perjantaina, heinäkuuta 11, 2003

Elättinaiset

Uusi ja lupaavan kypsän oloinen blogi Portti naisten maahan pohtii kysymystä naisten elättiydestä: "Elättinaisia toki on olemassa, se ei ole myytti. Myytti on se, että hyvin usein ei viitata siihen osaan naisista, jotka ovat elättejä vaan kaikkiin naisiin. Ikään kuin naisissa olisi sisään rakennettu odotus siitä, että mies elättää ja että juuri siihen tarkoitukseen he hakevat miestä." Oleellista tasa-arvossa ja elättiydessä on saada yhtäläiset mahdollisuudet kummallekin sukupuolelle. Kaikki naiset eivät halua olla prostituoituja, eivät halua jäädä pois asepalveluksesta tai ruveta eläteiksi, mutta jos joku nainen haluaa joitakin noista asioista, niin hänellä on niihin paljon paremmat mahdollisuudet kuin miehillä keskimäärin. Se on epätasa-arvoista.

"Joskus köyhä mies nai rikkaan naisen. Kumpi silloin elätti ja ketä? Elättäjänaisia oli tietenkin vähemmän kuin elättäjämiehiä, mutta onko tuo ihmekään yhteiskunnassa, jossa katsotaan, että naisen ei oikeastaan ole hyvä elättää itseään. Jos nainen kasvaa pienestä pitäen siihen, että miehet elättävät, onko se ihme, jos hän aikuisena todellakin odottaa miehen elättävän itseään?" Ei se ole todellakaan ihme, enkä minä siitä naisia syytäkään, vaan epätasa-arvoista järjestelmää, joka sallii sen käytännössä lähinnä vain naisille. Ihan samalla tavalla minä ja muut miehet käyttäisimme hyväksi epätasa-arvoisia etuja, jos niitä meille suotaisiin. Miehille pitäisi olla yhtälailla mahdollisuuksia mennä naimisiin sydänsairaiden mummojen kanssa.

"Oletan ja toivon, että kotiäidit olisi laskettu ulos elättinaisten kategoriasta. He eivät tietenkään käy ansiotöissä, mutta tekevät oman osansa perheen eteen, varsinkin, jos lapsia on useita. Kyllä lasten- ja kodinhoito työstä käy ja varsin arvokkaasta työstä vieläpä." Tottakai kodinhoito käy arvokkaasta työstä. Miehillä pitäisi vain olla samanlaiset mahdollisuudet jäädä kotiin tuosta vaan ja sanoa vaimolle: "Minä jään nyt koti-isäksi, hanki sinä perheelle elanto."

"Olen kuullut myös sellaisen urbaanin legendan, että mies haluaisi elättää naista tunteakseen olevansa mies. Että mies voisi hermostua ja vapista, jos kumppani ansaitsee enemmän. Sellaisessa tilanteessa lienee naisen syy, jos suostuu vähänkin elätettäväksi?" Ei tietenkään. Työttömällä miehellä pitäisi vain olla samanlainen mahdollisuus antaa naisensa tuntea itsensä naiseksi palkkatyössään ja jäädä itse pölyhuiskua heiluttelemaan.

Ei kommentteja: