tiistaina, helmikuuta 17, 2004

Tietokoneriippuvuus

Naiset kertovat Ellien keskustelussa miestensä tietokoneriippuvuudesta ja sanovat mittansa olevan täyden:
Mieheni viettää paljon aikaa tietokoneen äärellä. Viime yönä hän taas pelasi 4.30 asti aamulla. Itse en pysty nukkumaan, kun hän pelaa, koska näppäimistön nakutus kuuluu yläkertaan. Miehellä itsellään on koko ajan päällä eri rytmi kuin muilla perheessä; nukkuu päivällä, valvoo yöllä.

Myöskään mitkään sopimukset pelipäivistä tai ajoista eivät pidä - hän tekee niin kuin hän haluaa ja minusta tuntuukin, että hän elää vain itselleen ja tässä hetkessä. Perhe on vain rekvisiittana ympärillä ja minä se, joka mahdollistan hänen itsekkään tapansa elää.

Poikakaverini istuu tietokoneen edessa 24h vuorokaudessa! Olen kertonut useaan otteeseen kuinka yksinainen olen ja kuinka pahalta minusta tuntuu kun saan aivan yksikseni olla.
Vaivaako tietokoneriippuvuus tyypillisesti miehiä ja ovatko naiset yleensä se kärsivä osapuoli? Voin kyllä kuvitella, että öitä myöten jatkuvat pelit ja irkkaamiset tekevät hallaa parisuhdesovulle, vaikka itse en ole kumpaankaan noista harrasteista paneutunut. Voin varmaan luokitella itsenikin nettiriippuvaiseksi netissä käyttämäni ajan perusteella, mutta saan oman riippuvuuteni ainakin kuulostamaan terveemmältä kertoessani, että käytän ajan kirjoittamiseen, mitä pidetään yleisesti ottaen hienona ja sivistyneenä ajanvietteenä. Pelit ja irkkaus sen sijaan ovat yleisessä käsityksessä epäkypsän nuorison ajanhukkaa. Miksi pelaaminen on pahempaa ajanhukkaa kuin vaikkapa kirjoittaminen?

Riippuvuutta voidaan määritellä monella eri tavalla. Onko riippuvuutta se, että käyttää aikansa netissä epätuottavasti ja epäjärkevästi, vai onko se sitä vasta silloin, kun riippuvuus alkaa haitata työtä, harrastuksia ja ihmissuhteita?

Tiedemies pohtii sukupuoliroolien merkitystä koulussa ja kysyy:
Kummalla on korkeampi suhteellinen markkina-arvo, 15 vuotiaalla 9½ keskiarvon pojalla vai saman keskiarvon omaavalla tytöllä?
Vastaus on aika itsestäänselvä, mistä päästäänkin siihen, että menestyminen koulussa olisi syytä sitoa keinotekoisesti henkilön markkina-arvoon, jolloinka motivaatio opiskeluun kasvaisi varsinkin poikien keskuudessa räjähdysmäisesti. Naisettomuuden uhan kokevat jäävät häirikköpojatkin pänttäisivät derivointia kuin viimeistä päivää.

Naamioiden takana ottaa kantaa bloggauksen lopettamispuheisiin.

Poliittisesti epäkorrekti ottaa sarjakuvahaasteen vastaan. Varsinkin strippi nyyssiargumentointia kuulostaa kodikkaan tutulta.

Ei kommentteja: