lauantaina, lokakuuta 04, 2003

Armeija ja naiset

Lisää Kommenttiosastolta poimittuja ajatelmia. Kevyesti kirjoittaa: "Katson kuitenkin armeijan kehittyneen kokonaan miesten fyysisten ja psyykkisten edellytysten ehdoilla." Jos kuvitellaan, että asuisit kylässä jonne hyökättäisiin, niin haluaisitko tuota kylää puolustavan armeijan olevan a) miesten ehdoilla kehittyneen vai b) feministien oppien mukaan tasa-arvoisesti ja naisten heikkoudet huomioivasti kehittyneen?

"Irrealismia on puhua naisten pakollisesta armeijasta, johon ei ole taloudellisia ja ennen kaikkea henkisiä resursseja."
Entäs kansalaispalvelus pakollisena kaikille? Ja mitä armeijaan tulee, niin monien naisten käytöksestä tulee mieleen, että "tuonkin naisen olisi syytä käydä armeija", jotta hän oppisi toimimaan hierarkisessa järjestelmässä ja ottamaan käskyjä vastaan kyseenalaistamatta jokaista käskyä, sekä kestämään vitutusta ja epämiellyttäviä tehtäviä valittamatta joka asiasta.

""Kuule äiti", huikkasi kahdeksanvuotias poikani minulle tv:n edestä, se aikuistuminen pelottaa mua. Minä tietysti hämmästyneenä kyselemään, että miksi. "No kun mä en tiedä, uskallanko mä ottaa vaimoa." Minusta tuntuu, että kasvamassa on uusi Plökiä lukeva valistunut miessukupolvi.

"Jos sukupuolet oletetaankin täysin samanlaisiksi, onko viisasta valita problemaattisin käytäntö kaikkia koskevaksi?" Ei se ole viisasta millään muotoa, mutta se on luultavasti ainoa tie mahdollisimman yksiselitteiseen tasa-arvoon. Onhan armeijassa, vankilassa ja siviilipalveluksessa nytkin paljon miehiä pelkästään tasa-arvon takia, eikä sen takia, että kyseessä olisi erityisen viisas ratkaisu.

Kolmipiste: "Eikö tasa-arvoista olisi tarjota kaikille koulussa kykyihin nähden samanlaiset mahdollisuudet oppia? Sukupuoliasioihin muutettunahan tämä tarkoittaisi sitä, että sukupuolten vahvuudet ja heikkoudet pitää ottaa huomioon." Tasa-arvohan voi tarkoittaa lähinnä joko a) samaa kaikille tai b) kullekin sitä mitä hän tarvitsee. Kyllä kai yhteiskunnan velvollisuuksiin kuuluu lähinnä saman perussivistyksen antamisen velvollisuus kaikille. On vaikea uskoa yhteiskunnan kustantamaan kyvyt huomioon ottavaan opetusmalliin.

KTM kyselee feministeiltä ns. vaikeita kysymyksiä. Feministit väittävät, että 1) miehet ovat yhtä hyviä lastenhoitajia kuin naisetkin. Toisaalta feministit sanovat, että on ihan oikein, että kiistanalaisissa erotapauksissa lapset annetaan äidille, koska 2) naiset ovat miehiä parempia lastenhoitajia. Ovatko siis eroavat miehet erityisen huonoja lasten hoitajia?

Lumikki: "Kenen syy on se, että sossun ihmisistä suuri osa on naisia, nk. "sosiaalitanttoja"?" Tarkoitatko, että sosiaalitantat ovat puolueellisia. Jos noin on, niin silloinhan he syyllistyvät virkavirheeseen ja heille olisi syytä antaa potkut. "Onko muuten edes sanottu, että sossuntäti tekee useimmiten päätöksen naisen hyväksi?" On varmaan tutkittu ja kyllähän tuon tietää tutkimattakin. Luonnollisesti naisen mielestä hyvä kasvatus on sitä, kuten hän lapset kasvattaisi eli kuten naiset kasvattaisivat lapsen. Miehen ehkä huolettomampi kasvatustyyli ei ole tantalle mieleen. "Hyvä kasvatus" on suhteellinen käsite.

"Pitkään lasten tappamista suunnitellut ja siitä puhunut mies on saanut tehdä tekosensa, vain koska tämä lapsen oikeus kumpaankin vanhempaan on haluttu säilyttää mahdollisimman laajana." Minä katselin muutama viikko sitten äitien masennuksesta kertovaa tv-ohjelmaa, jossa äidit kertoivat, kuinka heillä oli voimakas halu vahingoittaa lasta ja heidän oli pysyttävä erossa lapsestaan jotta he eivät olisi toteuttaneet tuota halua. Masentuneitten äitien halu vahingoittaa lastaan on hyvin yleistä. Tuollaisia masentuneita äitejä kuitenkin hyysätään päinvastoin kuin pedofiilisiä haluja omaavia isiä. Pedofiilisiä haluja omaava isä on sairas sika, joka pitäisi laittaa lukkojen taa, mutta lastaan vahingoittavia fantasioita omaava nmasentunut äiti on säälin kohde, joka tarvitsee apua.

Miikka: "Miksi vonkua naisten asevelvollisuuden perään, jos miehet ovat parempia tappamaan?" Niin on, miksi vonkua kotitöiden jakamisen perään, kun naiset ovat parempia siivoamaan?

"Pääsevätkö naiset kuin koira veräjästä, jos mitataan keskivertokansalaisen rasitteita elämässä?" Pääsevät, jos haluavat. Naisilla on paljon enemmän valinnanvaraa elämänsä suhteen, mikä on ehkäpä suurin epätasa-arvoisuuden lähde sukupuolten välillä.

"Tuntuu tosiaan vähän kuin täällä haluttaisiin naisten tekevän kaikki hommat, niin perinteiset miesten työt kuin naistenkin. Synnyttävän, pysyvän kotona lasten kanssa ja puolustavan vielä maatakin." Tottakai naisten haluaan tekevän lainsäädännöllisesti määräytyvinä tekevän saman kuin miestenkin. Synnyttäminen on vapaaehtoista.

Ei kommentteja: