tiistaina, joulukuuta 13, 2016
Jungner on oikeassa - pingisenglanti on parempaa
Suomenkielinen pingiskeskustelu latistaa ajattelua, koska monille keskeisille pingistermeille ei ole olemassa hyviä suomenkielisiä vastineita. Eikä keskustelua auta yhtään se, että suuri osa joukkutovereistani on vanhan liiton miehiä, jotka eivät osaa juuri sanaakaan englantia.
CHOP = altsu? alakierrepuolustus? puolustus?
CHOPBLOCK = ???
PUSHBLOCKER = ???
PUSH = työntely? tökkiminen?
GUIDING = ohjaus?
LOBBING = lobbaaminen, lobbaus
FISHING = ???
CROSSOVER POINT = kainaloon? kyynärpää?
LOOP = spini?
BRUSH LOOP = ???
DROP SHOT = stoppari?
SIDESWIPE = ???
STEP AROUND = ???
TWIDDLE = pyörittely?
FLIP = flippi?
WIDE ANGLES = suuressa kulmassa?
BUMB = ???
KNOCK = ???
ROLL = rullaus?
Monia yllämainituista termeistä käytetään "materiaalipelaamiseen" liittyvissä tekniikoissa ja taktiikoissa, eli yleensä silloin, kun pelaajalla on näppyläkumi tai antikumi rystypuolella. Englanniksi on helppo keskustella materiaalipelaamiseen liittyvistä aiheista, mutta suomeksi se on lähes mahdotonta, koska käsitteet puuttuvat.
Table Tennis Dictionary
Table tennis terminology
Suomalaismiehen 22 vuoden takainen surma ratkesi - uhrin helpottunut poika: "Tuntuu hyvältä"
VastaaPoistaOtti pornokuvia ministeriön toimistossa ja hisseissä - belgialaisnaiselle potkut
22 vuotta vanha kuolemantapaus Ruotsin Södertäljessä on saanut uuden käänteen, kun 63-vuotias nainen yllättäen tunnusti surmanneensa suomalaisen Usko Uutisen.
VastaaPoista...
Lönnroos kertoo Iltalehdelle, että isällä näkyi valokuvissa voimakkaan väkivallan merkkejä kasvoissa: pojan mukaan isällä oli silmä puhki ja nenä ja leukaluu oli lyöty rikki.
Supersankari Ihmenaisen YK-ura loppuu lyhyeen
VastaaPoistaYK:n kampanja, jossa edistetään tasa-arvoa sarjakuvasankari Ihmenaisen avulla lopetetaan tällä viikolla.
Amerikkalaisen supersankarin Ihmenaisen (Wonder Woman) työ YK:n tasa-arvolähettiläänä loppuu ensi perjantaina, kertoo brittilehti The Guardian. Sarjakuvahahmo valittiin lokakuussa edistämään naisten ja tyttöjen tasa-arvoa. Päätöstä arvosteltiin jo tuolloin paljon.
Sittemmin lähes 45 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, missä YK:n tuolloista pääsihteeriä Ban Ki-moonia pyydettiin harkitsemaan asiaa uudelleen.
Vetoomuksessa sanotaan että alun perin Ihmenaisen luojat ovat saattaneet tarkoittaa hänen edustavan vahvaa ja itsenäistä naissoturia, jolla on feministinen sanoma, mutta todellisuus on täysin muuta. Hahmo on nykyisellään allekirjoittajien mielestä pelkkä luonnottoman kurvikas valkoinen nainen, joka on puettu niukasti ja paljastavasti.
Ihmenainen-sarjakuvan kustantajan mukaan hahmoa oli tarkoitus käyttää useissa kampanjoissa vuoden 2017 aikana.
YK ei kertonut tarkemmin, miksi Ihmenaisen kampanjakäytöstä yllättäen luovutaan.
Feministit nousemassa puoluekartalle – Feministipuolue sai kannattajakortit kokoon
VastaaPoistaPuolueen mukaan perinteinen politiikka ei ole onnistunut ratkaisemaan syrjinnän erilaisia muotoja.
Feministinen puolue jättää tänään tiistaina hakemuksensa puolueeksi rekisteröitymistä varten. Omien sanojensa mukaan puolue onnistui keräämään vaadittavat 5 000 kannattajakorttia ennätysajassa.
Oikeusministeriöön jätettävän hakemuksen lisäksi puolue esittelee tänään myös poliittisen linjansa ja politiikkansa tärkeimmät osa-alueet.
Ohjelman mukaan feministien tärkeimmät periaatteet ovat syrjimättömyys, hyvinvointi ja inhimillinen turvallisuus.
Heidän mukaansa uutta puoluetta tarvitaan, koska perinteinen politiikka ei ole pystynyt ratkaisemaan esimerkiksi seksismiä, rasismia ja muita syrjinnän muotoja.
Mitä ihmettä noilla Anonyymin "kommenteilla" on tekemistä tämän jutun kanssa?
VastaaPoistaMikä ihmeen ongelma se sitten on? Kaikissa tuntemissani urheilu- ja muissa harrastemuodoissa käytetään erittäin yleisesti väännöksiä muista kielistä (useimmiten englanti) täysin surutta, kielitoimistosta piittaamatta. Joskus sikinsokin suomenkielisten termien kanssa.
VastaaPoistaKiekkogolfissa pelaajat puhuvat "hyssestä" ("hyzer" alkujaan), "annukasta" ("anhyzer"), "feidaamisesta" ("fading"), "rystyheitosta", "kämmenheitosta" ja muilla vastaavilla sanoilla. Ja koska ne on hyvällä suomenkielen taidolla sovitettu suomalaiseen puhetapaan, nehän ovat aitoja lainasanoja. Yhtä hyvin voi käyttää suomesta johdettuja termejä, kunhan ne ovat niin kuvaavia että toiset ymmärtävät ne selittämättäkin, kuten minä sanon aina että kiekko "kaatuu" heiton lopussa enkä että se "feidaa".
Ongelma ratkaistu.
Feministisen puolueen puolueohjelma/vaaliteemat?:
VastaaPoista2016-06-15 YLE: Feministinen puolue pyrkii puoluerekisteriin
Vitun asiat | Feministinen ajatushautomo Hattu
Vittu haisee hyvälle ja jokainen pillu on kaunis.
Hatun naisnäkökulma on taatusti vaihtoehtoinen ja vapauttava.
Virkkaa vittusi: omasta malli!
Kaksi perusohjetta pdf-tiedostona:
Feministipuolue: 5000 kannattajakorttia kasassa – tämän takia feminististä politiikkaa tarvitaan Suomeen
VastaaPoistaFeministinen puolue kertoo keränneensä puolueeksi rekisteröitymiseen tarvittavat 5000 kannattajakorttia ja jättävänsä tänään hakemuksensa puoluerekisteriin pääsemiseksi oikeusministeriölle. Suomeen on siis syntymässä uusi virallinen puolue.
Samalla puolue julkaisee ensimmäisen yleisohjelmansa. Tiedotteen mukaan ohjelman ”läpileikkaavia periaatteita ovat syrjimättömyys, hyvinvointi ja inhimillinen turvallisuus”.
– Puolue katsoo, että perinteinen politiikka ei ole onnistunut ratkaisemaan seksismiä, rasismia ja muita syrjinnän muotoja ja siksi tarvitaan feminististä politiikkaa, tiedotteessa todetaan.
Puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo tiedotteessa, että naisten ja eri vähemmistöjen asema nähdään monissa puolueissa erilliskysymyksenä, jota edistetään kun ehditään.
– Poliittisten päätösten vaikutukset kohdistuvat kuitenkin usein juuri näihin ryhmiin. Esimerkiksi talouskuripolitiikka on osunut erityisen rankasti naisiin, vammaisiin ja siirtolaisiin, Aro huomauttaa.
Puolue kertoo tarjoavansa nykyisen talouspolitiikan vaihtoehdoksi niin sanottua hyvinvointitalouden mallia.
– Siinä julkisia investointeja ohjataan hoivaan, hyvinvointiin ja sosiaaliseen infrastruktuuriin eli yhteiskuntaa uudistaville ja runsaasti työllistäville aloille. Investoinnit lisäävät yhteistä sosiaalista hyvää ja sitä kautta kaikkien hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.
Feministinen puolue ottaa ohjelmassaan lisäksi voimakkaasti kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Puolue katsoo, että ”yhteiskunta on tällä hetkellä erittäin jakautunut ja jakolinja kulkee nationalistisen ja feministisen maailmankuvan välissä”.
– Euroopassa monet rasismilla kampanjoineet oikeistopopulistiset puolueet istuvat jo maiden hallituksissa. Nyt on se hetki, jolloin valitsemme, mitä näistä ajoista kirjoitetaan historiaan. Meidän valintamme on taistella rasismia vastaan – kaikkien yhdenvertaisuuden puolesta, puolueen varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara sanoo.
Feministinen puolue on perustettu kesällä 2016.
Anonyymi hei, perusta oma blogi, sinne voit kirjoittaa mielin määrin niistä asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä.
VastaaPoistaKirjailija Kirsi Kunnas huolissaan poikien lukutaidosta : "Isien pitäisi lukea pojilleen"
VastaaPoistaKirsi Kunnas otti Ylen aamu-tv:ssä kantaa poikien lukutaitokeskusteluun: "Kulttuuri ei ole vain naisten ja äitien asia".
Jo jonkin aikaa varsinkin poikien lukuhalut ja lukutaito ovat olleet Suomessa rapistumaan päin. Ylen aamutelevisiossa vieraillut kirjailija Kirsi Kunnas kehottaa isiä lukemaan lapsilleen. Se voisi tarjota lapsille tuoreen roolimallin ja isien pitäisi olla siinä esimerkkinä.
– Kulttuuri ei ole vain naisien ja äitien asia, vaan isien pitäisi lukea sekä pojilleen että tyttärilleen. On suurenmoinen kokemus isillekin nähdä oman lapsensa oivaltavan ja saada lukemisesta myös yhteinen oivallus, Kunnas sanoo.
Tilastot kertovat hiipuvasta lukutaidosta
Nuorten lukuhaluista ja -taidoista on oltu huolissaan jo pitkään. Pisa-tulosten mukaan neljäsluokkalaisista tytöistä enää runsas kolmannes pitää lukemisesta paljon. Poikien suhteen tilannen on paljon murheellisempi: vain 15 prosenttia pitää lukemisesta paljon. Suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi kehnoin.
Tilanne pahenee, kun ikää tulee lisää. Yläkouluiässä lukeminen jää monelta kokonaan. Tutkimusten mukaan viisitoistavuotiaista pojista viidennes on heikkoja lukijoita.
"Suomalainen nainen on hyvin vaativa" – Professori: Mies kaipaa vapautta kontrollista
VastaaPoistaAina ei voi olla sympaattinen ja empaattinen koti-isä, joka uhrautuu perheensä puolesta, sanoo filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen. Mieskaveriporukalla on vapauttava vaikutus.
Miesten vapaa-aikaa yhdistää taipumus etsiä seuraa toisista miehistä: kaveriporukalla on hyvä heittää juttuja ja saada ajatuksiin vaihtelua.
– On sellaisia miehiä, jotka pyrkivät mahdollisimman suureen yhteisöllisyyteen ja isoihin kaveripiireihin. Autoja, metsästystä, porukalla kalastamista tai vaeltamista. Mitään yleistystä ei suinkaan voi tehdä, sillä osa miehistä haluaa olla yksin, kertoo filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen.
– Toiset esimerkiksi kalastavat yksin. Tulin juuri Rovaniemeltä, siellä tuttavani kaveri meni yksin pilkille.
Mieskaveriporukalla on vapauttava merkitys. Airaksinen kuvaa sitä varaventtiiliksi.
– Naiset kontrolloivat: heillä on käsityksensä siitä millaista kieltä mies saa käyttää, miten saa pukeutua, kuinka voi puhua seksistä. Suomalainen nainen on hyvin vaativa.
– Kun miehet sitten ovat keskenään, niin kaikesta tästä voi luopua, voi olla niin kuin haluaa, Airaksinen jatkaa.
Tutkimusaiheena miesten vapaa-aika on hyvin vaikea, koska ihmiset jakautuvat monenlaisiin ryhmiin. Kaikki eivät myös ole valmiita puhumaan asioista totuudellisesti ja jotkut eivät välttämättä ole tietoisia omista valinnoistaan.
– Tämän ajan miehellä on aika vaikeata viettää vapaa-aikaa, koska elämä on kuormitettua eikä vapaa-aikaa tahdo olla. Työ ja perhe vievät valtavasti aikaa, toteaa Airaksinen.
Miesluola on amerikkalainen myytti
Tyypillisesti ajatellaan, että miehet kokoontuvat muun muassa vapaa-ajallaan paikkoihin, joissa pystyy korjaamaan vaikkapa moottoripyörää. Filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen tympääntyy puhuttaessa niin sanotuista miesluolista.
– Se on amerikkalainen termi ja ilmiö, vierastan sitä. Se perustuu siihen, että keskiluokkainen amerikkalainen asuu talossa, jossa on autotalli. Heillä on siellä harrastushuone. Suomalaisilla ei ole sellaisia samassa määrin. Mistä esimerkiksi Helsingissä voi vuokrata autotallin tai tilan, jossa harrastaa?
– Tulee mieleen nämä emaloidut kyltit, joissa lukee "minun autotallini, minun sääntöni", joissa on selkeätä muka vapaudenilmaisua. Että täällä hallitsen minä, se on vähän niin kuin koiran kyltti.
Suomalaisen miehen on kokoonnuttava jossain muualla, kuten kapakassa, baarissa ja ravintolassa.
– Aina ei voi olla sympaattinen ja empaattinen koti-isä, joka uhrautuu perheensä puolesta. Joku pakopaikka pitää olla, se on pakoa normaalista arjesta. Se on henkireikä, ihmiset joilla ei ole sellaista, ovat hyvin onnettomia, Airaksinen sanoo.
Pääkirjoitus
VastaaPoistaFeministit puoluerekisteriin
Ensi vuoden kuntavaaleissa on äänestäjille tarjolla uusia puolueita. Feministinen puolue on yksi niistä.
SUOMI on saamassa uuden rekisteröidyn puolueen. Feministinen puolue jätti tällä viikolla oikeusministeriöön rekisteröintiin tarvittavat viisituhatta kannattajakorttia.
Puoluerekisterissä on tällä hetkellä 13 puoluetta, joista kahdeksalla on kansanedustajia. Perussuomalaiset on eduskuntapuolueista nuorin. Se perustettiin 1995 SMP:n konkurssin jälkeen.
Feministinen puolue nostaa politiikkansa kolmeksi kärjeksi sukupuolten tasa-arvon, ihmisoikeudet ja inhimillisen turvallisuuden.
Ruotsissa 2005 perustettu Feministinen aloite on saanut edustajiaan kunnanvaltuustoihin sekä viime vaaleissa myös europarlamenttiin. Puolue on vaikuttanut yleiseen poliittiseen keskusteluun, sillä monet puolueet ovat halunneet profiloitua feministisillä teemoilla.
Suomen puolueissa feminismi on sanana ollut vähemmällä käytöllä kuin länsinaapurissa, mutta puheenjohtajista ainakin Antti Rinne (sd) ja Ville Niinistö (vihr) ovat kuvanneet omia puolueitaan feministisiksi.
Ensimmäisen kerran uusi puolue pääsee mittaamaan kannatustaan ensi kevään kuntavaaleissa. Paikallisesti ääni- ja julkisuuskynnys on matalampi kuin valtiollisissa vaaleissa.
Tutkimus: Yleisestä asevelvollisuudesta voitaisiin luopua Suomessa
VastaaPoistaHelsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstyössä esitetään, että yleisestä asevelvollisuudesta voidaan mahdollisesti luopua Suomessa. Väitöksen mukaan tämä edellyttää asevelvollisuusperiaatteen muutoksiin liittyvää huolellista harkintaa ja suomalaisen asevelvollisuustutkimuksen monipuolistamista.
–Tutkimukseni avainteemojen perusteella voidaan julkisen keskustelun ja jatkotutkimuksen tuella löytää suomalaisen asevelvollisuusperiaatteen mahdollisia muutosvaihtoehtoja ja perustuslain maanpuolustusvelvollisuuden päivitystarpeita, väitöstyön tehnyt VTM Veli Särmäkari kommentoi.
Särmäkarin tutkimuksessa pidetään esillä mahdollisuutta siirtyä miliisiperustaiseen yleisen asevelvollisuuden malliin.
–Yleinen asevelvollisuus -käsitteen rinnalla vapaaehtoiseen kansalaispuolustukseen liittyvä käsite miliisi on suomalaisessa asevelvollisuustutkimuksessa kuitenkin jäänyt syrjään tai sitä on käytetty historiallisista syistä rajatusti Suomen kaartin tai puna- ja valkokaartien tutkimuksessa, Särmäkari sanoo.
Särmäkari korostaa, että 1800-luvun lopun Suomessa korostui ensinnäkin muut vaihtoehdot sivuun työntänyt fennomaanisen asevelvollisuuden perusajatus ja sanasto. Toiseksi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa suomalaisen asevelvollisuuden säätämiseen liittyi kaksi perustuslaillista katkosta, jotka huomaamatta rajoittavat 2010-luvun suomalaista perustuslaillista keskustelua maanpuolustusvelvollisuuden sisällön ja asevelvollisuuslainsäädännön muuttamisen mahdollisuuksista.
Väitöstutkimuksen avainteemoiksi nousevat fennomaanisen asevelvollisuuden korostuminen, suomalaisen asevelvollisuuden perustuslailliset katkokset ja suomalaisen asevelvollisuuden käsitteellistämättömyyden ongelma.
Veli Särmäkari väittelee huomenna perjantaina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Suomalainen asevelvollisuusperiaate - kansallisen asevelvollisuuden käännekohta 1800-luvun lopun Suomessa”. Vastaväittäjänä on professori Tuomas Forsberg, Tampereen yliopisto ja kustoksena professori Keijo Rahkonen.
Somaliperheistä jo 47 prosenttia yksinhuoltajien harteilla – "Osasyynä voi olla moniavioisuus"
VastaaPoistaEROT Somaliliiton hallituksen puheenjohtaja on yksinhuoltajien määrän kasvusta huolissaan. Osa perheistä voi todellisuudessa olla moniavioisia, arvioi tutkija.
Somalinkielissä helsinkiläisperheissä yksinhuoltajien osuus on kasvanut. Kasvua viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut vajaa kymmenen prosenttiyksikköä, eli 41 prosentista 47 prosenttiin.
Saman verran, 47 prosenttia, on avioparin ja lasten perheitä.
Suomea puhuvissa perheissä yksinhuoltajien osuus eri perhemuodoista on 25 prosenttia.
Yhtenä syynä kasvuun saattaa olla somalitaustaisten vaikeudet sovittaa perinteisiä perherooleja elämäntilanteeseen, toteaa kaupungin tietokeskuksen tutkija Netta Mäki siteeraten norjalaistutkija A.I. Engebrigtsenin vuonna 2007 tekemää tutkimusta.
– Avioerot somalinkielisillä ovat hieman yleisempiä kuin kantaväestöllä, mutta aiheesta on vähän tietoa.
Lähes kaikki somalinkieliset yksinhuoltajaperheet ovat äidin ja lasten muodostamia perheitä. Yksinhuoltajuus ei aina johdu erosta. Osassa tapauksia perheen isä asuu ulkomailla tai on kuollut.
Tiedot käyvät ilmi kaupungin tietokeskuksen joulukuussa Kvartti-lehdessä julkaistusta artikkelista, joka käsitteli somalinkielisten hedelmällisyyttä ja perhekoon pienentymistä Helsingissä.
Myös somalimiesten korkea työttömyys ja toisaalta naisten työssäkäynti voivat uhata miesten perinteistä asemaa perheen elättäjänä.
– Sosiaaliturva voi osaltaan edesauttaa naisten mahdollisuutta taloudelliseen itsenäisyyteen ja sitä kautta auttaa pääsemään pois epätyydyttävästä liitosta, Mäki toteaa.
Suomen somalialaisten liiton hallituksen puheenjohtaja Arshe Said ei löydä syytä ilmiölle.
– Vaikea sanoa, mutta todella huolestuttavaa. Asiaa täytyy tutkia.
Said ei usko, että ilmiö selittyisi rooliristiriidoilla.
– Naiset tekevät töitä nykyään Somaliassakin. Ei heidän tarvitse sielläkään olla tänä päivänä enää vain kotona.
Moniavioisuus on Somaliassa yleistä. Tällä saattaa olla vaikutusta myös Suomeen.
– Osa yksinhuoltajaperheistä voi todellisuudessa olla moniavioisia perheitä. Mahdollinen toinen tai kolmas vaimo lapsineen saattaa muodostaa yksinhuoltajaperheen, jatkaa Mäki.
Helsingissä asuvien somalinkielisten perhekoko on tilastokeskuksen mukaan puolestaan pienentynyt 4,9 lapsesta 3,6 lapseen vuosina 2013–2015.
Said ei osaa suoraan löytää selitystä tähänkään ilmiöön, mutta arvelee sen johtuvan osin siitä, että Suomessa perheillä on keskimäärin vähemmän lapsia kuin Somaliassa.
Suomessa 23 vuotta asuneella Saidilla itsellään on kolme lasta. Said arvelee, että Somaliassa asuvilla perheillä on keskimäärin 3–5 lasta.
Feminismikirjasta kysely – "ministeriön tehtävä ei ole levittää verovaroin poliittista propagandaa koululaisille"
VastaaPoistaKansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) on tehnyt opetusministerille kirjallisen kysymyksen koskien opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä ostaa feministikirjailija Chimamnda Ngozi Adichien kirja Meidän kaikkien pitäisi olla feministi sekä päätöstä lahjoittaa se ensi keväänä jokaiselle suomalaiselle peruskoulun yhdeksäsluokkalaiselle.
Opetushallitus on ilmoittanut, että kirjalahjan tavoite on synnyttää monipuolista keskustelua tasa-arvosta sekä ihmisen oikeudesta olla ja toimia omana itsenään.
– Feminismin voidaan kuitenkin katsoa olevan poliittinen aatesuunta, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti naisten yhteiskunnallista asemaa ja muuttaa sukupuolirooleja, ei edistää puhtaasti tasa-arvoa, Mika Raatikainen toteaa.
Hän huomauttaa, että Suomeen on tänä vuonna perustettu feministien puolue, joten halutaanko kirjan myötä edistää juuri tämän puolueen asiaa?
– Opetus- ja kulttuuriministeriö on joka tapauksessa tehnyt päätöksen, jossa kiistanalaista ideologiaa tyrkytetään kaikille yhdeksäsluokkalaisille, Mika Raatikainen toteaa.
– Tasa-arvoa tulee opettaa lapsille ja nuorille, mutta ilman, että kaikkia kehotetaan olemaan feministejä. Tasa-arvon kannattaminen ei ole sama kuin olla feministi. Lapsia ja nuoria tulee ohjata itsenäiseen ajatteluun ja opettaa tosiasioita, ei ohjata heitä poliittisesti. Kansalaisten verorahoja ei myöskään pidä käyttää poliittisen propagandan levittämiseen, sanoo Raatikainen.
Raatikainen kysyykin kirjallisessa kysymyksessään, aikooko asianomainen ministeriö sallia kiistanalaisen ideologian levittämisen kaikille suomalaisille yhdeksäsluokkalaisille?
Komut ja femut ne vaan jaksaa vaahdota samaa jo kuolleesseen yhteiskunta järjestelmään perustuvaa ideologiaansa vaikka kommunismi on jo käytännön kokeessa todistanut toimimattomuutensa. Mutta ei se näköjään haittaa. Kuolleen ruumiin irronneet lonkerot vain heiluvat ja jatkavat julistamista ilman päätä ja ruumista...
VastaaPoistaSeksistinen tekoäly antaa sihteerin työt naisille – ”Ei varmasti ole vahinko”
VastaaPoistaRobotiikan suunnittelua tutkinut sosiologi Mianna Meskus sanoo, että sihteerityötä tekevien digitaaliset apulaiset vahvistavat perinteisiä sukupuolirooleja.
JOS digitaalisessa palvelussa on nimetty asiakaspalvelija tai sihteeri, se on todennäköisesti nainen. Applen puhelimien Siri-tekoälyn saa jo uusimmissa käyttöjärjestelmissä vaihdettua mieheksi, mutta esimerkiksi verkkokauppa Amazonin asiakaspalvelija Alexa ja Microsoftin digitaalinen avustaja Cortana ovat nimensä puolesta selkeitä naishahmoja.
BBC:n jutussa nostettiin esiin naispuolisia digitaalisia avustajia ja pohdittiin, onko tekoäly seksististä. Teknologian sosiaalisia ulottuvuuksia tutkinut sosiologi Mianna Meskus kertoo, että sekä roboteissa että niiden toimintamalleissa näkyy se, että niiden suunnittelijat ovat miehiä.
”Tekoälyissä näkyy myös suunnittelijoidensa kulttuuritausta. Tuotteet peilaavat yhteiskuntaa ja sen kulttuurisia järjestyksiä”, Meskus sanoo.
HÄNEN mukaansa hoiva-, toimisto- ja asiakaspalvelutyötä tekevät laitteet ja sovellukset tehdään naisiksi todennäköisesti siksi, että kyseiset ammattikunnat ovat perinteisesti olleet naisvaltaisia. Tekoäly tekee tyypillisesti sihteerinomaista työtä.
”Ei varmasti ole vahinko, että henkilökohtaiset digitaaliset sihteerit nimetään naisiksi.”
BBC:n jutussa emeritusprofessori Noel Sharkey Sheffieldin yliopistosta nostaa esiin, että tekoälyhahmojen ja seksirobottien suosioilla on yhteys.
”Nämä trendit ruokkivat toisiaan”, Sharkey sanoo BBC:lle.
Hänen mukaansa kehitys esineellistää naisia ja ylläpitää sukupuolistereotypioita, mikä ei ainakaan auta saamaan lisää naisia it-alalle.
SEURALAISIKSI rakennetut hoivarobotit tehdään monesti muistuttamaan eläimiä, mutta niitäkin paijaavat mainoskuvissa naiset, Mianna Meskus huomauttaa. Meskus ymmärtää, miksi naiset liitetään tekoälyyn.
”Kun digitaalisille avustajille houkutellaan käyttäjiä, niihin haetaan oikeasta elämästä tuttuja piirteitä. Ne toistavat sukupuolirooleja vahvasti heteroseksuaalisen olettaman mukaisesti.”
Ongelma on sama kuin sukupuolittuneessa työnjaossa yleisestikin.
Kun miesten ja naisten töistä puhuminen alkaa pikkuhiljaa hälvetä, voisi kuvitella, että uudessa teknologiassakaan rooleja ei tarvitsisi alleviivata.
”Uusi teknologia voisi olla neutraalia. Teknisesti olisi täysin mahdollista lieventää sukupuolittuneisuutta, joten voisi toivoa että niitä mahdollisuuksia käytettäisiin.”