perjantaina, elokuuta 15, 2003

Uskonnollisuuden karmea vaihtoehto

Portti naisten maahan kirjoittaa uskonnoista ja ateismista. Väittelyt uskonto vastaan ateismi ja kreationismi vastaan evoluutio ovat minusta niin puuduttavia, etten jaksa niissä paljon suutani aukoa. Itse tunnustaudun evoluutiouskovaiseksi. Omien havaintojeni ja lukemisteni valossa pidän evoluutiota niin todennäköisenä, että uskon siihen mitään lisätodisteita kaipaamatta. Tämänkin bloginkin kaikki markkina-arvoteoreettiset ja ihmisten käyttäytymistä koskevat pohdiskelut olisivat pohjaa vailla ilman evoluutiota ja luonnonvalintaa.

Suhteeni uskontoihin on lähinnä pragmaattinen. Mitä uskonnoista seuraa? Onko uskovainen ihminen onnellisempi kuin uskomaton? Jos uskontoja ei olisi, niin mitä tulisi tilalle? Monet ihmiset tulevat uskollaan autuaaksi. Paljon autuaammiksi, kuin mitä he olisivat muuten koskaan tulleet. Onko minulla tai jollakulla muulla oikeus mennä viemään tuo autuus pois totuuden oikeutuksella? Toiset ihmiset eivät pysty uskomaan yliluonnolliseen, vaikka haluaisivatkin. Heidän on tultava autuaiksi ilman uskontoa. Tavallaan voisi ajatella, että jos ihminen pystyy uskomaan ja tulemaan uskollaan hyvin onnelliseksi, niin uskomisen taito on eräänlainen lahjakkuus, joka joiltakin muilta puuttuu.

Mitä tulisi uskontojen ja uskovaisten tilalle, jos heitä ei olisi vaikkapa Suomessa? Ainakin syntyvyys romahtaisi, mikä harmaannuttaisi Vanhasen hiuksia entisestäänkin. Monet uskovaiset alkaisivat vetämään hassista ja ryyppäämään kaljaa kassista. Toiset uskovaiset taas pääsisivät ylös alistetusta uskonnon uhrin asemastaan. Olisiko loppusaldo negatiivinen vai positiivinen? Oli miten oli, uskonnollinen ryhmittymä on vastaavaa uskonnotonta ryhmittymään paljon vahvempi. Uskonnottomat eivät pärjää tappelussa uskonnollisille.

On turha maalata piruja seinälle, mutta uskontojen tilalle voisi tulla jotain vielä kauhistuttavampaa, kuten tämän miehen varoittava kohtalo osoittaa. Nuorena poikana hän oli viaton humanisti, kunnes ylipappi Kokkarisen saarna käännytti hänet Erektuslaisuuteen. Miettäkääpä hetki mielessänne: Kannattaako uskontoja uhrata, jos vaihtoehto on tuo.

Ei kommentteja: