sunnuntaina, kesäkuuta 27, 2004

Suomitietoutta

Iltalehdestä löytyy "Suomitietoutta". Paikkansapitäviä tietoja:
4. Suomalaisella on aina mukanaan kahdet kengät, toiset ulko- ja toiset sisäkäyttöön. Töihin mennessäänkin hän kantaa sisäkenkiä pienessä laukussa. On aivan asiallista potkaista kengät jalastaan missä vain, jopa liikeneuvottelussa.

5. Kahvitarjoilusta ja makeasta pulla-nimisestä leivonnaisesta ei saa koskaan kieltäytyä. Aiemmin suomalaiseen kahviseremoniaan kuului, että tarjottavia piti olla tarkalleen seitsemää lajia, mutta enää se ei ole yhtä välttämätöntä.

6. Saunaan pitää aina mennä, jos pyydetään. Ujostella ei tarvitse, sillä miehet ja naiset kylpevät erikseen. Perheetkin käyvät saunassa yhdessä vain siihen saakka, kunnes lapset täyttävät seitsemän vuotta. Sen jälkeen isä kylpee poikien ja äiti tyttärien kanssa.

8. Suomalaiset vitsailevat mieluiten siitä, miten huonosti he osaavat puhua tunteistaan. Suositussa kaskussa mies kysyy naiselta ravintolassa: "Mennäänkö meille vai teille?" Nainen kivahtaa: "Älä puhu niin paljon!"

9. Miehetkin rakastavat paritansseja. Ravintolassa miehen on pakko suostua, jos nainen hakee häntä tanssiin. Muuten nainen voi raahata miehen lattialle.

13. Suomalainen ei koskaan ylitä katua päin punaista valoa. Kulttuuriin kuuluu, että pyöräilijällä on aina etuajo-oikeus, valoista riippumatta. Jos auto tönäisee pyöräilijää tai jalankulkijaa, autoilija on aina syypää.
Väärää tietoa:
1. Etnisiä suomalaisia on oppaiden mukaan kahta rotua: pitkät, vaaleat ja hoikat polveutuvat ruotsalaisista, kun taas lyhyet, rotevat, tummahiuksiset ja ruskeasilmäiset ovat lähtöisin Itä-Euroopasta.

3. Suomalaiset ovat joko hoikkia tai normaalivartaloisia. Hyvin harvoin näkee lihavia ihmisiä, sairaalloisen ylipainoisia tuskin koskaan.

7.Saunassa vieras voidellaan yltä päältä tahmealla rasvalla, joka parantaa verenkiertoa. Suomalainen suuttuu hirveästi, jos vieras lausuu sanan "sauna" englannin kielen ääntämissääntöjen mukaisesti "soona".

10. Suomessa vallitsee edelleen macho-kulttuuri. Prostituoitujen palveluksia ostavat kaupungeissa ne miehet, jotka ovat liian humalassa löytääkseen ilmaisen partnerin.

16. Suomalaisten naisten mielestä työpaikka tarjoaa hyvät mahdollisuudet oppia uutta ja hankkia koulutusta. Heillä on suuri halu kehittää itseään. Suomessa on monia viisikymppisiäkin naisia, joilla on hyvin palkattu työ.

19. Pidettyä on myös pirro, sakea muhennos, jossa on poronlihaa ja perunoita. Sekali taas on tukeva pataruoka, jossa on porsasta, papuja ja hapankaalia.
Intellektuelli on syrjäytynyt tyyppi. Hän on asiantuntija, jonka asiantuntemusta yhteiskunta ei halua käyttää hyödyksi. Hän ei ainoastaan esitä poikkeavaa tulkintaa virallisesta tietämyksestä, vaan määrittelee sen kokonaan uudelleen. Intellektuelli on vasta-asiantuntija todellisuuden määrittelyssä. Intellektuelli voi joko yritellä vältellä ulkomaailmaa välttyäkseen mitätöinniltä tai sitten hän voi aloittaa vallankumouksen. Yhteiskunnallinen valta on valtaa tuottaa todellisuutta. Jos intellektuelli yrittää esittää toisenlaista, vaihtoehtoista todellisuutta, hänet pyritään mitätöimään liittämällä häneen vähempiarvoinen status.

Flaksi käy kyllä ennen pitkään, kun vain jaksaa odottaa.

T-paita pois hyllystä:
"You can beat me, you can abuse me, but don't touch my hair or I'll kill you."
Tytöt poikia edellä 5-vuotiaina kolmellatoista eri osa-alueella.

Ei kommentteja: