keskiviikkona, heinäkuuta 16, 2003

Sukupuoliroolit televisiossa

Kauniitten ja rohkeitten ja muitten vastaavien sarjojen roolitus vastaa naisten päiväunien ihanteita. Pääosamiehet, kuten Ridge ja Thorny ovat moraaliltaan ja yksiavioisuussitoutuneisuudeltaan valioyksilöitä. Siis aivan päinvastaisia miehiä, kuin millaisia heidän markkina-arvoteorian ennusteen mukaan pitäisi olla. Ridge kuvataan viriilinä miehenä, jonka ympärillä parveilee muotiyrityksen malleja, mutta koska Ridgen moraali on niin korkea, niin ainut valinnan mahdollisuus hänelle on: Brooke vai Taylor? Kun Ridge sitoutuu, niin hänet saa kammettua pois tolaltaan ja uskottomaksi vain katalilla juonilla.

Siinä missä miehistä annettu kuva on täysin epävastaava todellisuuden kanssa, niin naiset sitävastoin ovat varsin arkisia kaunista ulkonäköään lukuunottamatta, jotta tavallinen nainen pystyisi samaistumaan heihin. Päinvastoin kuin todellisessa elämässä, sarjojen naiset eivät ole koskaan huolestuneita omasta ulkonäöstään. Sarjojen naiset vain ovat kauniita ilman ongelmia. Sarjoja katsova nainen oppii äkkiä sarjojen sanoman ja alkaa uskoa siihen itsekin: Miesten uskollisuus ja yksiavioisuus ovat ihan vain miehestä kiinni - miehen markkina-arvolla ei ole vaikutusta miehen käyttäytymiseen.

Monissa sarjoissa, kuten Melroce Placessa, sukupuoliroolit on paljolti käännetty päälaelleen. Naiset ovat agressiivisia, juonittelevia ja kilpailullisia, kun taas miehissä on enemmän empatiaa. Ulkonäöltään näyttelijät sen sijaan ovat täysin perinteisten roolien mukaiset: Naiset hyvin naisellisia ja miehet miehekkäitä. Naisten naisellinen ulkonäkö antaa heille mahdollisuuden käyttäytyä miehisellä tavalla ilman, että heistä tulee kammottavia. Samalla tavalla miesten miehisyys antaa heille mahdollisuuden empatiaan ilman, että heistä tulisi nössöjä.

Mainoksissa minua häiritsee se, että paksun höpsön roolit menevät aina miehille. Se antaa miehistä sellaisen virheellisen kuvan, että he ovat paksuja höpsöjä. Esimerkiksi taannoisessa mainoksessa, jossa isä kuunteli lapsen laulua kännykkä kourassaan koulun juhlassa välittäen laulun nuhaiselle äidille. Tai mainoksessa, jossa paksu höpsö mies vetelee tussilla viivoja seinään ja mainos sanoo, että tuo on normaalia käytöstä kolme vuotiaalle. Vaadin paksuja höpsöjä naisia mainoksiin hölmöilemään, jotta minäkin pääsen nauramaan.

Ei kommentteja: