keskiviikkona, tammikuuta 10, 2007

Naisten suurempi kotityömäärä

Tutkimus ja tiivistelmä löytyvät täältä. Epäselvää oli uutisoinnin perusteella, tekevätkö naiset kokonaisuudessaan tutkimuksen mukaan 9 tuntia viikossa enemmän kotitöitä kuin miehet, vai tutkittiinko vain pariskuntia. Tutkimuksen kohteena olivat kaikki miehet ja naiset, niin sinkut kuin pariskunnatkin.

Tutkimuksessa selvisi seuraavaa:

  • Suomessa naiset tekevät viikossa kotityötä 9 tuntia enemmän kuin miehet (27 tuntia) ja eri elämänvaiheissa perheissä 12 tuntia enemmän kuin miespuoliso (27 tuntia).
  • Naisten kokonaistyöaika, johon lasketaan ansio- ja kotityöt, on miesten vastaavaa pidempi. Erot näkyvät etenkin nuorten naisten kohdalla.
  • Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Saksassa pienten lasten isät tekevät paljon palkka- ja kotityötä. Heidän tuplataakkansa on jopa suurempi kuin äitien.
  • Miehillä on yli elämänvaiheiden 5–7 tuntia enemmän vapaa-aikaa kuin naisilla tarkastellaanko sitten työllisiä tai kaikkia.

Tutkimuksesta selviää, yllätys yllätys (sivulta 31), että ylivoimaisesti suurin ero vapaa-ajan määrässä on nuorilla sinkuilla. Toisin sanoen, nuorilla sinkkumiehillä on vapaa-aikaa noin 12 tuntia enemmän viikossa kuin nuorilla sinkkunaisilla.

Sivulta 27 selviää, että kokonaistyöajan ero on ylivoimaisesti suurimmillaan nuorten sinkkujen välillä. Nuoret sinkkunaiset tekevät 11 tuntia enemmän työtä kokonaisuudessaan kuin nuoret sinkkumiehet. Kun nuoristi sinkuista tulee nuori pari, yllätys yllätys, miehen kokonaistyömäätä onkin suurempi kuin naisella!

Tutkimuksessa selvinnyt kokonaistyöajan ero koskee siis pääasiassa nuoria sinkkumiehiä ja -naisia. Lisää aiheesta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä karkein asioiden vääristely löytyy iltalehdestä, juuri tuolta mies, ole törkeä-linkistä ja sieltä sivun alaosasta:

"Naiset tekevät koko ikänsä viikottain yhdeksän tuntia enemmän kotitöitä kuin miehet, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Kotityöt tehdään varsinaisen työn lisäksi, jolloin esimerkiksi nuoren äidin viikottainen työaika on keskimäärin 60 tuntia viikossa. Tämä kaikki siis vielä lastenhoidon lisäksi."

Vääristelyä on tuo: "kotityöt tehdään varsinaisen työn lisäksi", koska +9 tuntiin kuuluu myös naisten, jotka eivät käy töissä, ovat äitiyslomalla ym., tehdyt kotityöt. Tässä pitäisi viitata kokonaistyöaikaan, josta tutkimuksessa sanotaan: "Naisilla kokonaistyöaika viikossa 3 tuntia pidempi". Ja tuohon kuuluu vielä naisten vapaa-aikaan yhdistetty kotityö, esim. television katselu tai radion kuuntelu kotityön ohessa. Ja sitten tuo: "Tämä kaikki siis vielä lastenhoidon lisäksi" - täyttä puppua, lastenhoito kuului tutkimuksessa kotityön piiriin.

Anonyymi kirjoitti...

hesarin yleisonosastolla tänään joku mies kommentoi tätä tutkimusta (aivan oikein) juuri tältä kantilta: että ne sinkkunaiset ihan omasta tahdostaan raatavat niissä kotitöissä. Ja tietty muutkin naiset jotka selkä vääränä raatavat kotejansa siivoten kun vähempikin riittäisi.

Herätti minussa ainakin kovasti ajatuksia kotitöistä, niiden tarpeellisuudesta sekä siisteysstandardeista. Omissa parisuhteissani olen kuitenkin aina ollut se jolle nalkutetaan sotkemisesta ja/tai siivoamisen vähyydestä. Koska ei ole olemassa mitään yleisesti hyväksyttyä ja standardoitua siisteystasoa (ja koska ihmisten elintavat vaihtelevat merkittävästi , joku on sottapytty eikä piittaa yhtään ja toinen on henkisesti allerginen pienimmällekin pölyhiukkaselle) niin tämä ongelma tulee olemaan ikuinen.

Samaa kastia kuin seksin määrä parisuhteessa, sanoisin.