lauantaina, tammikuuta 14, 2006

Naissovinistit

Ilta-Sanomat:
Mistä on kyse, kun teinitytön toppia koristaa Playboyn logo?

Kenelle sälytetään vastuu siitä, että tyttäret kulkevat kaupungilla puolialastomina?

Uutuuskirjassaan Female Chauvinist Pigs amerikkalainen kirjailija Ariel Levy tuo tapetille naislähtöisen sovinismin. Jos sovinistiset miehet ajattelevat naisia lihakimpaleina, Levyn mukaan tämän päivän naissovinismit panevat paremmiksi pukeutumalla itse seksiobjekteiksi.

Nämä naiset kuvittelevat olevansa rohkeita ja hauskoja, mutta kirjailijan mukaan vitsi saattaa sittenkin käydä omaan nilkkaan.

Levy syyttää ilmiöstä Paris Hiltonia ja tämän sielunsisaria ihailevia nuoria naisia, musiikkivideoiden strippareita, pornotähtien bestseller-muistelmia ja lastenvaateosastolla roikkuvia tangoja. Kirjan kimmokkeena ovat niin ikään olleet muistikuvat Britney Spearsin seksiä tihkuvista videoista sekä Pornstar-napapaidoissa kulkevat tytöt.
Termi "naissovinisti" on kyllä aika huvittava, mieluummin käyttäisin kyseisistä naisista ilmausta "glamourfeministi". Ideahan naisten seksuaalisuuden korostamisessa on nostaa asemaa naishierarkiassa tekemällä itsestään houkuttelevampi suhteessa miehiin, jotta nainen voisi saada enemmän hyötyjä miehiltä. Idea on sama kuin meikkaamisessa, mutta menee pidemmälle.

Nykyiset lantiohousupissikset eivät ole vastineita traditionaalisille "kanoille", jotka yrittivät olla söpöjä ja passiivisia. Glamourfeminismi yhdistää maksimaalisella tavalla naisten hyödyn tavoittelun. Seksikkyyden avulla hankitaan hyötyjä miehiltä toista kautta ja feminismin avulla toista kautta. Kumpaakin tapaa käytetään aina tilanteeseen sopivalla tavalla.

Esim: 1) Kun antenni katolla pitää korjata, glamourfeministi vetää lantiopöksyt alemmas ja yrittää saada miehen suorittamaan vaarallisen tehtävän epämääräisen seksilupauksen avulla. 2) Kun taas siivouksesta on kyse, sisäinen feministi astuu esiin ja vaatii, että mies menee vessaa jynssäämään pylly pitkällään.

Sinällään "naissovinisti" -ajattelu on siinä mielessä älytöntä, että tytöt oletetaan taas kerran aivottomiksi olioiksi, jotka eivät ymmärrä omaa parastaan ja käyttäydy telaketjufeminismin edellyttämän koodipukeutumisen mukaan. Naissovinismissahan kyse on siinä, että seksikkyyden avulla osa tytöistä kiilaa toisten tyttöjen (perinteisten feministien) edelle ja sekös perinteisiä feministejä suututtaa. Eli naissovinismi on feministin mielestä tuomittavaa siksi, että naissovinistit ovat hierarkiassa perinteisiä feministejä ylempänä.

Ei kommentteja: