perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Fiksua keskustelua

Ilta-Sanomat:
Miten on mahdollista, että kolmen kuukauden ikäinen poikavauva jäi yksin kotiin, kun vanhemmat lähtivät juhlimaan ravintolaan!

Tuollaiset vanhemmat ovat vastuuntunnottomia idiootteja, joiden ei pitäisi edes lapsia tehdä. Johan sokea Reettakin ymmärtää ettei pientä ja avutonta vauvaa saa jättää yksin tuolla tavalla.

Kyllä on järkyttävää kuulla että vanhemat tekevät näin ja tämä ei varmana ole ainut tapaus. Miksi ihmiset tekevät lapsia kun heitä ei sitten hoideta ja olla niin ku pitää?

Molemmilla vanhemmilla täytynee olla perinnöllinen aivovamma.

Huostaanotto tuollaisissa tapauksissa on ehdottoman aiheellinen!

Ja sitten Merjan tyhmä kommentti väliin: En ole lukenut juttua,mutta vauvathan vain nukkuvat suurimmat osan ajastaan.Ei kai siinä mitään harmia voi sattua,kun eivät pääse edes ylös sängystä itse!

Ja vastauksia tyhmän kommentin esittäjälle...

Kirjoituksestani tulisi kohtuuttoman pitkä, jos alkaisin selittää miksi tuollainen ajatus on täysin vastuuuton. No, täyspäisille ihmisille tarvitsekaan selittää. He tietävät ihan itse. Toivottavasti kirjoituksesi oli provo.

Hyvä mutta mauton provo.

Surkea kommentti, todella surkea. Älä missään nimessä tee lapsia! Muuten saamme lukea lisää heitteille jätetyistä vauvoista. Säästä meidät siltä.

Älä sinä, Merja, hanki omaa vauvaa vielä muutamaan vuoteen. Odota, että ymmärrystä kertyy vähän lisää.

Vauva on elävä olento siinä missä sinäkin, et voi tietää että vauva yksin jätettynä VAIN nukkuu, kaikki on mahdollista, vauvaa ei koskaan saisi jättää yksin.

Ettäs kehtasitkin kommentoida tuollaista!
Saako vauvaa jättää koskaan yksin? Saavatko vanhemmat nukkua koskaan? Onko mitään hyvää syytä, miksi vauvan saisi jättää yksin? Kuinka pitkäksi aikaa vauvan saa jättää yksin? Mitä vauvalle tapahtuu, jos sen jättää yksin ja millä todennäköisyydellä?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään kukaan ei ole tähän vastannut. Ehkä pitävät sinuakin provona? On kuitenkin ihan täysin mahdollista, että et todellakaan asiaa tiedä, ja mielestäni kysymyksesi oli asiallisesti asetettu.

Pieni vauva saattaa tosiaan nukkua monta tuntia ihan rauhassa, ja vaikka heräisikin, ei todennäköisesti fyysisesti voi vahingoittaa itseään. Toisaalta pienillä lapsilla ei ole muutenkaan kovin paljon kontrollia fyysisiin toimintoihinsa. Vauvalle voi tulla nälkä, pissa, kakka tai kylmä. Se on myös ihminen, joten sille voi yksinkertaisesti tulla läheisyydentarve. Jos vauvan rauhattomuuteen ja kitinään ei vastata, se alkaa itkeä. Jos itkuun ei vastata, se hätääntyy. Tässä vaiheessa on jo hankalaa saada lapsi rauhoittumaan.

Koska vauvalla ei ole juuri minkäänlaista aikakäsitystä, se voi jo muutamien minuuttien aikana kokea tulleensa hylätyksi. Tunteja kestävä paha olo, johon ei tule helpotusta, on aikuisestakin hirveää, pienelle lapselle se voi olla vielä hirveämpää.

Varhaislapsuudessa kehittyvät mielenterveydelle tärkeät kyvyt, mm. kommunikointikyky ja luottamus ihmisiin. Mikäli vauva toistuvasti hylätään, joko jättämällä kotiin yksin tai olemalla vastaamatta sen tarpeisiin, perusturvallisuuden tunne jää kehittymättä.

Normaalisti vauvan voi hyvin jättää yksin (nukkumaan, leikkimään, tms.), kunhan pysyy kuuloetäisyydellä tai käyttää esim. vauvamonitoria (radiolähetin ja vastaanotin), jonka avulla kuulee, jos vauvalla on hätä. Vauvan tarpeisiin pitäisi pystyä vastaamaan välittömästi tai viimeistään muutamissa minuuteissa - usein tosin riittää "ensiavuksi" että vauva kuulee vanhemman äänen. Vanhemmat voivat myös samoin edellytyksin itse nukkua, kunhan tarvittaessa joku herää huolehtimaan vauvasta.

Orange seeds kirjoitti...

Kyllä yleinen näkemys on se, että vauvaa ei saa jättää yksin ollenkaan. Jos jonnekin lähtee, se on otettava mukaan. Nukkuminen ei ole vauvan yksin jättämistä, koska kaikilla vastuullisilla vanhemmilla on tietenkin itkuhälyttimet, jotta he kuulevat jos vauva alkaa äännellä.

Mitä siihen tulee että miksi vauvaa ei saa jättää yksin... No, eihän se muutaman kuukauden iässä vielä tosiaan pääse yksin ylös sängystä, mutta vauvoja pitää siinä vaiheessa vielä esim. syöttää aprin tunnin välein, ja vaipat pitää vaihtaa jne. Eli jos olet koko illan ulkona, eikä vauvalla ole hoitajaa, niin nämä asiathan eivät tapahdu. Eihän se vauva tosin kuudessa tunnissa vielä nälkään kuole, mutta ääntä varmasti lähtee (lapset huutavat aina kun niillä on hätä, ja jos ei kukaan tule apuun niin ei se huuto itsestään lopu), ja voisin kuvitella, että naapurit kyllä ryhtyvät toimiin jos vauva huutaa yksin kotona tuntikausia. Heitteillejätöksihän tuollainen taidetaan laskea. Psykologian kirjoissahan jo opetetaan, että tuon ikäinen lapsi on vielä symbioottisessa suhteessa äitiinsä, yksinoleminen lienee siis henkisestikin kauhua ja kärsimystä. Lisäksi huomioon otettaneen varmaankin vielä se epätodennäköinen seikka, että jos joku vaikkapa muratautuu kämppään ja tekee lapselle pahaa. Sitä vanhemmat luultavasti pelkäävät. Ei myöskään mielestäni ole sanottua, ettetikö esim. konttausikäinen voisi saada vahingoitettua itseään vaikka pinnasängyssä olisikin.

olennaisin syy on kuitenkin varmaan se miksei minkään ikäisiä (alle kouluikäisiä ainakana siis) tavata jättää yksin kotiin. Psyykkiset syyt siis. Niin pieni lapsi ei vielä kestä yksinolemista, vaan hätääntyy jo ihan vaan siitä syystä, ettei ketään tuttua ja turvallista ihmistä ole paikalla.

Lapset ovat vielä lapsia.

Henry kirjoitti...

"Näköjään kukaan ei ole tähän vastannut."

Tuli siihen vastauksia aiemmin, mutta kun jouduin vaihtamaan koko kommentointijärjestelmän, niin kommentit menivät sen sileän tien.

Oma motiivi oli saada kysymykseen tieteellisesti päteviä vastauksia sekä tuoda ilmi, kuinka voimakas ihmisillä on usko jonkin tavan oikeellisuuteen ilman, että he edes osaavat selittää miksi se on oikein.