tiistaina, toukokuuta 04, 2004

Ihmisten ylipositiivinen kuva itsestään

Miksi pojat tarvitsisivat miesopettajia? Sebastian Kraemer ehdottaa British Medical Journalissa syyksi sitä, että miesopettajat antavat useammin anteeksi poikien käytöksen ja kykenevät paremmin suuntaamaan poikien energian. Arvot omaksutaan seuraamalla miesten käytöstä - niitä ei opita opettamalla. Ratkaiseva etu miesopettajilla on siinä, että heidän ja poikaoppilaitten välille muodostuu sellainen suhde, että pojat tuntevat kuuluvansa kouluun. Liian usein poikien käytös nähdään vaarallisena järkevien ja mukavien ihmisten toimesta, jotka ovat vastuussa koulutuksesta.

Ihmiset näkevät itsensä paljon positiivisemmassa valossa kuin muut:
Tutkimus osoittaa, että bisnesihmiset näkevät itsensä moraalisempina kuin muut bisnesihmiset ja että psykologit näkevät itsensä moraalisempina henkilöinä kuin muut psykologit. Eräänä tutkimuksen kohteena olivat 829 000 high school senioria, joista alle 1 prosentti piti itseään keskimääräistä huonompana "tulemaan toimeen muiden kanssa" ja 60 prosenttia laittoi itsensä tuon ominaisuuden suhteen parhaaseen 10 prosenttiin.

Ennakkoluulon mustapiste toimii ihmisillä monien asioiden suhteen, joissa he kuvittelevat olevansa keskivertoa parempia. Ihmiset käyttävät yleisiä teorioita arvioidessaan muita, mutta introspektiivistä illuusiota arvostellessaan itseänsä. Jo neljä vuosisataa sitten Francis Bacon sanoi, että "Ihmisen mieli on kaukana puhtaasta ja tasaisesta pelistä, heijastaisi asiat takaisin niiden oikeassa esiintymistiheydessään. Ei, ihmisen mieli on pikemminkin taikapeili, joka on täynnä taikauskoa ja petkustusta.
Alaluokka syntyy, kun kyvykkäimmät jättävät ghetot ja tyhmimmät pariutuvat keskenään. Eliitti ei ymmärrä, miten rajallista tyhmien kyky ajatteluun on, koska he eivät ole oikeasti tutustuneet alaluokan elämään. Eliitti yrittää kaventaa kuilua ja viedä internettiä alaluokalle, mutta he eivät tajua, että alauokka ei ymmärrä internetin päälle, eikä heitä kiinnosta. Järkevimmätkin luulevat, että ihmiset voivat oppia mitä haluavat. Kognitiivinen eliitti haluaa uskoa, että kaikki ovat älyllisesti yhtä kykeneviä ja että diversiteetti koulutuskiintiöineen on vastaus.

Tukkiiko RSS yleistyessään netin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".