Miten miehillä ja varsinkaan heteroseksuaalisilla miehillä voisikaan olla vastaavanlainen kriittinen intressi kuin naisilla! Miehillä, eliiteillä ja hallitsevilla luokilla on yleensä yhtä vähän tarvetta pohtia asemaansa teoreettisesti kuin kalalla vedessä - - Ryhmää, joka pitää hallussaan valtaa, ei voi vapauttaa.
Työläismies on yhteiskunnallisesti alistettu, mutta ruumiillista työtä pidetään silti maskuliinisempana kuin konttorityötä. Alistus ei myöskään estä sitä, etteikö työläismies voisi edelleen alistaa poikansa ja vaimonsa.
Martti Lahti rinnasti tämän kirjan toimittamiseen liittyvissä keskusteluissa maskuliinisuuden taakan osuvasti "valkoisen miehen taakkaan": valta sisältää riskejä ja moraalisia ongelmai, mutta myös niin paljon etuja, että taakka ei ole raskas kantaa.
Hamner ei halua rinnastaa miesten ja naisten asemaa. Hän ei hyväksy väitettä, että olisi olemassa alistettuja miehiä, joiden asema olisi samankaltainen kuin naisten. Naiset ovat alistettuja naisina, ovat he sitten lesboja tai heteroseksuaalisia - -. Ja vaikka monet naiset kokevat nimenomaan heteroseksuaaliset miehet poikkeaviksi, on heidän harjoittamansa seksuaalinen vallankäyttö suojattu yhteiskunnallisen tiedon ja rikossyytteiden ulottumattomiin.
sunnuntai, joulukuuta 07, 2008
Jorma Sipilä
Kirjasta Miestä rakennetaan, maskuliinisuuksia puretaan (toim. Jorma Sipilä, Arto Tiihonen 1994) Poimintoja Jorma Sipilän artikkelista: "Miestutkimus - säröjä hegemomisessa maskuliinisuudessa".
Kokovertailussa suomalainen häviää:
VastaaPoistahttp://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1623678
Tietääkö kukaan kuka tuo Hamner on, jota tuossa kirjasitaatissa lainataan?
VastaaPoistaJalna Hamner: "Men, power, and the exploitation of women" teoksessa "Men, masculinities & social theory"
VastaaPoista