torstaina, lokakuuta 02, 2003

Vedonlyönti ja Jorma Vuoksenmaa

Juuri mikään ei opeta rationaalista ajattelua yhtä hyvin kuin vedonlyönti omilla rahoilla ja omalla riskillä. Varsinkin muuttuvakertoimisessa urheiluvedonlyönnissä on pelattava useimmiten tunteitaan vastaan, koska enemmistö muista pelaajista pelaa kuitenkin tunteittensa mukaan ja noin ollen suosikkien kertoimet jäävät liian alas ollakseen hyviä pelikohteita.

Vedonlyönnissä on tehtävä hyviä yksittäisiä päätöksiä toinen toisensa jälkeen, otettava riskejä, mutta varottava liian suuria riskejä, jotta olisi mahdollista päästä voitolle pitkässä juoksussa. Samalla tavalla pärjää elämässäkin, kun tekee hyviä päätöksiä todennäköisyyksien mukaan eikä tunteen mukaan. Lähtee lenkille, vaikka ei huvittaisi. Ei kaahaa autolla, vaikka ajattaisi. Sekä elämässä että vedonlyönnissä pärjää parhaiten luottamalla todennäköisyyksiin ja välttämällä tunnepohjaisia ratkaisuja. Vaikka Harri Haatainen tuntuisi kuinka hyvältä keihäänheittäjältä tai aviomieskanditaatilta, kummassakaan asiassa ei todennäköisesti kannattaisi panostaa Harriin, koska onnistumistodennäköisyydet olisivat liian pienet.

Jorma Vuoksenmaa - suomalainen urheiluvedonlyöntiguru - kirjoittaa kirjassaan Urheiluvedonlyönti seuraavasti: "Parhaassa tapauksessa urheiluvedonlyönti mahdollistaa ihmisen henkisen kasvun. Menestyvä urheiluvedonlyöjä osaa hallita itsensä erilaisissa tilanteissa ja hän osaa säilyttää uskon itseensä...Jos pelaaja panostaa vierasjoukkueeseen joka sattuu häviämään ottelun, hän ei saa tehdä liian rajuja johtopäätöksiä tyyliin "en enää pelaa vierasjoukkueita". Noin toimiessaan pelaaja on pahasti hakoteillä." Samalla tavalla hakoteillä voi olla vaikkapa nainen joka petyttyään rakkaudessa tekee yleistyksiä tyyliin "en enää deittaile teekkareita" tai "kaikki miehet ovat sikoja". Elämässäkään ei kannata tehdä yksittäistapauksiin perustuvia liian rajuja yleistyksiä.

"Urheiluvedonlyönti kehittää analyyttistä ajattelua. Pelaaja oppii keskittymään oleelliseen eikä takerru pieniin yksityiskohtiin. Myös päätöksentekotaidot kehittyvät. Urheiluvedonlyönti opettaa nöyryyttä elämän elämän loputtoman kaaoksen satunnaisuuden edessä. Pelaaja oppii hakemaan sattumasta ja kaaoksesta järjestystä, todennäköisyyksiä. Pelaaja oppii tuntemaan hyvät ja huonot riskit." Samalla tavalla puolison etsinnässä pitää oppia keskittymään oleelliseen ja oppia hyväksymään sopivan tasoiset riskit. Puolisoehdokas, jolla on ominaisuuksia, jotka viittaavat väkivaltaisuuteen edustaa liian suurta riskiä, mutta puolisoehdokas, jolla on vääränlaiset vaatteet edustaa sopivan tasoista riskiä.

" 47-vuotias Steve Mallison avasi postinsa ja sai tietää voittaneensa 371,1 puntaa jalkapalloveikkauksessa. Ilo ei kestänyt kauan. Seuraava kirjekuori sisälsi veromätkyt. Summa oli oli tuttu, 371,1 puntaa. Molemmat kirjeet tulivat täydellisinä yllätyksinä."

"Laiva satamassa on turvassa, mutta laivaa ei rakennettu sitä varten"


Päinvastoin kuin toisinaan, urheiluvedonlyönnissä olen asiantuntija, sillä olen saanut vakiossa 13 oikein. Vaikka urheiluvedonlyönti kehittää rationaalista ajattelua, niin en voi suositella sitä juuri kenellekään, sillä urheiluvedonlyönnin harrastaminen ei sinällään ole erityisen rationaalista toimintaa, vaikka se kehittääkin rationaalista ajattelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".