tiistaina, kesäkuuta 01, 2004

Tasa-arvoinen työnjako

Kommenttiosastolla on käyty keskustelua siitä, saavatko naiset samanaikaisesti vaatia tasa-arvoa(esim. vaatia mieheltä kotitöitten tekemistä) ja olla "naisia" kieltäytyen fysiikalleen ja taidoilleen sopimattomista miesten töistä. Tässä poimintoja kommenteista:
- Feministinaiset ovat kyllä mielenkiintoisia tapauksia. Toisaalta he haluavat olla tasa-arvoisia, toisaalta he haluavat saada kaikki naiseuden edut.

- Esimerkki 1: Olimme lähdössä veneellä järvelle ja ranta oli mutainen. Kaverini istui soutajan paikalla, ja minä nostelin tavaroita rannalta veneeseen. Tytöt seisoskelivat pientareella ja jo ilmeestä näki, ettei heillä tehny mieli astua mutaiseen rantaveteen. Lopulta kaverini tyttö räpsytteli silmiään, katseli punaisia saappaitaan ja liversi tyttömäisellä äänellä pelkäävänsä jäävän jumiin mutaan. Niiltä puheilta nostin tytön rannalta veneeseen ja tokaisin omalle naiselleni: "sinä varmaan selviät itse?" Yöksi jouduin etsimään oman peiton.

- Mikä tekee miehelle niin vaikeaksi olla ylpeä vahvuudestaan ja myöntää samalla, että nainen on tasa-arvoinen hänen rinnallaan vähemmän fyysisenä? Naisen ei tarvitse "maksaa" miehen fyysisestä voimasta - se kompensoituu ennemmin tai myöhemmin esim. kykynä kantaa lasta, revittää ja rumentaa kroppansa siinä työssä, mihin luonto on sen tarkoitettanut.

- Jokaisessa suhteessa tulisi erikseen sopia tai muuten järjestää, että tehdäänkö joitain asioita erikseen (minä kannan veden, sinä laitat ruoan) vai tehdäänkö ne yhdessä tai esim. vuorotellen, miten vain.

- Mahdoton tilanne:a) Naisen pitäisi olla ja käyttäytyä kuin mies ollakseen oikeutettu tasa-arvoon, mutta silloin miehen mielestä naisen vetovoima on mennyttä eikä kohteliaisuutta tarvita. b) Ollakseen miehelle miellyttävä, naisen pitäisi olla mahdollisimman vähän kuin mies ja silloin olisi kohteliaisuuttakin tarjolla, mutta tasa-arvoon ei ole oikeutta.

- Miksi naisen fyysinen erilaisuus nousee kynnyskysymykseksi tasa-arvossa?
Ensimmäisenä itselle nousee mieleen, että fyysisyyttä ei kannata nostaa keskustelun keskipisteeseen, koska selvää on, että monet tehtävät ovat naisille turhan raskaita. Parempi tarkastelun kohde on likaiset ja vaaralliset työt, joita tulee vastaan esim. remonteissa ja mökkiolosuhteissa. Jos esim. mökin katolle pitää asentaa antenni, niin voiko mies odottaa hyvällä omallatunnolla, että hänen vakaumuksellinen feministityttöystävänsä käy oma-aloitteisesti asentamassa sen? Tai jos katiskoista pitää siivota pois mädäntyneitä kaloja ja linnunraatoja, niin onko intofeministi valmiina taistoon? Ja onko intofeministillä oikeus jakaa oman halunsa mukaan tehtävät niin, että hän keskittyy turvallisempiin ja siistimpiin naisten hommiin?

Miehiin vetoavat keskimäärin naiset, jotka eivät tunge miesten reviirille. Naiset, jotka avuttomuudellaan ja miehille osoitetulla ihailullaan saavat miehet tekemään miesten työt ja jotka itse hoitavat naisten reviirin kinuamatta miesten osallistumista. Mielenkiintoinen tuttavuus olisi varmaan "looginen feministi", joka puolittaisi niin naisten kuin miesten työtkin tasapuolisesti. Se ei olisi eroottisesti kiihottavaa, mutta tekisi kuitenkin vaikutuksen miehiin reiluudellaan. "Loogisia feministejä" taitaa tosin löytyä yhtä harvoin kuin aitoja Joulupukkeja tai menninkäisiä. Karseimpia tapauksia ovat hienohelmafeministit, jotka muistavat vain naisten työt - joihin miesten tulee tietenkin osallistua tasapuolisesti. Miesten työt hoituvat heidän mielestään jotenkin vain huomaamattomasti, "kuin itsestään".

Useimmin parhaiten toimiva malli on perinteinen työnjako, joka toimii maaseudulla edelleenkin hyvin. Kaupunkioloissa miesten töiden määrä kotioloissa on vähentynyt usein olemattomaksi ja toisaalta nainen tekee osan miehen työksi katsotuksi osuudesta käymällä palkkatyössä. Feministisesti suuntautuneet naiset haluavat siirtää yksipuolisella päätöksellä lisää kotityövastuuta miehille, jotka eivät noista töistä oikein innostu. Miehillä ei kuitenkaan katsota olevan oikeutta siirtää miesten likaisia ja vaarallisia töitä yksipuolisella päätöksellä osaltaan naiselle.

Voittaako nainen enemmän 1) vaatimalla mieheltä osallistumista miehelle vastentahtoisiin kotitöihin ja siten saattamalla miehen tyytymättömämmäksi kuin että 2) nainen tekisi suurimman osan kotitöistä ja saisi sitä kautta tyytyväisemmän miehen, oman aikansa kustannuksellakin. Entä jos miehet toimisivat kuten kommenttiosaston esimerkin nainen ja suuttuisivat perinpohjaisesti, kun nainen vaatisi heitä osallistumaan kotitöihin ja menisivät eri huoneeseen nukkumaan? Onko miehillä oikeus suuttua yhtä verisesti kuin miesten töiltä kieltäytyneellä naisella(silloin kuin mieheltä vaaditaan osallistumista naisten töihin)?

Eturauhassyöpä on yleinen:
Autopsy studies have found that nearly 30% of men in their 30s and 40s have prostate cancer, although they may not know it. About two-thirds of men in their 60s and 70s may have the disease.
Tietokoneparitusta.

Autolla ajaminen tekee paksuksi.

Ei kommentteja: