torstaina, syyskuuta 29, 2005

Miksi poliitikot arkailevat tunnustautua feministeiksi?

Unioni Naisasialiitto:
Unionin nykyisen puheenjohtajan Veronika Honkasalon puheista kuultaa, että lausumalle on yhä käyttöä. Hän ei näe feministien savotalle loppua edes tasa-arvon mallimaaksi itseään tituleeraavassa Suomessa.

Naisasialiike hyödyttää Honkasalon mukaan myös miehiä.

Honkasalo voivottelee "en ole feministi, mutta..." -lausahduksen kaikuvan Suomessa liian usein. Erityisesti tasa-arvosta suopeastikin puhuvat miespoliitikot arkailevat hänen mukaansa turhaan feministin leimaa. Hän näkisi mielellään eduskunnassa näkyviä feminismiä kannattavia miespoliitikoita.

Ilmeisesti vallattomaan ja marginaaliseen leimautuminen pelottaa. Moni ajattelee feminismin tukemisen sulkevan pois mahdollisuuksia. Poliitikko saattaa miettiä kannattajiensa katoamista, Honkasalo pohtii.
Televisiossa tänään: Miesvihaajat:
Ruotsi tunnetaan vaikutusvaltaisesta naisasialiikkeestä ja ärhäköistä feministeistä. Maahan on perustettu jopa oma poliittinen feministipuolue.

Naisasia sai Ruotsissa kuitenkin kesällä vakavan kolauksen. Pari maan tunnetuinta naisten oikeuksien puolestapuhujaa ja perheväkivallan vastustajaa innostui esittelemään tv-ohjelmassa käsityksiään miehistä. "Kaikki miehet ovat eläimiä" ja "jokainen mies on potentiaalinen raiskaaja" olivat lievimpiä määritelmiä. Naiset ilmoittivat myös tietävänsä, että erittäin vaikutusvaltaiset ruotsalaismiehet harjoittavat saatananpalvontamenoja, joissa uhrataan tyttöjä ja naisia.

Väkivaltaa kokeneiden naisten auttamishalun alta esiin pompannut miesviha on saanut Ruotsissa jyrkän tuomion. Pahimmin myrskyn silmässä on arvostettu ja miljoonien vuosittaiset valtionavustukset kuittaava Valtakunnallinen naispäivystys. "Naisten ja miesten välillä on maailmanlaajuinen sisällissota", toteaa neuvontaa ja turvakotipalveluja naisille tarjoavan Valtakunnallisen naispäivystyksen puheenjohtaja Ireen von Wachenfeldt.

Äärifeministit ovat joutuneet outoon valoon myös Bellan ystävät -nimisen vapaaehtoisjärjestön toiminnan takia. Väkivaltaa kokeneille naisille muun muassa terapialeirejä järjestävän Bellan ystävien kerrottiin kuljettaneen kaksi leirille osallistunutta ruotsalaisnaista vastoin heidän tahtoaan Norjaan. Syynä oli se, että Bellan ystävät uskovat naisten olleen ruotsalaisen pedofiilirenkaan kidnappausuhan alla. "Se oli vainoharhaista. Pyysin turhaan useaan otteeseen, että he päästäisivät minut takaisin kotiin", sanoo Norjaan kuljetettu Caroline. Bellan ystävät eivät halunneet ilmoittaa pedofiiliepäilyistä ruotsalaisille poliiseille. He ovat vakuuttuneita, että poliisit olisivat paljastaneet naisten olinpaikan pedofiileille.

Ei kommentteja: