lauantaina, tammikuuta 31, 2004

Naisen vastuu puolisonvalinnassa?

Tasa-arvokysymyksinä on esitetty 1) miesten väkivaltaisuus parisuhteissa ja 2) miesten osallistumattomuus kotitöitten tekemiseen. Onko noilla mainituilla asioilla kuitenkaan mitään tekemistä tasa-arvon kanssa?

Naisen kohtaama väkivalta parisuhteessa ja hänelle lankeava kotityövastuu riippuu ratkaisevasti siitä, millaisen miehen hän itselleen valitsee. Valitettavasti naiset valitsevat itselleen usein isoja, vahvoja, aggressiivisia, maailmalla liihoittelevia toimistusjohtajia tai muita vastaavanlaisia miehiä, jotka sitten osoittautuvat odotetusti väkivaltaisiksi ja kotitöitä tekemättömiksi.

Jos naiset suosisivat puolisonvalinnassaan pieniä, flegmaattisia, työttömiä ja kotitöistä pitäviä miehiä, tasa-arvo-ongelmat miesten väkivaltaisuutta ja kotitöiden tekemättömyyttä koskien häviäisivät lähes tyystin. Puolisonvalinnan voisi kiteyttää seuraavasti: Sitä saa, mitä tilaa.

Esimerkkeinä esittelen Marita Hakalan ja Susanna Sievisen. Marita Hakala kertoo 31.1 Iltalehdessä, että "Miehessä pitää olla haastetta. Minulla on voimakas pelastamis- ja hoivavietti, hän perustelee joskus vaikeitakin miessuhteitaan." Maritan suhtautuminen miehen valintaan on hyvin tyypillistä. Miehen pitää olla jännittävä ja aggressiivinen, mikä tietää samalla väkivaltariskin olemassaoloa.

Susanna Sievinen tekee lehtiartikkeleiden mukaan kaikki kotityöt, kun Jani puolestaan keskittyy uimiseen. Susannalle olisi varmaan löytynyt puolet kotitöistä tekevä mies, mutta koska hän arvostaa naisille tyypilliseen tapaan miehen rikkauden, menestyksen ja komeuden kotyöintoa korkeammalle, niin ei ole mikään ihme, että hän joutuu tekemään kaikki kotityöt itse.

On aika irvokasta ja "kunnon miehiä" loukkaavaa esitellä miesten parisuhdeväkivaltaa ja kotitöiden tekemättömyyttä tasa-arvo-ongelmina, kun samaan aikaan kiltit, pienet, heikot ja kotitöistä pitävät miehet valittavat, että kukaan nainen ei huoli heitä. Naisten olisi aika kantaa vastuu omista huonoista valinnoistaan ja muuttaa valintakriteereitään miesten suhteen niin, että ei-väkivaltaiset ja kotitöitä tekevät miehet asetettaisiin etusijalle. (kirjoitus on lähetetty myöskin man-sähköpostilistalle)

1 kommentti:

FrancoPUA kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus. Tämä tapahtuu siitä syystä, että nainen on biologisesti rakennettu niin, että seksualisuus ei pääse naisessa toteutumaan ilman, että hän voisi kokea miehen taholta maskuliinista aggressiivisuutta ( rakentava selläinen, eikä tuhoava ). Tämä ei tule ikinä muuttumaan koska se on biologisesti sisäänrakennettuna naisessa.