perjantaina, marraskuuta 14, 2003

Sukupuoliroolit lapsille

Pinseri ja Fabula ovat huolestuneita lapsille Koululainen-lehdessä annettavista roolimalleista: "Pojille tarjotaan luettavaa sankareista ja voittajista, tytöille annetaan vinkkejä vaatteista, kynsilakoista ja huulikiilloista...Stereotyyppistä sukupuolten roolijakoa syötetään tietty joka taholta, mutta en ainakaan maksaisi sen jakelusta kotiini."

Koululainen-lehden neuvot ovat kuitenkin aivan oikeita tiellä mahdollisimman korkeaan parisuhdemarkkina-arvoon. Lapsi kasvaa maailmaan, jossa vanhat sukupuoliroolit toimivat edelleenkin paremmin kuin nippu uusia. Lapselle pitää antaa kasvatuksen myötä sellaiset eväät, joilla hänellä on mahdollisuus pärjätä. Jos pikku Jani-Petterille annetaan sukupuoliroolivapaata kasvatusta, jossa Jani-Petteri saa käyttää meikkejä ja huulikiiltoa siinä kuin tytötkin, Jani-Petteristä ei koskaan kasva hallitsevaa alfa-urosta.

Isäsivusto kannattaa myöskin sukupuoliroolien laajentamista. Pelkät neuvot eivät kuitenkaan riitä - vanhempien pitää itse näyttää mallia. No, mikäs sen mukavampaa kuin nähdä perheen äiti kattoa korjaamassa tai selällään Escortin öljyjä vaihtamassa siirtäen sukupuolineutraaleja käytösmalleja perheen tyttärille.

"Lapsen kiinnostusten rajoittaminen sukupuolelle sopiviin toimintatapoihin on yhtä paha asia kuin lapsen pakottaminen jäämään sänkyyn. Lapsen pitää saada kasvaa siihen suuntaan, mihin hän itse tahtoo." Hohhoijaa, onnea vaan kasvatuksen saralla.

"Yhteiskunnan pitää oppia kohtelemaan ihmisiä yksilöinä, ei sukupuolensa tai rotunsa edustajina. Tämä kasvatus alkaa kotona". Minä en ainakaan kasvattaisi lapsiani koekaniineiksi tulevaisuuden utopiaa varten. Lapset pitää kasvattaa olemassa olevaa yhteiskuntaa ja sen vaatimuksia varten. Onko olemassa päiväkoteja, joissa opetetaan lapsille selkeät sukupuoliroolit?

Pitääkö pojalle ostaa Kirja pojasta, joka halusi itselleen nuken? Vaiko kenties jopa sukupuoliroolit vaihtava lähes "omaelämänkerrallinen" teos?

Ei kommentteja: