torstaina, syyskuuta 02, 2004

Neurotyypillisten ihmisten ajattelu

Janne Vainio selvittää kirjoituksessaan, missä nettierimielisyyksienkin siemen usein piilee:
Neurotyypillisille ihmisille ajattelu on yleensä hyvin kiinteästi osa heidän tunnettaan sosiaalisesta yhteenkuluvuudesta ja nimenomaan osa sitä tapaa, jolla he itse tulkitsevat tämän oman sosiaalisen yhteenkuuluvuutensa. Sen vuoksi neurotyypillisillä ihmisillä on taipumusta "sokeuteen" omien ajatustensa suhteen, niin etteivät he yleensä edes huomaa itse olevansa joissakin tilanteissa älyllisesti epärehellisiä. Tämä tekee neurotyypillisille ihmisille helpoksi suojautua kognitiivista dissonanssia vastaan - eli heille ei yleensä ole kovinkaan suuri tunnepohjainen tuskanaihe, että jonkin heidän itsensä edustaman "aatteellisen position" nimissä levitetään selviä ideologisia valheita. He voivat ikään kuin "leikkiä" ettei näitä valheita ole olemassa - ja tällaisen "leikkimisen" välttämätön ehto on nimenomaan se, että joku toinenkin kuin henkilö itse on tässä "leikissä" mukana. Neurotyypilliselle ihmiselle koituu tunnepohjaisesti enemmän mielihyvää siitä, että hän kokee olevansa omassa ajattelussaan osa jotain sosiaalista viitekehystä kuin siitä, että hän kokee olevansa "oikeassa" yksinään ilman että sillä hänen "oikeassaolollaan" olisi mitään viitekehystä. Sen vuoksi neurotyypillisen ihmisen ei yleensä kannata olla älyllisesti rehellinen.

Tämä on yksi syy siihen, että neurotyypilliset ihmiset ovat usein taipuvaisia pitämään "pelkkinä häirikköinä" sellaisia ihmisiä, jotka saavat enemmän tunnepohjaista mielihyvää siitä tunteesta, että he ovat valmiita älylliseen rehellisyyteen jopa oman identiteettinsä vastaisesti. Ei ole kovin yleistä, että ihminen saisi todella nimenomaan tunnepohjaista mielihyvää jälkimmäisestä asiasta enemmän kuin ensin mainitusta.

Sellaiset ihmiset, joiden tunne-elämän rakentumistavoissa on joitakin 'autistisia' piirteitä (joita on arviolta muutama prosentti) eivät yleensä saa kovinkaan suurta mielihyvää sellaisesta tunteesta, että heidän omalle ajattelulleen on olemassa jokin sosiaalinen viitekehys, joka on taustatukena. Lisäksi tällaiset vähemmistöön jäävät ihmiset eivät yleensä saa kovinkaan vahvaa tunnepohjaista mielihyvää myöskään sellaisista "sosiaalisista leikeistä", joka on yleensä äärimmäisen keskeinen tunnepohjaisen mielihyvän lähde neurotyypilliselle enemmistölle. Sen vuoksi on tietystikin melko luonnollista, että jopa hyvinkin lievästi 'autistisuuteen' taipuvaiset ihmiset kokevat muita paljonkin keskeisemmäksi tunnepohjaisen mielihyvän lähteeksi nimenomaan sellaisen sisäisen tunteen, että "omat atomit ovat järjestyksessä oman pään sisällä" eli että omat ajatukset ovat johdonmukaisia.

Enemmistö ihmisistä ei kykene kovinkaan helposti ymmärtämään sitä, että jotkut ihmiset eivät halua leikkiä heitä itseään hyödyttäviä sosiaalisia leikkejä. Useimpien ihmisten näkökulmasta sellainen vastahakoisuus on epäinhimillistä. Neurotyypillisten ihmisten näkökulmasta kuuluu jo "luonnollisiin inhimillisiin tunteisiin", että kaikki haluavat leikkiä ainakin sellaisia "sosiaalisia leikkejä", joista on heille lyhyen tähtäimen hyötyä. Ei ole niin väliksi, vaikka kaikki tietäisivät, että ne "sosiaaliset leikit" ovat potaskaa.
Dear Sadie: My husband has always been opinionated, but now he's gone over the edge. He's joined a men's rights organization...

Turkki aikoo ottaa käyttöön aviorikoksen rikosnimikkeenä. Itse en kyllä täysin ymmärrä (esim. Suomessa, Turkissa naisten kannalta kyllä), miksi aviorikos on ylipäätään sallittu. Tietääkseni kukaan ei pidä aviorikosta hyvänä asiana, eikä kukaan halua olla tuollaisen rikoksen uhri. Eli kyseessä on aika selkeä petos, jota kaikki vastustavat ja josta koituu valtavasti kärsimystä. Miksi sitten aviorikos on laillinen?

Ilmeinen selitys asialle on, että todennäköisin tekijä tuollaiselle rikokselle on vallassa oleva mies, eivätkä he halua laittaa itseään vankilaan.

Tissimies-, pyllymies ja jalkamiesteoriat saavat tieteellistä vahvistusta:
Men who liked women with large breasts, for example, were found to be "outgoing, show-offy, and independent," and "don't care to help other people."

Men who preferred women with large buttocks were "orderly, socially dependent, guilty, and self-abasing."

And men who liked what the survey called "leggy women" were found to be "socially active and willing to help others."
Miesten ja naisten elinikien välisen eron syy.

Espanjalaiset naiset elävät pisimpään.

Pyhiinvaeltaja kantaa sokeaa äitiään ympäri intiaa.

Erilainen perspektiivi: Eräs siirtolaisnainen sanoi minulle toissapäivänä: "Sinun pitäisi liittyä meidän rasismia vastustavaamme suvaitsevaisuusjärjestöön. Juuri tuollaisia miehiä järjestömme tarvitsisi."

Ei kommentteja: