torstaina, syyskuuta 11, 2003

Rakkauden vangit, osa 1

Timo Airaksinen käsittelee rakkautta filosofisen pohdiskelevassa teoksessaan Rakkauden vangit. Ajatukset soljuvat Timon kirjoituksissa eteenpäin jättäen kysymykset toisinaan avoimiksi ja toisinaan kantaaottavan vastatuiksi. Seuraavassa poimintoja kirjan esittämistä ajatuksista ja huomioista.

"Nuoren miehen ja vanhan naisen rakkaus on harvinaista...Tämä järjestely liittyy oman yhteiskuntamme sukupuoliroolien järjestelyyn käytännön seksuaalipolitiikan lakien mukaan...Ei kannata mennä väittämään, että tällainen rakkauden jakautumisen kaava olisi jotenkin luonnollinen ja väistämätön biologinen totuus." Minä kyllä väittäisin, että kyseessä on hyvin pitkälti luonnollinen biologinen totuus. Ei nuoren miehen ja vanhan naisen rakkauden estämiseksi tarvitse tehdä mitään erityisiä seksuaalipoliittisia esteitä.

"Äidinrakkaus ja eroottinen rakkaus tulisi erottaa toisistaan. Äiti ei voi vaihtaa rakkautensa kohdetta. Rakkaus ei ole oikullista sillä tavalla kuin usein oletetaan niin että kuka tahansa voi rakastua keneen tahansa"

Timo vaikuttaa olevan markkina-arvoteorian kannattaja: "Rikkaat menevät naimisiin rikkaiden kanssa, kauniit kauniiden kanssa, joten kyllä vakka kantensa valitsee. Ei Lola ottaisi rumaa...Ihminen pohtii omia mahdollisuuksiaan: kannattaako mennä tanssipaikalle vai yrittää työpaikkarakkautta? Minkä ikäiseen kumppaniin minulla on varaa? Entä ulkonäköni, antaako se mahdollisuuden oikein ihanan kumppanin valloittamiseen? Jos minulla jo on rakas, hyödynkö mitään hänen vaihtamisessaan parempaan vai onko vanhassa vara parempi?"

"Rakkauden halu on haavetta, joka sijoitetaan tunteen politiikan säätelemään ympäristöön aina sen mukaan, mihin kullakin on varaa ja millainen ympäröivän maailman uskotaan olevan."

"Suojaton ja kokematon pikkutyttö voi kokeilla rakkauden halujaan rakastamalla hänelle tarjottua kuvitteellista ja keinotekoista maailmaa ja sen asukkeja. Jostakin syytä poikia ei kehoteta näin tekemään, mikä myöhemmin johtaa siihen, että rakkaudesta tulee tyttöjen oma valtakunta, jossa pojat ja miehet ovat aina hieman vieraita. Näinhän kulttuurimme rakkauden politiikka toimii. Tyttöjen oletetaan rakastavan ja poikien haluavan seksiä"

"Ihminen rakentaa itselleen rakkauden kohteen niistä monista, mutta epämääräisistä merkeistä, joita informaatioympäristömme tarjoaa. Rakkaus tekee kohteensa. Ehkä vaimonikin on minulle vain tarjolla olevien merkkien kummallinen kooste, johon voin kohdistaa rakkauden haaveeni niin, että niistä tulee aivan oikea tunne. Jotenkin vain on kyettävä luottamaan siihen, että rakkauden kohde on olemassa ja aito."

Ei kommentteja: