olisi samanarvoisia jonkun imuroinnin kanssa. Ovathan ne usein työläämpiäkin.

    "Näin kerrostalossa asuessa en oikein keksi mitään sellaista miesten työtä, joka automaattisesti kaatuisi vain aviomiehen niskaan."

    Muissa asumismuodoissa niitä on sitten sitäkin enemmän, kuten lumityöt, halonhakkuut, puutarhanhoidolliset askareet yms.

    Jorma

    VastaaPoista
  22. Ei kai kotitöistä riitoja saa aikaan, jos puoliskoilla on kompromissihalua ja vähäsen järkeä päässä.

    - Syltty

    VastaaPoista
  23. Arawn: "Sen sijaan olen kyllä ilolla seurannut nimenomaan omaa ikäluokkaani edustavien, lapsia saaneiden miespuolisten kavereitteni elämää./.../
    Selkeästi asiat ovat muuttuneet."

    Pieni kevennys loskakelien keskelle...: :)

    Onkos sillä, ilmeisesti hiljan isäksi tulleella, hamemiehellä tällainen "Arawn Unisex" hame? :) (muista klikata kuva suureksi).
    Jos on, selkeästi ovat asiat ja edustavien miesten käsite muuttunut :)

    VastaaPoista

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".