perjantaina, tammikuuta 05, 2007

Poimintoja naistutkimuslistalta - hupia ylitse kaiken

Kaarina Kailo: Duracell Pasi Malmi palaa listalle valppaana, lannistumattomana kuin yliviritetty vieteri (jack-in-the-box).

Useimmat kokivat että sen myötä naiskysymys marginalisoituu, miehillä on tutkitusti taipumus hallita tilaa ja puheenvuoroja. Sen myötä tilalla ontaipumus kaveta missä voidaan keskittyä naisten elämän kannaltakriittisiin poliittisiin kysymyksiin.

Myös esim. 50 hengen naistutkimuksen johdantokurssilla, jolta tietenkään ei voinut poissulkea miehiä, muutama mies pyrki dominoimaan keskustelua ja kallis aika oli kulua väittelyyn itsestäänselvistäkin asioista. Kunnes opimme heti alusta alkaen rajaamaan kenenkään yhden ihmisen käyttämän puheenvuorotilan. Mukaan mahtui toki aidosti profeministisiä miehiä mutta saldo oli negatiivinen. Sattuipa sellaistakin, että erään gurufeministin luennolla oli aseistettuja poliiseja antifeministimiesten (osa naistutkimusopiskelijoita) uhatessa koko tilaisuutta väitteellä että feministit vastustavat miesten tasa-arvoa. Vale-feministimiesten avulla instituutin radikalismia vesitettiin ja integroitiin valtayhteiskunnan arvoihin. Tosin voi se vesittyä "feministienkin" myötä, ja toki on ideologisia eroja myös "tosi feminismin" suhteen.

Pasi Malmin sinnikkyys voi olla osoitus myös tästä miessosialisaatioon yhdistetystä taipumuksesta ottaa tilaa, miesukupuolen "performanssista" jonka feminiininen vastakonstruktio lienee itsensä itse hiljentävä ja sensuroiva "nainen".

Eli Pasi Malmin innokas osallistuminen listalle on sekin sukupuolittunutilmiö ja osa tilan valtapolitiikkaa. Joitakin näistä yllämainituista ilmiöistä on todistettu tieteellisesti, mutta uskallan esittää nämä näkemykset ilman pelkoa joutumisesta jälleen Keisarinnan vaatteet-blogiin. Siellähän Malmin kanssa käytyjä keskusteluja ruoditaan, pilkataan ja tehdään tunnetuksi.

Nainen
Lämmin kiitos Hanna-Marille ja Anulle siitä, että he pukivat minua jo pitkään syöneen ahdistuksen sanoiksi! Olen seurannut listaa neljä vuotta ja välillä se on ollut minulle varsinainen henkireikä. Viime aikoina sen lukeminen on ollut kuitenkin yhtä tyhjän kanssa kuin minkä hyvänsä ilmaisjakeleen "Lukijat aukovat päätään" -palstan: täyttä dadaa argumentoidaan "tieteen" nimissä ja omaa mielipidettä paukutetaan väkisin päähän kuin kiihkouskovaisten kodissa Raamattua. Vaikka tilanne onkin äärimmäisen ahdistava, en voinut olla nauramatta lukiessani seuraavaa pätkää FT, professori, miestutkija Markku Soikkelin nettiblogista. Herää kysymys, kuinka kauan vannoutunut miestenvihaajafeministi olisi saanut riehua miestutkijoiden listalla?

"Pasi Malmi on perustamassa mt-yhdistystä, jonka tiedepoliittisesta tehtävästä ei ole epäilystäkään Toisaaltahan voisi olla hyväksikin, että gendertutkimuksen kentällä vetäydytään vaihteeksi juoksuhautoihin ja tutkimus politisoituu näkyvästi. On helppo kuvitella miten esimerkiksi Miessakkien apinajoukot pääsevät nyt ensi kertaa saapastelemaan yliopistoon alfakavereidensa johdolla, Arto Tiihonen esittelee niille paikkoja ja kuvailee savannin olosuhteita."

Helena Saarikoski: Hei, olen arvellut Pasi Malmin varmaan keräävän listan vastaajilta aineistoa tutkimukseensa miehiä syrjivistä ja miesvihamielisistä diskursseista puheenvuoroillaan, jotka ovat provokatiivisia ja esittävät usein vähän hölmön tuntuisia väitteitä, mutta kuitenkin mielestäni vilpittömästi ja asiallisuuden rajoissa pysyen. On hälyttävää, miten nopeasti keskustelussa on tullut sallituksi heittää suoraan henkilöön käyvää dehumanisoivaa nimittelyä ja leimaamista hänen päälleen ("Duracell Pasi Malmi"). Hätkähdyttävää! Jopa kaiken muun rouvittelun, herroittelun yms. jälkeen, mitä listalta on saanut lukea. Onko ajatus asioista keskustelusta ilman ad hominem -argumentointia listalaisille aivan outo? Ellei halua vastata toisen mielipiteisiin, onko ilmaistava ärsyyntyneensä häneen henkilönä? Onko mielipiteiden arvo siitä kiinni, kuka ne esittää?

Hilkka Pietilä: Olen vain silloin tällöin vilkaissut Pasi Malmin käynnistämää keskustelua. Minusta se on suurelta osalta näyttänyt todella siltä, mitä monet ovat todenneetkin eli yhden henkilön inttävää omien näkemystensä toistamista ja väittämistä ainoiksi oikeiksi. Nyt on viitattu myös asevelvollisuuteen miesten syrjintänä, mutta ei ilmeisesti ole todettu sitä, että se ei ainakaan ole missään määrin naisten miehiin kohdistavaa syrjintää. Miehet luovat poliittiset asetelmat, joiden perusteella väitetään tarvittavan aseellisia armeijoita ja niihin kouluttamista.


Jaakkonen Pasi:
olen sivusta seurannut mielenkiintoista keskustelua palstalla jonkun aikaa. Viime aikoina yhtä palstalla esiintyvää kirjoittajaa Pasi Malmia käsittelevien kirjoitusten sävy on saanut mielestäni hämmästättyvän jyrkkijä sävyjä. Se piirtänyt hämmästyttävän ahdasmielistä kuvaa monesta keskustelijasta.

Sen osaan sanoa, että palstan mielenkiinto ja merkitys kärsisivät siitä, että erilaisia mielipiteitä ei suvaita. Muutamissa teksteistä on ulkopuoliselle tullut se käsitys, että Malmia syytetään lähes kaikesta sellaisesta, mitä naisvihamielisyydeksi kutsua. Silloin jää jäljelle se vaikutelma, että kun argumentit käyvät vähiin, turvaudutaan leimaamiseen, nimittelyyn ja vähättelyyn.

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Pasi Malmin sinnikkyys voi olla osoitus myös tästä miessosialisaatioon yhdistetystä taipumuksesta ottaa tilaa, miesukupuolen "performanssista" jonka feminiininen vastakonstruktio lienee itsensä itse hiljentävä ja sensuroiva "nainen"."

Minä rakastan tällaista kielenkäyttöä!

Anonyymi kirjoitti...

Haha! Olipa siinä. Erityisesti huvitti:

"...erään gurufeministin luennolla oli aseistettuja poliiseja antifeministimiesten...uhatessa koko tilaisuutta väitteellä että feministit vastustavat miesten tasa-arvoa."

Olivatko nämä aseistetut poliisit siis sitä varten, etteivät antifeministimiehet olisi pystyneet avaamaan suutaan ja esittämään mielipiteitään. Jos olisivat, heidät olisi ammuttu?

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostuin tuosta Kaarina Kailon puheenvuorosta enemmänkin.

Linkki:
https://listserv.uta.fi/cgi-bin/wa?A2=ind0701A&L=NAISTUTKIMUS&T=0&F=&S=&P=2804

Löytyi seuraavaa:
"Native Studies- näki valkoisten mukaanottamisen samanlaisena ongelmana. Native Studies- porukka pelkäsi valkoisen agendan vesittävän heille elintärkeiden asioiden ajamisen. Heitäkin syytettiin käänteisestä rasismista valkoisia kohtaan kun he halusivat eristäytyä ja toimia keskenään toisiaan voimaannuttaen."

Tässä Kailo siis selkeästi rinnastaa native studiesin naistieteeseen, enkä voi tätä muuten ymmärtää kuin siten, että Kailo näkee miesten mukaan ottamisen naistutkimukseen selkeästi ongelmana. tämä siksi, että se vesittää heidän asioiden(?) ajamisen. Eikö tämä ole hyvin vaarallinen kommentti varsinkin kun naistutkimusta juuri on kritisoitu sen olevan enemmän politiikkaa kuin tiedettä. Maininta "asioiden ajamisesta" on yksi, koska tieteen tehtävä ei ole, mielestäni, ajaa mitään asioita, mikä nimenomaan kuuluu politiikkaan. Ja toisena tuo: "...kun he halusivat eristäytyä ja toimia keskenään toisiaan voimaannuttaen". Eristäytyminen juuri oli yksi pseudotieteen merkeistä tuon keisarinna-teoksen mukaan. Se, että "tieteellä" on tarve eristäytyä on juuri merkki siitä, että "tiede" ei kestä kritiikkiä. Kolmas on sitten vielä tuo "toisiaan voimaannuttaen" eli kritiikkiä ei toisen naistutkijan "tutkimuksiin" kohdisteta vaan "voimaannutetaan" ja rohkaistaan yksinomaan kehuilla ja olkaantaputtamisilla.

Lopussa oli vielä:
"mutta uskallan esittää nämä näkemykset ilman pelkoa joutumisesta jälleen Keisarinnan vaatteet-blogiin."

Pelko olisi tässä tapauksessa kuitenkin aivan aiheellinen.

Anonyymi kirjoitti...

"Nyt on viitattu myös asevelvollisuuteen miesten syrjintänä, mutta ei ilmeisesti ole todettu sitä, että se ei ainakaan ole missään määrin naisten miehiin kohdistavaa syrjintää. Miehet luovat poliittiset asetelmat, joiden perusteella väitetään tarvittavan aseellisia armeijoita ja niihin kouluttamista."

"Mutta asevelvollisuuteen ja laajemminkin miesten aseenkantoon liittyy myös asioita, jotka symbolisesti hyödyttävät miehiä, jopa niitä, jotka syystä tai toisesta eivät suorita asepalvelusta."

Hahahaha, terveisin nimimerkki "aseistakieltäytyjä". Tuo on kyllä aivan käsittämättömän pimeää tekstiä, kuin suoraan sivarikeskuksen pahimmalta pilvipäältä. Miten joku voi ihan vakavissaan ulkoistaa negatiivisina pitämänsä ominaisuudet vain sille toiselle sukupuolelle kuuluviksi? Ei mutta kuten Panu on monesti kirjoittanut, vain mies on vastuussa "pahuudestaan", ja nainen taas on "yhteiskunnan uhri". Esimerkiksi tyypillisen naisen mielipide/äänestyskäyttäytyminen asevelvollisuudesta tai Elisabeth Rehnin olemassaolo palautuu pohjimmiltaan aina "yhteiskunnan" kautta pelkästään miesten vastuulle.

Minä en sitten ikinä onnistu ymmärtämään tuota valitusta "miesten hallitsemista puheenvuoroista. Jos nyt ei ihan päälle puhumisesta tai muista huonoista tavoista ole kyse, mikä estää naisia käyttämästä puheenvuoroja? Myönnetäänkö tässä epäsuorasti, että naiset eivät ole pelkästään arkoja nynnyjä, vaan parantumattomia arkoja nynnyjä? Jopa voimauttavan naistutkimuksen voimautuneet tai ainakin voimautumassa olevat opiskelijat? Ja sekin on sitten miesten vika?

Mitähän ihmettä tämäkin tarkoittaa: "Vale-feministimiesten avulla instituutin radikalismia vesitettiin ja integroitiin valtayhteiskunnan arvoihin. Tosin voi se vesittyä 'feministienkin' myötä, ja toki on ideologisia eroja myös 'tosi feminismin' suhteen."

Olin lisäksi jo onnittelemassa Martta Kaukosta asiattomasta mutta ainakin hauskasta ja taidokkaasta tölväisystä ("savannin olosuhteet"), mutta sitten huomasin, että se olikin sitaatti - ja mieheltä.

Anonyymi kirjoitti...

Sairaan hauskaa. Suorastaan mielisairaan.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tämä jo vanha?

FORGET "jobs for the boys". Women bosses are significantly more likely than men to discriminate against female employees, research has suggested.

The study found that when presented with applications for promotion, women were more likely than men to assess the female candidate as less qualified than the male one.

They were also prone to mark down women’s prospects for promotion and to assess them as more controlling than men in their management style.

The findings, based on experiments carried out among more than 700 people, suggest that the “queen bee syndrome” of female rivalry in the workplace may sometimes be as important as sexism in holding back women’s careers.


http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2524299.html
http://drhelen.blogspot.com/2007/01/fight-matriarchy.html

Anonyymi kirjoitti...

Pasi Malmin sinnikkyys voi olla osoitus myös tästä miessosialisaatioon yhdistetystä taipumuksesta ottaa tilaa, miesukupuolen "performanssista" jonka feminiininen vastakonstruktio lienee itsensä itse hiljentävä ja sensuroiva "nainen".

No älkää sitten hiljentykö ja sensuroiko. Vittu sentään mitä valitusta.

Anonyymi kirjoitti...

Uusimmassa Nytissä on henk. koht osiossa vaihteeksi aika hassu juttu nettideittailusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa omasta elämästä mieleen perusvirsi siitä, että kunnollinen mies ei kelpaa. Vaihdetaanpas osat toisinpäin.

Kumman itse ottaisit, jos olisit hieman alle 30 vuotias akat. mies:

Neiti A
27 v sinkku
akateelminen koulutus, luonnontieteilijä
urheilullinen, muuten vartalo ihan normaali
ulkonäöltään ihan tavallinen perusnainen, näitä on baarit pullollaan
mukava, jalat maassa, vaikuttaa rauhalliselta, ei usko humpuukiin
asuu "omassa pankin asunnossa"
vaatii mieheltä koulutusta

Neiti B
24 v yh-äiti, 2v lapsi
koulutuksena ammattikoulu
paljon miespuolisia kavereita
mukava, huomaavainen
hyvä tanssimaan
vuokralla
tupakoi
vartaloltaan hoikka
kauniimmat kasvot + erikoismaininta kauniista hymystä

Ainakin paperilla valinnan tulisi mielestäni olla aika selvä.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Neiti A. Tupakointi on kynnyskysymys. Muuten b:llä ei ole mitenkään erityisen negatiivisia ominaisuuksia, jollei turhan alhaista ikää lasketa. Tietenkin jos ammatillisella koulutuksella tahdottiin sanoa että on tyhmä, niin se olisi ongelma.

Lord B. kirjoitti...

Neiti A. Tupakointi ei ole kynnyskysymys, sillä kuvauksesta ei käy ilmi, tupakoiko nainen vai ei, he voivat kummatkin olla tupakoitsijoita. Sen sijaan (toisen miehen) lapsi olisi tässä sellainen oleellinen kysymys, sillä A:n kuvauksesta voidaan olettaa, ettei ole lapsia. Lisäksi humpuukiin uskomattomuus ja "mukavuus" plussaa.

Mutta ei neiti A:kaan epäilyjen ulottumattomissa ole. Miksi hän on sinkku? Ainakin neiti B tulee todistusaineiston nojalla toimeen miesten kanssa, ja lapsesta päätellen lienee sinut seksuaalisuutensa kanssa (ellei lapsi ole raiskauksen seuraus, tai lapsensaannin jälkeen ole tapahtunut jotain). Lisäksi neiti A "vaatii mieheltä koulutusta", mikä laukaisee ainakin minussa pari pientä hälytyskelloa, sillä vaikka arvostankin omaa koulutustani, niin eipä tulisi mieleen vaatia naiselta jotain koulutustasoa, kunhan jokin peruskoulun jälkeinen tutkinto on suoritettu.

Jaa-a, enpä kyllä sittenkään tiedä. Jos ei B olisi yh-äiti, niin en osaisi näiden tietojen perusteella valita. Pitäisi tapailla kumpaakin ja ottaa tarkemmin selvää.

Panu kirjoitti...

Neiti A, täysin ilmiselvästi. Mikähän koukku tässä arvuutteluleikissä on?

Anonyymi kirjoitti...

"Neiti A, täysin ilmiselvästi. Mikähän koukku tässä arvuutteluleikissä on?"

Arvuuttelu on todellisesta elämästä ja valinta oli B. Mies teki valintansa tavattuaan kummankin naisen kerran, joten eipä juurikaan tuota enempää infoa ollut hänelläkään käytettävissään, paitsi tietenkin ulkonäkö, puheääni- ja tapa, eleet yms.

- Syltty

Henry Laasanen kirjoitti...

Joillekin varmaan käy neiti B paremmin, riippuu henkilöstä. Ei A:kaan lottovoitolta vaikuta.

Anonyymi kirjoitti...

näistä neideistä a ja b: olen kerrankin henryn kanssa samaa mieltä jostain, eli siitä että kaikille miehille ei sama nainen käy. voisin kuvitella että matalasti koulutettu mies tuntisi olonsa luontevammaksi neiti b:n kanssa, edustusvaimoa tai vertaistaan seuraa hakeva mies taas ottaisi neiti a:n, jota ei tarvitse sosiaalisissa riennoissakaan hävetä.

itsekin tulkitsin neiti b:n mieskaverit häntäheikeiksi, joilla joko on ollut (seksi)suhde neidin kanssa tai jotka pyrkivät siihen. neiti a:n tapauksessa mieskaverit olisi vaikeampi tulkita. neiti a:n urheilullisuus sen sijaan hymähdytti mina sillä, että se on tunnetusti usein kiertoilmaus pienirintaisuudelle. neiti b:n rinnat ovat arvatenkin täyteläiset tanssilattian katseenvangitsijat. eli monelle miehelle riittävä peruste ryhtyä suhteeseen hänen kanssaan?

Anonyymi kirjoitti...

"voisin kuvitella että matalasti koulutettu mies tuntisi olonsa luontevammaksi neiti b:n kanssa,"

Valitsijana on akateeminen mies. Kumpi esimerkkihenkilömme pitäisi ottaa?

"neiti a:n urheilullisuus sen sijaan hymähdytti mina sillä, että se on tunnetusti usein kiertoilmaus pienirintaisuudelle. neiti b:n rinnat ovat arvatenkin täyteläiset tanssilattian katseenvangitsijat."

Neiti A:lla on normaalit, neiti B:llä pienemmät. Jos B:llä olisi suuret ja kiinteät tissit, niin eikö valinta olisi siinä tapauksessa päivänselvä kun se on muutenkin kauniimpi? Eihän tämmöisestä kannata liian helppoa tehdä ;)

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

minua jaksaa aina ihmetyttää tiettyjen miesten valinnan helppous jos edessä on nätti ja isorintainen nainen sekä älykäs ja hyväluonteinen nainen. valintahan on jeesustelematta aina se nätti ja rintava nainen, jos mies on missään valinta-asemassa. siis ymmärränhän minä että niitä älykkäitä keskustelukumppaneita saa muualtakin, kaverimielessä esim töistä ja ne voivat ihan hyvin olla omaa sukupuoltakin, mutta parisuhteeseen, seksikumppaniksi miehen biologia vaatii valitsemaan sen kauniin ja rintavan. suhde ei ehkä toimi paria vuotta pidempään, mutta koska seksipartnerin vaihtaminen säännöllisesti on yhtä lailla miehen biologisia päämääriä tukeva teko ei haitta ole suuri.
naisena itse teen valinnan aivan eri kriteerein; miehen luonne ja sopivuus on tärkeämpi tekijä kuin ulkonäkö ja biologiset signaalit hyvistä geeneistä. ehkä sitten saan heikkoperimäisiä lapsia, mutta ainakin viihdyn miehen kanssa mainiosti ja rakastan häntä luonteensa ja ajatustensa takia, en pärstäkertoimen. lisäksi tunnen itseni vähemmän eläimeksi ja enemmän sivistyneeksi ihmiseksi kun teen valintani näillä perusteilla - apinamiehiin ei koskisikaan (vaikka moni heistä koskisi minuun mielellään).

Anonyymi kirjoitti...

minua jaksaa aina ihmetyttää tiettyjen naisten valinnan helppous jos edessä on karski ja lihaksikas mies sekä älykäs ja hyväluonteinen mies. valintahan on jeesustelematta aina se karski ja lihaksikas mies, jos nainen on missään valinta-asemassa. siis ymmärränhän minä että niitä älykkäitä keskustelukumppaneita saa muualtakin, kaverimielessä esim töistä ja ne voivat ihan hyvin olla omaa sukupuoltakin, mutta parisuhteeseen, seksikumppaniksi naisen biologia vaatii valitsemaan sen karskin ja lihaksikkaan. suhde ei ehkä toimi paria vuotta pidempään, mutta koska seksipartnerin vaihtaminen säännöllisesti on yhtä lailla naisen biologisia päämääriä tukeva teko ei haitta ole suuri.

miehenä itse teen valinnan aivan eri kriteerein; naisen luonne ja sopivuus on tärkeämpi tekijä kuin ulkonäkö ja biologiset signaalit hyvistä geeneistä. ehkä sitten saan heikkoperimäisiä lapsia, mutta ainakin viihdyn naisen kanssa mainiosti ja rakastan häntä luonteensa ja ajatustensa takia, en pärstäkertoimen. lisäksi tunnen itseni vähemmän eläimeksi ja enemmän sivistyneeksi ihmiseksi kun teen valintani näillä perusteilla - bimboblondeihin ei koskisikaan (vaikka moni heistä koskisi minuun mielellään).

Joo, näinhän se menee. Sitten voidaankin kelata, että onko sivistenyisyys jotenkin ylevämpää kuin esim. eläimellisyys. Musta on, mutta mä oonkin akateeminen ja laiha mies. ;)

Anonyymi kirjoitti...

akateeminen ja laiha mies, muuten kuittisi oli osuva, mutta yhdestä kohdasta olen eri mieltä: naisen biologiaan ei samalla lailla kuulu halu useisiin lisääntymiskumppaneihin kuin miehen.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Kyseessä olikin nk. 'huumori' (osunee itseenikin).