perjantaina, maaliskuuta 19, 2010

Tasa-arvon päivä

Alexis Kouros erosi protestiksi Taiteen keskustoimikunnasta
Iranilaissyntyinen ohjaaja ja toimittaja Alexis Kouros on eronnut Taiteen keskustoimikunnasta ja sen monikulttuurisuusjaostosta.

Kouros protestoi sitä, että hän olisi ollut ainoa etnistä vähemmistöä edustava henkilö juuri nimitetyssä monikulttuurisuusjaostossa.

Kouros pitää "loukkaavana" ja "holhousajatteluna" sitä, että etnisiä vähemmistöjä ei päästetä puhumaan omalla äänellään edes taiteen monikulttuurisuusjaostoon.

"Ajattelutapa, että etnisten vähemmistöjen joukosta ei löydy riittävän päteviä henkilöitä päättämään omista asioistaan on pateettisen vanhanaikainen, miltei rasistinen. Mieleen tulee apartheidin aikainen Etelä-Afrikka", hän kirjoittaa erokirjeessään.

"Jos homoseksuaalien 'jaostossa' istuisivat heterot, jotka 'tuntevat' homojen asioita, tai naisten asioista päättäisivät miehet, jotka ovat perehtyneet feminismiin, tai vaikkapa suomenkieliset edustaisivat ruotsinkielisiä, nousisi siitä suuri meteli", Kouros kirjoittaa.

Miettikääpä, jos tasa-arvoyksikössä miehiä edustaisivat feministit, jotka eivät edes tunne miesten asioita, niin eikö siitä nousisi suuri meteli?

HS: "Suomen tulee suunnata kehitysyhteistyövaroja naisten projekteihin

"Naisten hankkeille suunnattu tuki moninkertaistuu heidän lähiyhteisöissään."

Aaro Harju

Kehitysmaiden tulevaisuus on pitkälti naisten käsissä. Kehitysmaat ovat olleet miesten johdossa, eikä tuloksilla voi hurrata. Siksi on järkevää tehdä Suomen osalta selkeä linjanveto ja profiloitua naisten hankkeiden tukemiseen.

Suomi on hyväksynyt voimassa olevan kehityspoliittisen ohjelman vuonna 2007. Ohjelman nimenä on kunnianhimoisesti "Kohti oikeudenmukaista ja kestävää ihmiskuntapolitiikkaa".

Ohjelman mukaan Suomi edistää kehityspolitiikassaan naisten ja tyttöjen oikeuksien ja aseman parantamista, sukupuolten välisen ja yhteiskunnallisen tasa-arvon vahvistamista, helposti syrjäytyvien ryhmien ja etnisten vähemmistöjen oikeuksien parantamista ja hivin ja aidsin vastaista taistelua.

Vaikka ohjelman läpileikkaavina teemoina ovat naisten asiat, ohjelman käytännön toteutuksessa tämä ei näy. Ohjelma näyttää hyvin miehiseltä kehityspolitiikalta. Ohjelma antaisi kuitenkin mahdollisuuksia naisten hankkeiden vahvaan tukemiseen. Ohjelman mukaan kehittämisen painopisteitä ovat muun muassa koulutus, ympäristö, maatalous, vesiasiat ja tietoyhteiskunta. Nämä sopivat teemoina hyvin naisten projekteille.

Afrikka ja muut kehityspolitiikan kohdealueet ovat yllättävän huonossa kunnossa. Monissa maissa elintaso on alhainen, koulutusaste matala, ihmisten terveydentila huono, sotilasmenot suuret ja hallinto korruptoitunut. Mistä tämä johtuu?

Olisiko syynä se, että naisten koulutustaso on alhainen ja naisten yhteiskunnallinen asema heikko? Kun miehet johtavat ja naisten paikka on kodin ja hoivan parissa, huomio menee yhteiskuntapolitiikassa vääriin asioihin: hallintoon, korruptioon ja sotimiseen.

Hyvä esimerkki on Kenia. Maan johtavat poliitikot lietsoivat pari vuotta sitten heimonsa toisiaan vastaan. Kansa on vaatinut asian selvittämistä ja rauhaa maahan. Mitään ei ole todellisesti tapahtunut, puheista ja lupauksista huolimatta. Tai jotain on: kenialainen itsenäinen naisjärjestö on kouluttanut naisia toimimaan arjen rauhanvälittäjinä kylissä. Lapset ovat päässeet taas kouluun, vaikka miehet eivät pysty puhumaan heimorajojen yli.

Naiset voivat tuoda muutoksen ja kääntää kehitysmaiden kurssin kohti uutta tulevaisuutta. Koulutetut naiset eivät alistu sellaiseen asemaan, jossa monet kehitysmaiden naisista nyt elävät.

Osaavat naiset tuovat mukanaan uudenlaisen hallintokulttuurin ja luovat uudenlaista yrittäjyyttä. Naisten hankkeille suunnattu tuki moninkertaistuu heidän lähiyhteisöissään. Näin tuetaan ruohonjuuritason toimintaa ja ihmisten omaa pyrkimystä kehittää itse omia olojaan ja yhteisöjään. Tämä tuo kestävimmän tuloksen.

Naisten Pankki on tehnyt vuodesta 2007 lähtien hyvää työtä tukemalla naisten taloudellista toimeentuloa, osaamista ja oikeuksia parantavia hankkeita. Pankki myöntää pienlainoja ja kustantaa ammattikoulutusta naisten yrittäjyyden edistämiseksi. Vastaavaa linjanvetoa tarvittaisiin myös Suomen hallitukselta ja kehitysmaita tukevilta muilta rahoittajilta.

Edellä oleva ei tarkoita, etteikö vastaisuudessakin pitäisi tukea kriisitilanteessa kaikkia avun tarvitsijoita. Varsinaiset kehitysprojektit ovat kuitenkin eri asia. Niissä Suomen kannattaa tehdä linjan tarkistus naisten suuntaan. Näin pienillä varoilla saadaan todellisesti uutta syntymään, ja voidaan kääntää kehitysmaiden kurssia kohti tulevaisuutta, jossa on toivoa ja mahdollisuuksia.

filosofian tohtori

Tasa-arvo vaatii lakien terästystä

Muistutus: “Miehet ja tasa-arvo” – seminaari

Vielä riittää minnoille töitä

Palkkatasa-arvo on harhaanjohtava käsite

Tasa-arvo unohtui jonnekin

Toteutuuko Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo? Kommentoi.

15 kommenttia:

  1. "Miettikääpä, jos tasa-arvoyksikössä miehiä edustaisivat feministit, jotka eivät edes tunne miesten asioita, niin eikö siitä nousisi suuri meteli?"

    Jos näin olisi, niin siitä nousisi niin suuri meteli, ettei edes omia ajatuksiaan kuulisi.

    Tai sitten ei.

    VastaaPoista
  2. ”Kartoitukset tehdään niin karkealla tasolla, ettei niistä voi päätellä mahdollista epätasa-arvoa.”

    Karoituksissa pitäisikin verrata vain samaa työtä tekevien tai kirjaimellisesti samanarvoista työtä tekevien palkkoja keskenään. Nykyiset vertailut ovat sulaa hulluutta.

    VastaaPoista
  3. Joku voisi tietty mainita Henryn US blogiin vielä yhdeksi palkanmuodoksi miesten naisille antaman elinikäisen ilmaisen sotilaallisen suojelun -siis palkatta ja tarpeen vaatiessa henkensä uhraten.

    Mitä mahtaisi maksaa, jos vastaava palvelu tilattaisiin palkkasotilaalta? Ensiksi 6-12 kk työvuosi 12h työpäivineen, vkl töineen, päivärahoineen ja sitten elinikäinen päivystys ja valmiina olo?

    (en saa itse mainittua sitä sinne näin tien päältä, koska commu kyselee jotain javascriptejä tuon US laskutehtävän kanssa ; )

    VastaaPoista
  4. Huomaa että kirjoittaja on iranilainen, hänelle ei edes käynyt mielessä, että tasa-arvoyksikössä voisi olla pelkästään naisia :)

    Tasa-arvonpäivän kunniaksi vaimo oli töissä ollessani ostanut lasinpesunestettä ja täyttänyt auton lasinpesunestesäiliön sekä yrittänyt asentaa uutta kattolamppua. Tässä vaiheessa todellisuus oli kuitenkin vienyt voiton eli lamppu oli liian tekninen ;)

    VastaaPoista
  5. Kehitysmaiden naisten auttaminen pitäisi aloittaa sterilisaatiolla.

    VastaaPoista
  6. Palkkoja ei välttämättä kannata vertailla ollenkaan. Oleellista on se kuka kotitalouksien rahat kuluttaa ja mihin. Tai oikeammin: kenen saamiin palveluihin ja hyödykkeisiin ne kulutetaan.

    Feministit syyttävät usein miehiä tuhlaamisesta. Tässä kohtaa kerrankin kritiikki kohdistuu etenkin kehitysmaiden miehiin. Heitä syyllistetään väärästä rahankäytöstä ja perheen laiminlyömisestä. Länsimaisen miehen kohdalla tätä puhetta ei kuule niin usein, johtuisiko se syystä että..

    Palkkaeroista puhuminen on aina vähän harhaanjohtavaa ja sillä yritetään yleensä peitellä jotain muuta valtarakennetta: kun vertaillaan työväenluokan ja ylemmän keskiluokan tuloeroja, unohdetaan kapitalistien ja proletariaatin varallisuuserot, ja kun vertaillaan miesten ja naisten palkkoja, unohdetaan se kuka palkkatulot kuluttaa ja kenelle varallisuus lopulta kertyy.

    VastaaPoista
  7. "ja kun vertaillaan miesten ja naisten palkkoja, unohdetaan se kuka palkkatulot kuluttaa ja kenelle varallisuus lopulta kertyy."

    Eipä miesten ja
    naisten palkkojen palkkatasajaosta väännettäessä paljon jutella siitä, olisivatko naiset moisen kyseenalaisen ja sukupuolisidonnaisen tasapalkan myötä valmiita luopumaan miehiltä saamistaan tulonsiirroista?

    Todennäköisesti vain
    sanottaisiin, että on miehen oma asia antaako naiselle rahaa.
    Toisaalta naisen jonka läheisyys on maksullista, toinen ura on prostituoitujen joukossa. Ja toki senkin ammatin harjoittamisesta jonkun pitää maksaa.

    VastaaPoista
  8. Alemman tason miehet voisivat ryhtyä ajamaan ehdotusta seksitulon verottamisesta. Seksitulo on tuloa jonka henkilö säästää saadessaan seksiä esim. baarista tai parisuhteessa vakikumppaniltaan, sen sijaan että joutuisi ostamaan seksipalveluja ammattilaiselta (vrt. kaavailtu omistusasumisesta saatavan "tulon" verottaminen). Seksin hankintakulut voitaisiin toki vähentää verotuksessa.

    Myös naisen saamalla seksillä on markkina-arvo ja sitäkin voitaisiin verottaa samalla periaatteella. Näin alemman tason miehen yhteiskunnallinen asema paranisi: verotettaisiin myös sitä hyötyä, joka koituu verovapaana kaikkien muiden paitsi hänen edukseen.

    VastaaPoista
  9. Huomenna Iltalehdessä fas-asiaa:

    "Äiti, miksi teit tämän?"

    http://static.iltalehti.fi/uutiset/uudistus2MP_uu.gif

    VastaaPoista
  10. Tämän päivän uutisointi osoitti taas kipeästi sen kuinka miesasian ajaminen kaipaisi vastaavia ympäri kalenterivuoden ripoteltuja päiviä, jolloin voi uutisoida vanhoja asioita aina vaan uudelleen kansan mieleen iskostettavaksi - niin kuin narttuliike tekee kaiken maailman äitienpäivänä, naistenpäivänä, minna canthin päivinä jne.

    VastaaPoista
  11. "Miettikääpä, jos tasa-arvoyksikössä miehiä edustaisivat feministit, jotka eivät edes tunne miesten asioita, niin eikö siitä nousisi suuri meteli?"

    Onneksi tilanne ei ole näin huono. STM:n tasa-arvoyksikössähän miehiä edustaa feministit, jotka kertovat tuntevansa miesten ongelmat yhtä hyvin, ellei jopa paremmin, kuin miehet itse.

    Se on ongelma, että nämä mainitut STM:n TasY:n feministit eivät tee mitään konkreettista asian tilan parantamiseksi, jos nyt jotain miehiä koskevia tasa-arvo-ongelmia ovat tunnistaneet. Kenties he eivät ole näitä tunnustaneet tasa-arvo-ongelmiksi. Siitäkö tämä mättääkin?
    Vai onko ajatukset heillä jo illan Zumba-kurssilla? Ja lanne pyörii...(kesken työpäivän jo tietysti)

    VastaaPoista

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".