Tasa-arvobarometriin täydennystä
Palkansaajien työpaikkatapaturmat- Sukupuolten välinen ero työtapaturmakuolleisuudessa oli edelleen selvä: 47:stä kuolemaan johtaneesta työpaikkatapaturmasta 43 sattui miehille ja vain 4 naisille. Työkuolemat keskittyvät tietyille toimialoille: lähes kaksi kolmasosaa työkuolemista sattui joko teollisuuden, rakentamisen tai kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen toimialoilla
- Työtapaturmat ovat edelleen miesten ongelma: lähes kolme neljästä (73,3 %) työpaikalla sattuneesta työtapaturmasta sattuu miehelle. Miesten työtapaturmariski on siten perinteisesti ollut selvästi korkeampi kuin naisilla. Tapaturmasuhteella mitattu miesten riski joutua työtapaturman uhriksi työpaikalla on yli 2,5-kertainen naisiin verrattuna. Keskeisin syy tähän on se, että miehet työskentelevät naisia useammin toimialoilla ja työtehtävissä, joissa työtapaturmariski on keskimääräistä korkeampi.
Tääsä on esimerkki ihan todellisesta, konkreettisesta epätasa-arvosta. Mutta kirjoitetaanko tästä kirkuvia, hurkastelevia ja kauhistelevia otsikoita lehtiin, kuten tuon eilisen mutu-tutkimuksen perusteella, tai vaaditaanko asiaan muutosta ja otetaanko tämä huomioon tasa-arvopolitiikassa?
VastaaPoistaTässä taas nähdään, miten surkeassa jamassa asiat tässä maassa ovat, vielä 2000-luvullakin.
Jorma
"Naiset, vetäkää avokämmenellä!"
VastaaPoistahttp://www.tekniikkatalous.fi/kommentit/uutiskommentti/article190955.ece?s=r&wtm=-26112008
Vetäkää avokämmenellä niitä miehenkuvakkeita, jotka kehtaavat lähennellä ruuhkassa seisovia naisia.
VastaaPoistaVetäkää avokämmenellä niitä naiseläjiä, jotka kehtaavat lähennellä baarissa seisovia miehiä.
Koulutyttöä hakattiin ja nöyryytettiin
12-vuotiasta tyttöä hakattiin kasvoihin ja potkittiin eri puolille vartaloa, kun tätä retuutettiin ympäri kaupungin keskustaa muun muassa hiuksista repimällä. (...) tyttöä myös nöyryytettiin, kun tämä kertoman mukaan pakotettiin nuolemaan 15-vuotiaan tytön kengät. (...) hänen päälleen kaadettiin kaljaa ja hänelle yritettiin syöttää väkisin tupakkaa (...) tyttöä uhattiin myös hengenmenolla, jos tämä kertoisi tapahtuneesta kenellekään.
Lähes kolme tuntia kestänyt piina päättyi vasta, kun 12-vuotias pääsi asematunnelissa karkuun. Häneltä oli poliisin tietojen mukaan viety kännykkä, kamera ja bussikortti.
Poliisi epäilee 15-vuotiasta tyttöä pahoinpitelystä, ryöstöstä, vapaudenriistosta ja laittomasta uhkauksesta sekä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Myös toista tyttöä epäillään 12-vuotiaan pahoinpitelystä.
Sillä lailla.
Jos asia olisi päinvastoin ja tapaturmat olisivat naisvaltaisten alojen ongelma, asia olisi tasa-arvoasia mitä suurimmassa määrin. Naisia koskeva mikä tahansa negatiivinen asia on aina tasa-arvokysymys. Miesten asioissa ensisijaisesti haetaan syytä miehistä tai perinteisestä maskuliinisuudesta.
VastaaPoistaRakennusalan tapaturmaalttius on tosiaan sitä luokkaa että se ei naurata. Lisäksi se on hyvin kuluttavaa työtä ja likaista, märkää ja kylmää. Minä en näe mitään väärää että sellaisesta työstä maksetaan vähän enemmän kuin siististä sisätyöstä.
Väittelin tästä asiasta kerran erään feministin kanssa. Hän kuittasi työn raskauden myytiksi. "Miehet ovat luoneet rakennusalasta sellaisen kuvan että se on kauhean raskasta, vaikka todellisuudessa hyvin pieni osa päivästä menee työhön. Miehillä on aikaa seisoskella ja nojailla seiniin". Tämän käsityksen hän siis oli saanut pyöräilemällä raknennustyömään ohi pari kertaa päivässä.
Saman alan ja nimellisesti saman tehtävän palkkaerotkin voivat johtaa merkittävästikin harhaan. Otetaan esimerkiksi vaikka tietyön tekijät. Silloin tällöin näkee naisiakin niissä töissä, mutta en ole kertaakaan nähnyt naista lapio kädessä, vaan nainen on seissyt muutaman kymmenen metrin päässä varoituskyltti kädessä. Onko kukaan nähnyt joskus tietyönaisen/kaapelinvetäjän menevän monttuun lapio kädessä? En näe mitään väärää siinä että kyltin näyttämisestä maksetaan vähemmän kuin monttuun menemisestä.
P.S Parin sadan metrin päästä siin ä missä asun on työmaa jossa puretaan siltaa. Se on aika hurjan näköistä katsoa kun ne miehet seisoo ja työskentelee sellaisen tolpan latvassa, josta on ~ 10 m pudotus ja alla betonilohkareita ja tukiraudoituksen piikkejä pystyssä. Sinne vaan naiset! Tolpan nokkaan ja jos teille maksetaan miespuolisia kollegojanne vähemmän, niin minä lupaan henkilökohtaisesti tulla työnjohtajan puheille.
Mutta sinänsä vain hyvä mitä avoimemmaksi palkkaerot tehdään. Jos samasta työstä miehelle maksetaan enemmän kuin naiselle, se voidaan korjata. Toisaalta jos kaikki erot syineen puidaan ja niille a) löytyy selitys (enemmän työtunteja, kokemus, parempi tehokkuus, parempi tulos...) b) korjataan, niin ainakaan ei enää jää tilaa myyteille. Naisjärjestöt eivät sen jälkeen enää voi ratsasta näillä myyteillä, jos kaikesta tehdään läpinäkyvää ja saatetaan kaikkien tietoon. Tai ainakin täytyy keksiä taas joku uusi myytti.
" Työkuolemat keskittyvät tietyille toimialoille: lähes kaksi kolmasosaa työkuolemista sattui joko teollisuuden, rakentamisen tai kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen toimialoilla "
VastaaPoistaOnnettomuudet sattuivat siis aloilla ja tehtävissä joissa naisia ei liiemmin ole. Työtehtäviin joissa onnettomuusriski on suuri, esimerkiksi työskentely korkeuksissa, naisia on perin vaikea edes palkata. Esimerkiksi tele-operaattorilla EI ole käyttöä asentajalle, joka kieltäytyy kiipeämästä 200m korkeaan linkkitorniin.
Koska moni mieskään ei riskitehtävään ryhdy, palkkaus aloilla on täten korkea, vaikka koulutus onkin amistasoa. Sama selitys pätee monissa rakennusalan epämielyttävissä tehtävissä, kuten viemärisukeltajan, savupiipunkorjaajan, asennussukeltajan ym. ammateissa. Työt jonkun on kuitenkin tehtävä. En kuitenkaan usko, että riskialttiilla aloilla kukaan ottaa tyhmiä riskejä piittaamattomuuttaan.
Koska naisia aloille on erittäin haasteellista houkutella ja työ on fyysisestikin raskasta, palkka on korkea. Tämä saattaa näkyä myös tilastopoikkeamana vertailtaessa naisten ja miesten keskinäisiä palkkauserojen ja koulusasteen suhdetta. Työntekijöitä riskialtteilla rakennus -ja teollisuusalojen tehtävissä on kuitenkin melkoisen paljon.
Ajattelin samoja asioita Mortimerin kanssa kilpaa : ).
VastaaPoistaMuistelen, että Suomessa työpaikoilla kuoleminen olisi huomattavasti yleisempää kuin Ruotsissa. Osa erosta voi ehkä selittyä siitä, että elinkeinorakenne maiden välillä on erilainen, mutta ilmeisesti myös työturvallisuudessa olisi ainakin Suomessa vielä paljon parannettavaa.
VastaaPoistaHomo
Muistelen, että Suomessa työpaikoilla kuoleminen olisi huomattavasti yleisempää kuin Ruotsissa. Osa erosta voi ehkä selittyä siitä, että elinkeinorakenne maiden välillä on erilainen, mutta ilmeisesti myös työturvallisuudessa olisi ainakin Suomessa vielä paljon parannettavaa.
VastaaPoistaHomo
"Väittelin tästä asiasta kerran erään feministin kanssa. Hän kuittasi työn raskauden myytiksi. "Miehet ovat luoneet rakennusalasta sellaisen kuvan että se on kauhean raskasta, vaikka todellisuudessa hyvin pieni osa päivästä menee työhön. Miehillä on aikaa seisoskella ja nojailla seiniin"."
VastaaPoistaTämä lisäksi usein esitetään väite, että naisvaltaiset alat olisivat muka vähintään yhtä vaarallisia. Kuinka moni sairaanhoitaja on mula kuollut viime vuosina työnsä takia?
Naisvaltaisten alojen vaaroihin suhtaudutaan paljon vakavammin kuin miesvaltaisten. Sairaaloihin palkataan vartijoita ja järjestysmiehiä (miehiä nimenomaan), turvaamaan hoitajien turvallisuutta. Samaan aikaan poikia halutaan lisää hoitajiksi, nimenomaan hoitamaan niitä kaikkein hankalimpia, raskaimpia ja vaarallisimpia tapauksia. Jos naisten töissä on mitään riskejä, joita on jopa pidetty tasa-arvokysymyksinä, ne yritetään siis aktiivisesti ulkoistaa miesten kannettaviksi.
Rakennusalan turvallisuuden edistämistä ei sitä vastoin ole koskaan laskettu tasa-arvo-ongelmaksi, eikä sitä ole huomiotu mitenkään tasa-arvo politiikassa, tai politiikassa yleensäkään.
Jorma
Jorma:
VastaaPoista"Rakennusalan turvallisuuden edistämistä ei sitä vastoin ole koskaan laskettu tasa-arvo-ongelmaksi, eikä sitä ole huomiotu mitenkään tasa-arvo politiikassa, tai politiikassa yleensäkään. "
Yleensä elämä yhteisössä on miehelle
paljon rasittavampaa, joten ehkä miehelle vaan ei tule mieleen hakeutua näihin "holhottuihin nukkeammatteihin".
Nainen on kaupan myyjänä
seksikäs ja saa hallita omaisuutta ja kotkottaa kassalaatikon
takaa.
Yleensä nainen pääsee tämmöisessä työssä itselle ominaiseen seksuaaliseen vallankäytöön. Hoitoalalla nainen pääsee toteuttaman seksuaalista valtaansa ihmisen hengen ja terveyden
kustannuksella.
Mikä sitten on sopiva korvaus
tästä sinänsä konemaisesta
kassaneidin työstä, jota ei olla vielä automatisoitu (tosin ehkä vartijat potkitaan pellolle kaupoista viimeisinä...)? Jos palvelualojen palkat tasattaisiin miehisten alojen- kuten tv:n korjaaja rakennusalojen kanssa nostettaisiinko samalla myös miehisten palvelualojen palkkoja (vrt. autokuskit)?
Bmad