tiistaina, kesäkuuta 24, 2003

Työelämä, parisuhde ja tasa-arvo

Okko-blokissa oli 17.6 linkki mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa kerrotaan pariskunnista, joissa mies on joutunut työttömäksi ja naisesta on tullut perheen elättäjä.

"Pariskunnissa, joissa mies on joutunut työttömäksi, mies kokee statuksensa ja asemansa uhatuksi, eikä ole valmis tekemään naisten töitä." "Miehille kyse on valtataistelusta." "Jos mies ei ole työssä, niin hän ei tunne oloaan miehekkääksi. Naisten töiden tekeminen saisi hänet tuntemaan itsensä vielä vähemmän miehekkääksi." Kyse on miesten luonnosta. Miehet haluavat olla elättäjiä. Se on heidän syynsä elämiseen"

Jos nuo artikkelissa esitetyt lauseet pitävät paikkansa(niin kuin luultavasti pitävätkin), niin kysymys kuuluu: Mitä tuollaisille tilanteille pitäisi tehdä, joissa sekä mies että vaimo ovat tyytymättömiä omaan osaansa? Pitääkö miehen vain hampaat irvessä ja pylly pystyssä kuunata vessan lattiaa ja naisen samalla tavoin väkinäisesti iloita kotona oleskelevan sosiaalipummin elättämisestä? Kuinka moni nainen olisi valmis katselemaan kodista huolehtivaa työtöntä miestä ja elättämään tämän? Onko mitään järkeä edistää sellaisten perhemallien muodostumista, joissa kumpikaan ei ole tyytyväinen osaansa?

"Jos mies ei pysty elättämään perhettä, vaimo näkee hänet epäonnistuneena partnerina. Naisilla on nykyään enemmän valinnanvaraa rooleissaan, mutta miehillä ei." Taas saavumme tasa-arvo-ongelmaan, jossa naisella on käytännössä paljon paremmat valinnan mahdollisuudet. Siinä missä nainen voi käydä töissä tai jäädä kotiin, miehellä on vain töissäkäynnin mahdollisuus joutumatta sosiaaliseksi hylkiöksi.

Miehet, joilla on perhe ja hyvä parisuhde, ovat työttömiksi joutuessaan kuitenkin paljon paremmassa asemassa kuin ilman suhdetta olevat miehet. On hyvä mahdollisuus, että vaimo suostuu katselemaan työtöntä aviomiestään, jos heillä on suhde kunnossa ja mies osaa pelata korttinsa oikein, vaikka kumpikaan ei olisikaan täysin tyytyväinen osaansa. Työttömät miehet ovat kaikkein huonoimmassa asemassa, sillä kukapa nainen suostuisi ottamaan miehen, joka on jo valmiiksi työtä ja sen tuomaa statusta vailla? Naiset voivat vastaavissa tilanteissa ruveta vaikkapa jääkiekkoilijoitten kotirouviksi tai emänniksi maatiloille.

Ei kommentteja: