sunnuntaina, syyskuuta 07, 2003

Tunneäly, feminismi ja pommiräjähdys

Jyväskylän pommiräjähdys tuli poliiseille yllätyksenä. Mies oli linnoittautunut asuinhuoneistoon ja uhannut räjäyttää hallussaan olleet dynamiitit. Räjähdys oli poliiseille yllätys, koska tilanne vaikutti rauhalliselta. Vika oli räjäyttäjässä, joka ei noudattanut räjäyttäjien kansainvälisesti ratifioitua sopimusta, jonka mukaan tilanteen ollessa rauhallinen, räjäytystä ei saa suorittaa. Mihin tässä maailmassa voi enää luottaa?

Ilkka Kokkarisen vanhat Feministien viisaudet ovat putkahtaneet jälleen puheenaiheeksi. Itse muistan hämärästi, että nettikirjoittelu-uraa aloittaessani ne edustivat minulle suurta viisautta, jota taisin kehua nyysseissäkin. Ne olivat oman tasa-arvoajatteluni lähtölaukauksia. Tässä esimerkkipoiminta noista viisauksista:

11. Suhtautuminen koulutuksessa menestymiseen ja kiintiöihin
Tilanne: Miehet pärjäävät koulutuksessa jollakin alalla naisia paremmin.

Feministit: "Mielesi varmasti tekee väittää, että tuo todistaa miesten olevan naisia älykkäämpiä ja lahjakkaampia. Asia ei kuitenkaan ole noin, vaan tuo epäsuhta johtuu pelkästään patriarkaattisen yhteiskunnan suorittamasta nuorten tyttöjen aivopesusta uskomaan, etteivät he pärjäisi alalla yhtä hyvin kuin pojat. Syitä naisten aliedustukseen tuolla alalla on lukemattomia, eikä yksikään niistä ole naisten alhaisempi henkinen lahjakkuus. Eivätkä ne syyt häviä sillä, että niitä kieltäydytään tiedostamasta ja pallopäisesti vain todetaan pääsyvaatimusten olevan samat molemmille sukupuolille."

Tilanne: Naiset pärjäävät koulutuksessa jollakin alalla miehiä paremmin.

Feministit: "Mitenkäs nyt suu pannaan, kun naisten sijasta kiintiöitä alkavatkin tarvita miehet? Koulutuksessa ja pääsykokeissa vallitsee tasa-arvo pääsyvaatimusten ollessa samat kaikille, eli mitä ihmettä te miehet oikein vielä tämän lisäksi haluatte? Ette kai sentään kiintiöitä, kun ette muuten pärjää nykyaikaisille ja vahvoille naisille? Me feministit tietenkin haluamme sukupuolten tasa-arvoa ja meistä olisi ihan hyvä, jos tuolla alalla olisi koulutuksessa ja työelämässä yhtä paljon miehiä ja naisia. Mutta tietysti eri asia on se, jos miehet eivät osaa käyttää heille järjestettyjä edellytyksiä ja olosuhteita. Silloin on kuitenkin kaikki mahdollinen jo tehty."

Mikael Saarinen kertoo tunneälystä Iltalehdessä seuraavasti: "- Tunneälykkyys ei tarkoita sitä, etteikö ihminen saisi yhä raivokohtauksia tai kokisi ahdistusta. Pikemminkin se tarkoittaa sitä, että tunnistaa omat tunteensa ja on välineitä käsitellä niitä." Eli tunneälylle ominaista on omien tunteiden rationaalinen käsittely. Tunteet pitää ottaa huomioon, mutta niille se saa antaa ylivaltaa.

Olin perunannostossa ja siellä minun oli ilo kuulla vanhan kansan naisten antifeministisiä puheenvuoroja siitä, kuinka naisten pitäisi pysyä kurissa ja nuhteessa, eikä tavoitella sellaista, minkä hallitsemiseen heillä ei ole resursseja. Nuo naiset vaikuttivat korkeasta iästään huolimatta varsin onnellisilta. Miksi tuollaisten vanhojen ja vahvojen naisten viisaus ei kanna onnettomien ja ruikuttavien feministien korviin?

Ei kommentteja: