keskiviikkona, joulukuuta 29, 2004

Kuka on feministi?

Aika usein kuulee, että kun kannattaa naisten tasa-arvoa miesten kanssa ja tasa-arvoisia naisten mahdollisuuksia työelämässä blaa blaa, niin sitten on feministi. Tuolla määritelmällä väljästi katsottuna melkein kaikki Suomessa ovat feministejä. Mutta jos lähestytäänkin feminismiä toisesta suunnasta ja katsotaan, mitkä ajatukset ovat yhteisiä miltei kaikille feministisille suuntauksille, päädytäänkin aivan erilaiseen määritelmään. Jos kannatat seuraavia ajatuksia, olet todennäköisesti feminisiti:

1. Patriarkaatti sortaa naisia ja on sortanut miltei kaikissa yhteiskunnissa. Patriarkaatti hyödyttää miltei kaikkia miehiä. (Jos kannatat vaihtoehtoista teoriaa, eli sitä, että naiset tekevät patriarkaatin itse suosimalla vallassa olevia miehiä parinvalinnassaan, voit tuskin olla feministi)

2. Evoluutiobiologia...häh kumma sana, mitä hän se tarkoittaa. Jos uskot evoluutiobiologiaan (esimerkiksi siihen, että raiskaus on luonnonvalinnan seurausta, eikä johdu miesten pahuudesta) tai jos edes ymmärrät, mitä se tarkoittaa, et luultavasti ole feministi.

3. Naisten pitäisi mielestäsi löytää oma seksuaalisuutensa ja päästä eroon patriarkaatin tyrkyttämästi seksuaalisuuden mallista. (Jos pidät, että Tosi mies ottaa sinut tai jos sinulla on raiskausfantasisoita, et varmaankaan ole feministi).

4. Uskot, että sukupuolirooleista kannattaa hankkiutua eroon, jos siltä tuntuu. Jokaisen tulee saada olla oma itsensä ilman roolien kahlehdintaa. (Jos ymmärrät, että miehet voivat hyvin harvoin käyttäytyä feminiinisesti ilman, että heidän markkina-arvonsa romahtaa, et luultavasti ole feministi).

5. Jos ymmärrät, että tasa-arvossa pitää myös luopua niistä asioista, jotka itsellä ovat paremmin, et varmasti ole feministi.

Kirjoitus feminismistä.

Feminismi.

Naiseus, feminismi ja vastarinta.

Feminismin haitat yhteiskunnalle.

Ei kommentteja: