lauantaina, heinäkuuta 26, 2008

Kiukkua

Nuoret naiset ovat kiukkuisimpia

Tunnetko temput?

Alarming Study on Teen Dating Violence Is Flawed.

Betrayal of boys: A new report says white boys need father figures at school. But the male education crisis is far more complex and disturbing

Perils of nymphotropism

9 kommenttia:

  1. Olen usein miettinyt sitä, miten naistutkimuksen piirissä ymmärretään naista. Siis tarkoitan noin muuten, kuin sen iän ikuisen miesten vallankäytön kokijana olemisen muodossa.

    Nyt naistutkimuksen professori Taru Leppänen kertoo jotain hyvin tärkeää siitä, minkälainen käsitys hänelle on muodostunut tämän ajan suomalaisten kolmekymppisten naisten elämänodotuksista. Tämä ei luultavasti pohjaudu mihinkään yksittäisiin tutkimustuloksiin, vaan edustaa pikemminkin kouliintuneen akateemikon tutkimustiedon ja arkielämän kokemuksen yhdistävää siivilöitynyttä abstrahointia ilmiöstä. Voisi kai puhua professorin tietynlaisesta "valistuneesta arvauksesta" sen suhteen, mistä tässä ilmiössä (nuorten naisten kiukkuisuus) on kyse. Ja mitä professori sanokaan ...

    Tämän päivän suomalaisilla kolmekymppisillä naisilla odotus siitä, minkälaista heidän elämänsä pitäisi olla tiivistyy tähän: "pitäisi olla hehkeässä parisuhteessa ja sisustella kotia".

    Ja professorin ymmärryksen mukaan se on sitten kovin raastavaa naisten mielestä, kun näin ei olekaan (vai tulkitsenko väärin?). Ongelma muodostuu siis odotusten ja käytännönelämän ristiriidasta?

    En lainkaan tarkoita nyt revitellä, että naiset ovat sellaisia ja sellaisia (epärealistisine elämänodotuksineen tms.), vaan minun mielestä tässä ollaan tekemisissä jonkin helvetin tärkeän asian kanssa. Ehkä jonkin sellaisen, jota voisi luonnehtia naisten omaksi henkiseksi umpikujaksi. Ja syitä tähän olisi todellakin hyvä tutkia. Luulen todella vahvasti, että tämän kaltaisilla naisten elämänodotuksilla ja tällä umpikujalla on vain vähän tekemistä miesten kanssa.

    VastaaPoista
  2. Uskon, että sekä miehillä ja naisilla elämän ongelmat liittyvät juuri odotusten ja toteutuneen väliseen ristiriitaan. Siitähän esimerkiksi keski-iän kiriisissä on kysymys. En tiedä, mitä miehet odottavat elämältään, mutta tuskinpa hekään säästyvät pettymyksiltä.

    Kolmekymppisten naisten ongelmat tuskin lähtevät yksittäisistä miehistä, siitä olen Turon kanssa samaa mieltä. Naistutkimus ei nykyään niin väitäkään. Liian korkeita odotuksia tuottavat naistenlehdet, joissa julkkisnaiset esittelevät kauniisti sisustettua kotiaan, ihania lapsiaan, hoikkaa vartaloaan ja upeaa uraansa -kaikki samassa paketissa.

    Naisten hyvinvoinnin tappaja on ollut slogan "you can have it all". 1960-ja 1970-luvun feminismissä
    taisteltiin sen puolesta, että nainen voi valita perheen tai uran. Sen jälkeen alettiin uskoa, että kaiken voi sittenkin saada. Et voi. Elämässä ei voi saada kaikkea, on kysymys sitten perheestä, mahtavasta urasta tai tajunnan räjäyttävästä seksielämästä. Suurin osa naisista on tämän ymmärtänyt. Osa ei.

    VastaaPoista
  3. Tulipa törmättyä tällaiseen. Ainakin tuo kirjoitus edustaa minusta hyvin kajahtanutta feminismiä.

    VastaaPoista
  4. Kun mies pihtaa, nainen kärsii

    Ihmetyttää, että miesten seksistä kieltäytymiseen suhtaudutaan toisin kuin naisten. Naisen kieltäytyessä seksistä naiset tyypillisesti kommentoivat, että naiselle on oikeus sanoa ei ja miehen tulee kunnioittaa tätä - ja syyllistävät miestä sanomalla, että pihtaus johtuu siitä, että mies on tehnyt liian vähän kotitöitä.

    Mitäpä jos miehen pihtauksenkin kohdalla naisten tulisi vain hyväksyä kun mies sanoo ei ja kunnioittaa tätä miehen kantaa - ja tämän lisäksi tehdä enemmän kotitöitä.

    VastaaPoista
  5. Väkivaltainen nainen vs hyvä äitimyytti

    Etenkin tuo Pasi Malmin väitöskirjan beta-versio vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  6. Metro-ledessä 25.7.2008 sivulla 13 oleva mielipidekirjoitus:

    Kateelliset naiset

    Anne Moilasen kolumni 24. heinäkuuta oli loistoesimerkki siitä, miten vähänkin menestyvät naiset joutuvat ilkeilyn ja kateuden kohteeksi nimenomaan toisten naisten taholta (ja varsinkin, jos kyseinen nainen on hyvännäköinen). Feministien - joihin Moilanenkin kuuluu - pitäisi ainaisen mieten syyttelyn sijaan katsoa välillä peiliin.

    Sari

    Ja Moilasen kirjoitus 24. päivä on täällä sivulla 6.

    VastaaPoista
  7. tuossa "kun mies pihtaa, nainen kärsii" jutussa oli hyvä kohta:

    "Sanna koki joutuvansa kinuamaan ja tunsi itsensä nöyryytetyksi"

    ymmärrän Sannaa. vonkaaminen on nöyryyttävää.

    homo:
    kajahtanutta kyllä, mutta kyllä minäkin tunnen empaattisia, älykkäitä naisia jotka uhriutuvat kun miehet kävelevät ilman paitaa kaupungilla.

    olen sanonut, että senkun heittävät paidan pois ja vapauttavat rinnat. mutta ei se käy koska heidän tissejään katsottaisiin. Niin. pitäisi kuulemma olla katsomatta. ehdotin, että helpoin tapa estää katsominen on pitää paita päällä, tai ainakin rintsikat tai bikinien yläosa. mutta eihän miestenkään pidä nännejään peittää. ei pidäkään. mutta jos miehellä on rinnat niin hänen kyllä tulisi ne peittää.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi joku nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. Älä laita ruksia kohtaan "Anonyymi".