sunnuntaina, marraskuuta 02, 2003

Raiskausmyytit

Isosisko kirjoittaa raiskausmyyteistä: " 21. myytti Raiskaus on seksuaalinen tapahtuma." Feministinen teoria siitä, että raiskaus on naisvihan ja alistamisen ilmaus ei selitä raiskauksiin liittyviä evoluutiopsykologisia tekijöitä. Raiskaajat eivät myöskään ole yleensä henkisesti häiriintyneitä lääketieteellisessä mielessä. On erotettava päämäärä(seksi) ja väline(väkivalta).

Sosiobiologit esittävät, että raiskaaminen on vaihtoehtoinen lisääntymisstrategia, jota käyttävät haaremitaistelun hävinneet urokset. Tyypillinen raiskaaja on nuori ja viriili ja tyypillinen uhri nuori, haavoittuva, hedelmällinen ja viehättävä. Feministinen vihateoria antaa vähän vastauksia siihen, miksi uhrit ja tekijät sattuvat sopimaan hyvin lisääntymisstrategiseen malliin. Raiskauksen uhrit tulevat myöskin raskaiksi paljon todennäköisemmin kuin satunnaista seksiä harrastavat naiset. Se antaa osviittaa siitä, että raiskaajat valitsevat uhrinsa hedelmällisyysperustein.

"13. myytti Useassa tapauksessa, jossa nainen väittää tulleensa raiskatuksi, on kysymys naisen henkisistä ongelmista." Kyse ei välttämättä ole henkisistä ongelmista, mutta vääristä syytöksistä kuitenkin. Tutkimuksen mukaan 41% raiskausyytöksistä oli vääriä. Syynä väärään ilmiantoon olivat yleensä 1) kosto, 2) sympatian ja huomion hakeminen ja 3) ja alibin saanti.

"15. myytti Mikäli nainen pukeutuu seksikkäisiin vaatteisiin, ei ole ihme, jos mies yrittää saada tältä seksiä." Mitä lyhyemmäksi hameenhelma käy, sitä suuremmaksi käy raiskauksen todennäköisyys.

"16. myytti Kun nainen raiskataan, johtuu se siitä, että hän on kieltäytynyt tavalla, jonka mies on voinut käsittää väärin." Jos nainen näyttää siltä, että hän laittaa mahdollisessa raiskausyrityksessä lujasti hanttiin, suurin osa raiskaajista perääntyy. Samalla lailla kuin autovarkaat keskittyvät mieluummin helposti varastettavien autojen nyysimiseen.

Thornhill ja Palmer kertovat kirjassaan A Natural History of Rape, että nykyiset raiskauksenestoohjeet eivät ole tehokkaita, koska koska ne perustuvat väärään sosiologiseen raiskausteoriaan oikean sosiobiologisen teorian sijaan. On myönnettävä raiskauksen seksuaalinen ulottuvuus, jotta raiskausten estäminen olisi tehokasta.

Ei kommentteja: