maanantaina, huhtikuuta 12, 2010

Vihreän miesliikkeen ohjelma

Vihreän miesliikkeen Miespoliittinen ohjelma
Tasa-arvolakia on muutettava siten, että tasa-arvolain ja tasa-arvopolitiikan tavoitteeksi nostetaan selkeästi ja yksiselitteisesti sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kussakin tilanteessa on pyrittävä edistämään sen sukupuolen asemaa, joka on epäedullisemmassa asemassa. On irtisanouduttava sellaisesta ajatuksesta, että olisi yleisluontoisesti olemassa syrjitty sukupuoli (naiset) ja parempiosainen sukupuoli (miehet). Tasa-arvo on kaikkien yhteinen asia!

Pojat viihtyvät kouluissa keskimäärin tyttöjä huonommin, saavat tyttöjä huonompia arvosanoja ja syrjäytyvät koulujärjestelmän piiristä helpommin kuin tytöt. Tämä on jo johtanut siihen, että suurin osa korkeakouluopiskelijoista on naisia. Miesten heikko koulutustaso on riski koko yhteiskunnalle. Miehet kärsivät enemmän stressi- ja uupumusperäisistä sairauksista kuin naiset, syrjäytyvät yhteiskunnasta helpommin, tekevät enemmän itsemurhia, kuolevat useammin työtapaturmiin ja elävät keskimäärin lyhyemmän elämän kuin naiset. Nämä ongelmat ovat suurelta osin seurausta miehiin kohdistuvista rooliodotuksista, jotka saavat miehet tavoittelemaan menestystä, varakkuutta sekä valtaa ja jotka kannustavat miehiä toisinaan yltiöpäiseen oman terveyden vaarantamiseen.

1) Kaikille koulutusaloille tulee määrätä väliaikaiset sukupuolikiintiöt jotta miesnäkökulmaa saataisiin mukaan sosiaalialalle, terveydenhuoltoon sekä tasa-arvopolitiikkaan.
2) Tasa-arvoviranomaisten on näytettävä esimerkkiä tasa-arvoisuudessa eli tavoitteeksi on otettava se, että STM:n tasa-arvoyksikön sekä Tasa-arvovaltuutetun toimiston asiantuntijoista ja johtajista on jo muutaman vuoden kuluttua vähintään 25 % miehiä.
3) Sukupuolentutkimusta on kehitettävä niin, että myös miehet kokevat itsensä tervetulleiksi sen piiriin.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan hyvältä noin paperilla, mutta kyllähän tuo on vain puhdasta vihreän liikkeen damage controlia kun ovat profiloituneet täysfemakoiksi.

    Muuta merkitystä sillä ei kyllä tule olemaan.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Ohjelmana ja paperille kirjattuna kuullostaa hyvältä. On nostettu esiin tärkeitä pointteja ja ihan hyviä vaatimuksia myös. Ainoa ongelma on, että tuon ohjelman esittäjät on vihreitä miehiä, jotka jää puolueessaan feministien jalkoihin. Lisäksi osa vihreistä miehistä, esim. Relander, on ihan silkkoja feministejä itsekin, joten ohjeman ajamisen pontevuteen on vaikea uskoa.

    VastaaPoista
  4. "Ohjelmana ja paperille kirjattuna kuullostaa hyvältä. On nostettu esiin tärkeitä pointteja ja ihan hyviä vaatimuksia myös. Ainoa ongelma on, että tuon ohjelman esittäjät on vihreitä miehiä, jotka jää puolueessaan feministien jalkoihin."

    Näin juuri. Ohjelma on ihan hyvä ja lupaava, vaikka itse olisin toivonut vielä radikaalimpaa otetta. No, jostain on aloitettava, ja vihreille on toki annettava tilaisuus näyttää kyntensä.

    Ohjelman todellinen arvo punnitaan varsin pian. Jos sen tavoitteet eivät ihan konkreettisesti siirry vihreiden vaaliohjelmaan, ja sitä kautta mahdollisesti harjoitettavaan hallituspolitiikkaan (edellyttäen, että vihreät sinne pääsevät vaalien jälkeen) tai oppositiopuolueena eduskuntapolitiikkaan, niin ohjelma on pelkää sanahelinää.

    Tietenkin tavoitteiden on muututtava mahdollisimman pian käytännön toimiksi myös kunnallispolitiikassa, vaikkapa Helsingissä, jossa vihreillä on paljon valtaa.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".