keskiviikkona, helmikuuta 11, 2004

Katri Helena ja Panu Rajala

Iltalehdestä löytyy juttu otsikoituna: "Julkkiksen nettipäiväkirja - nouseva trendi?":
- Nettipäiväkirjoja on pääasiassa kolmenlaisia. Ensinnäkin on tiedottajien ylläpitämiä uutispäiväkirjoja. Toinen vaihtoehto on julkisuuden henkilön itse pitämä blogi eli eräänlainen lokikirja päivän tapahtumista. Kolmas versio on kunnollinen päiväkirja, joka on syväluotaavampi kaunokirjallinen teos.

- Kansanedustaja Rosa Meriläisen nettipäiväkirja on kursailemattoman avomielinen.

- Tampereen yliopistossa työskentelevä Laura Saarenmaa on puolestaan tutkinut julkisuuden henkilöiden minä-kuvaa ja tutustunut muun muassa Rosa Meriläisen ja Panu Rajalan nettipäiväkirjoihin. Rajalan kaltainen avautuminen on vielä ainutlaatuista, mutta tulevaisuudessa ilmiö saattaa olla kasvussakin. Erityisesti kirjallisesti suuntautuneet henkilöt haluavat ehkä mieluummin kertoa asioistaan omin sanoin kuin muiden toimittamana.
Iltalehdestä löytyy myöskin juttu Katri Helenan ja Panu Rajalan erosta, jossa nettipäiväkirjakin näyttelee oman roolinsa:
- Katri Helenan lähipiirissä on osattu odottaa avioeroa. Moni ihmetteli, että liitto on kestänyt näinkin pitkään. Vaimon arvosteleminen nettipäiväkirjassa ei saanut yhdenkään pariskunnan tuntevan hyväksyntää. Vain kaksi haastateltavaa tunsi sympatiaa boheemiuteen taipuvaista aviomiestä kohtaan. Toinen heistä oli Anna-Kaisa Hermunen, joka arveli Katrin muuttuneen tiukkapipoiseksi nipottajaksi.

- Odotettu ero! Anna-Kaisa Hermunen sanoo. Kyseessä oli varmaankin suuri rakkaus, mutta keski-iässä rakkaudet eivät kestä. Kyseessä oli mielestäni myös vaihtokauppa: Panu Rajala sai tähteyden ja Katri Helenasta tuli professuurska.

- Kollega tuomitsee yksiselitteisesti Rajalan nettipäiväkirjan, josta on voinut lukea aviomiehen ajatuksia vaimostaan. Pöyristyttävää! Keskenkasvuista! Ajatuskin moisesta puistattaa! Kun mies ryhtyy nettipäiväkirjassa moittimaan vaimonsa itsenäisyyspäivän juhlapukua, on jotakin pahasti vialla. Se herätti minut! Puolison julkinen arvosteleminen on äärimmäisen loukkaavaa.

- Mielestäni Panu Rajala kohteli edesmennyttä vaimoaan kirjassaan törkeästi. Hän on maalaisplayboy, joka on ennenkin ollut kuuluisien naisien perään. Sitten hän ei kuitenkaan kestä jäädä parisuhteessa toiseksi!
Ero ei tullut Panu Rajalan nettipäiväkirjaa seuranneille yllätyksenä:
- Professori-kirjailija Panu Rajala, 58, pitää poikkeuksellisen avointa nettipäiväkirjaa kotisivullaan internetissä. Sen palstoilta on saanut turhaan etsiä helliä rakkauden tunnustuksia vaimolle. Jos Katri Helena on mainittu, se on tapahtunut viileästi, yleensä vain hänen ammattiinsa liittyvissä yhteyksissä. Sekin on käynyt selväksi, että kirjailijalla on yhä silmää naiskauneudelle. Rajala tekee havaintoja muista naisista. Katri Helena tuntuu jääneen sivurooliin.

- Vaimon juhlapukeutuminen sai nettipäiväkirjassa toisenlaisen kohtelun: "Katrikin saa hieman valjua kritiikkiä, mihin ei ole tottunut. Vetoaa muodin asiantuntijoihin, jotka pitivät harmaata kaulushaarniskaansa tyylikkäänä ja viimeisen huudon mukaisena. Saattoipa sitä ollakin, mutta aika seksitön, verrattuna... hm, enpä vertaakaan."

Ei kommentteja: