keskiviikkona, marraskuuta 12, 2003

Mitä parisuhteessa ei voi tehdä?

Jertta Blomstedt kirjoittaa YLEn sivulla Harper's Magazinessa olleesta Laura Kipnisin artikkelista, "Vankileiri kotona - Mitä parisuhteessa ei voi tehdä?":

"Ihminen ei voi lähteä kotoa sanomatta minne menee. Ihminen ei voi olla kertomatta milloin aikoo palata. Ihminen ei voi tulla kotiin vasta keskiyön jälkeen, yhdentoista jälkeen, kymmenen jälkeen tai päivällisajan jälkeen tai ei voi olla tulematta kotiin heti töiden jälkeen."

"Ihminen ei voi velttoilla. Ihminen ei voi olla tekemättä 50% kotitöistä, vaikka puoliso haluaa siivota 100 tai 200% enemmän kuin toisen mielestä olisi tarpeellista tai edes järkevää."

"Ihminen ei voi jättää kotiin ajelehtimaan ­- valitse seuraavasta -­ kirjoja, paperinenäliinoja, kenkiä, meikkejä, postia, alusvaatteita, työpapereita, ompelutarvikkeita tai pornoa. Ihminen ei voi kerätä enempää pikkuesineitä kuin mitä toinen kestää."

"Tiskejä ei voi tiskata myöhemmin, tiskejä ei voi tiskata huonosti, ei voi olla käyttämättä tiskiainetta, ei voi juoda suoraan purkista, ei voi murustaa pyyhkimättä muruja nyt heti, ei myöhemmin.

"Ihminen ei voi olla ottamatta vastuuta kotia koskevista päätöksistä, jotka puoliso on tehnyt yksin, mutta joihin ihminen on mukautunut ollakseen kiltti, vaikka ei oikeastaan välitä niistä asioista tuon taivaallista."

"Ihminen ei voi jättää kylpyhuoneen ovea auki, koska se on loukkaavaa. Ihminen ei voi sulkea kylpyhuoneen ovea, koska toisenkin on päästävä sinne. Ihmisen on asennettava vessapaperirulla niin, että paperi tulee "ylhäältä" eikä "alhaalta". Ihmisen ei ole sallittu olla kiinnittämättä huomiota asioihin, joista itse ei piittaa, kuten omiin nenäkarvoihin, kainalokarvoihin tai varpaankynsiin."

"Ihminen ei voi mennä nukkumaan eri aikaan kuin puoliso, ihminen ei voi nukkua erillään puolisosta, ihminen ei saa syödä sängyssä. Ihminen ei voi kärsiä unettomuudesta joutumatta grillatuksi siitä, mikä häntä todella vaivaa. Ihminen ei voi nukkua pitkään jos puolison on herättävä aikaisin."

"Ihminen ei saa syödä mitä haluaa. Ihminen ei voi jättää aterioita väliin. Ihminen ei saa syödä yksin. Ihminen ei saa tuoda roskaruokaa kotiin. Ihminen ei saa syödä voita, jos puoliso tarkkailee toisen kolesterolitasoa."

"Ihminen ei voi keittää kukkakaalia vaikka ei vaadi puolisoa syömään sitä sitä. Ihminen ei voi lisätä ruokaan suolaa ilman että se nähdään arvosteluna puolison keittotaitoa kohtaan."

" Ihminen ei voi ajaa kovaa vauhtia tai kovempaa vauhtia kuin mikä puolison mielestä on kovaa."

"Ihminen ei voi sanoa väärää asiaa edes tilanteessa, jossa ei ole yhtä oikeaa asiaa sanottavissa. Ihminen ei voi käyttää 'väärää äänensävyä', eikä ihminen voi kiistää käyttäneensä väärä äänensävyä sen jälkeen, kun puoliso häntä on siitä syyttänyt. Ihminen ei saa toistaa itseään eikä olla liian dramaattinen."

Kaiken tuon luettuaan tulee mieleen, miksi ihmeessä ihmiset harrastavat urheilulajeja ja pelejä, joissa on hyvin tarkat säännöt? Nehän edustavat vankileirejä pienoiskoossa. Jos ihmiset keksisivät omat pelinsä ja lajinsa, niin he saisivat tehdä niitä pelatessaan mitä lystäävät. Urheilu ja pelit rajoittavat ihmisten vapautta kuin diktaattori ikään.

Ei kommentteja: