keskiviikkona, kesäkuuta 02, 2004

Tasa-arvoasiaa

Sivusto työelämän tasa-arvosta:
Tasa-arvolla tarkoitetaan miesten ja naisten tasavertaisia mahdollisuuksia kouluttautua ja osallistua työelämään. Naisten etenemismahdollisuuksia vaikeuttaa perhe ja kotityöt, sillä suurin vastuu niistä jää edelleenkin naisille. Kotitöistä naiset tekevät noin 60 % ja miehet vain noin 40 %. Naiset toimivat kotitöiden ja lastenhoidon takia ansiotöissä vähemmän kuin miehet. Suurin osa ihmisistä haluaisi johtotehtäviin enemmän naisia. Tasa-arvo saavutetaan vasta silloin, kun sekä naiset että miehet voivat samoin ehdoin olla ansiotyössä ja ottaa yhtäläisen vastuun perheestä.
Miksiköhän näissä esimerkeissä ihmiset ovat aina perheellisiä? Eikös aikuisista eri tyypin sinkkuja tms. ole kuitenkin aika merkittävä osa. Ja sinkkutalouksissahan sekä miehet että naiset tekevät kotitöistä noin 100 prosenttia. Ongelmakohtahan yhtäläisen vastuun ottamisessa perheestä on lähinnä siinä, että naiset eivät halua valita itselleen kotona hääräävää ukkelia, joka todellakin tekee niitä kotitöitä naisten malliin. Niitä hyvin uralla menestyviä miehiä on turha yrittää patistella kotitöiden pariin - se ei tule koskaan onnistumaan. Naisten olisi ymmärrettävä, että uramies ja kotityömies ovat toisensa hyvin pitkälti poissulkevia vaihtoehtoja.
Sosiaalityöntekijät saavat suhteellisen alhaista palkkaa, vaikka heiltä edellytetään korkeaa koulutusta. Roskakuskit saavat puolestaan suhteellisen hyvää palkkaa, vaikka koulutustaso ja työn yleinen arvostus ei ole korkea.
Asiahan ratkeaa helposti sillä, että molemmille noille aloille laitetaan sukupuolikiintiöksi 50 prosenttia. Millä palkalla feministit suostuvat lähtemään kiintiöroskakuskeiksi? Vastauksia, kiitos.

Global Finland:
Sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa sitä, että naisilla ja miehillä on samat oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet kaikilla elämänalueilla. Tasa-arvo on myös sitä, että kaikki ihmiset ovat vapaita kehittämään henkilökohtaisia kykyjään ja tekemään valintoja ilman tiukkojen sukupuoliroolien asettamia rajoituksia. Tasa-arvoisessa yhteisössä naisten ja miesten erilaista käyttäytymistä, haluja ja tarpeita arvioidaan, arvostetaan ja suositaan tasa-arvoisesti.

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen on keino, jolla pyritään edesauttamaan sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamista. Valtavirtaistaminen on sitä, että yhteisön kaikissa toiminnoissa, kaikilla aloilla, otetaan huomioon sekä miesten että naisten mielipiteet, kokemukset ja tarpeet.
Eikö tuo määritelmä ole aika lähellä minun tulkintojani tasa-arvosta? Vai? "Tasa-arvoisessa yhteisössä naisten ja miesten erilaista käyttäytymistä, haluja ja tarpeita arvioidaan, arvostetaan ja suositaan tasa-arvoisesti." Miten miesten tarpeet esim. seksin ja asevelvollisuudettomuuden suhteen on otettu huomioon tasa-arvoisesti muuta kuin laittamalla armeijasta kieltäytyneet linnaan ja suunnittelemalla seksinostokieltoa niille, jotka eivät sitä saa muutenkaan?

Iltapäivälehtien lööpit julistavat kauhistellen, että suomalaisnaisen raiskaus kesti peräti 30-tuntia. Muistelen joitakin aikoja sitten, kun lööpit kummastelivat sitä, että oikeuslaitos oli pitänyt raiskauksen lyhyttä kestoa lieventävänä asianhaarana. Kumpi lööppi on oikeassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".