tiistaina, joulukuuta 18, 2007

Tasa-arvoa vessaan

JULKISET VESSAT JA SUKUPUOLIJAKO:
Miksi kuseminenkin on tarvinnut sukupuolistaa, seksuaalistaa jopa? Miten se voi uhata jonkun toisen ihmisen sukupuolista identiteettiä, jos menen kusemaan "väärään" vessanpönttöön??? - - eikö kaikkein halvinta olisi rakentaa vain yksi iso vessa kaikille? Jokainen saisi mennä omaan koppiinsa kuselle.

Homoseksuaalien parissa tämä taas on melko yleistä, seksin harrastaminen vessassa. Tämä ei taas sovi yhteen heteroiden vessaerottelujen kanssa. Jos kerran on yleisempää, että miehet harrastavat keskenään seksiä vessoissa, ei sukupuolten mukaiselle vessojen erottelulle ole mitään järkeviä perusteluja.

TV-sarjassa Ally McBeal oli unisex-vessa. Miehet ja naiset käyttivät samoja WC-koppeja. Se olikin monen mielestä hurjaa ja radikaalia. Mielestäni ulostamiseen voitaisiin jo alkaa suhtautua aikuismaisen kypsästi ja lakata kauhistelemasta sitä, että jokaisen ihmisen elimistöstä tulee tosiaan sitä samaa paskaa ja kusta, sukupuolesta riippumatta.
MIESTEN NÄKYMÄTÖN VALLANKÄYTTÖ KESKUSTELU- JA KOKOUSTILANTEISSA.

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin yhdessä sedun baarissa on vippipuolella unisex-vessa.

Unisex-vessa on huono miehille, nimittäin sellaiseen ei voi laittaa pisuaareja, jotka ovat erittäin tilatehokkaita ratkaisuja. Unisex-vessan tehokkuus kärsii ja miehet joutuvat jonottamaan samalla tavalla kuin naiset.

Anonyymi kirjoitti...

Häh? Miksi haluaisin vessaan jonka kopeissa homot (tai heterot) panevat parasta aikaa?

Juho Autio kirjoitti...

Ravintoloissa nykyään naisille näyttää paikoin olevan lähes hyväksyttyä pistäytyä miesten kusiputkassa, kunhan on kopillinen. Olikos joku Helsingin Kappeli tässä edelläkävijä?

Miksi haluaisin vessaan jonka kopeissa homot (tai heterot) panevat parasta aikaa?

Jep. Näkisin asian atm-perspektiivistä siinä mitassa katkeroittavana, jopa traumatisoivana, että baareissa käynnistä ja sitä kautta sosiaalisesta elämästä saattaisi tulla (entistä) tuskallisempaa.

Paavo kirjoitti...

Vaikka tasa-arvo olisi virallisesti tunnustettu, käyttävät monet juutalaiset joko tiedostaen tai tiedostamattaan näkymätöntä valtaa.

Kun tulemme tietoisiksi juutalaisten käyttämistä hallitsemistekniikoista, osaamme tunnistaa ne ja välttää niiden vaikutukset.

...
"Naiselle osoitetaan, ettei hän ole tarpeeksi hyvä, vaikka syynä saattaakin olla se, --- että naiset eivät omista samaa tietoa ja osaamista kuin miehet"

on se niin väärin, että miestä suositaan vain siksi, että hänellä on tietoa ja osaamista.

Panu kirjoitti...

Eikä pikkusellalinnulla tietenkään ole kommenttiosastoa. Mihinkäpä sellaista tarvittaisiinkaan?

Kieltämättä rehellisyyden osoitus häneltä, että hän tunnustaa vain toistelevansa sylttytehtaan valmistekstejä sen sijaan että kirjoittaisi jotain omasta päästään.

Anonyymi kirjoitti...

Syltty heitti:
"Unisex-vessa on huono miehille, nimittäin sellaiseen ei voi laittaa pisuaareja, jotka ovat erittäin tilatehokkaita ratkaisuja."

Osalle miehiä! Nimittäin me, ketkä emme kehtaa käyttää pisoaareja, kaiketi hyötyisimme lisääntyneestä koppimäärästä. ;-)

sdasfafasd kirjoitti...

Minä haluan uskoa että tuo blogi on parodiaa, kun lukee noiden merkintöjen aloituksia, sitä syttyy pieni toivon kipinä että tuo on parodiaa. Jotkut merkinnät haiskahtavat myös pahasti copypastelta, joka vaan tukee sitä vaikutelmaa.

Feministejä ei pysty enää parodioimaan, ne tekee sen kyllä aika pitkälti itse. Joten tuo voi olla "ei tarkoituksellista parodiaa", itse asiassa koko feminismi taitaa olla sitä. Feminismiä vastaan ei tarvitse edes lähteä hakemaan ammuksia, kun suuren osan ajasta ne toimittaa ne ihan itse.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta pisuaarit ja seisaaltaan virtsaava mieshän vain uusintavat perinteisiä sukupuolirooleja ja ovat osa fallokraattista vallankäyttöä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä liittyy vain löyhästi asiaan, mutta olen joskus tarpeeksi humalassa ja ärsyynnyttyäni miestenvessan surkeasta tilasta käynyt protestina naistenvessassa. Sanoisin että ehkä kolme-neljä kertaa olen tämän uhmaisen eleen toteuttanut.

Eräässä ravintolassa miesten vessa oli kuin raivotautinen tasmanialainen paholainen olisi saanut siellä PMS-kohtauksen feministisen luennon jälkeen.

Lattia lainehti nesteestä, jonka aromista ja ulkonäöstä ei voinut juuri muuta päätellä kuin että se oli sitä itseään. Vessanpöntöt olivat osittain hajalla, vähintään 'istuimet' olivat riekaleina tms. Vähäinen vessapaperivaranto oli liejun seassa riekaleina tai kastuneina rullina jossain lattian tienoilla. Koppien ovet joko hehkuivat poissaolollaan tai sitten olivat niin surkeassa kunnossa, ettei niistä voinut parhaalla tahdollakaan saada näkösuojaa.

Varmaan mainitsinkin jo melkoisen voimakkaan ja pistävän löyhkän, jota oli jopa humalassakin vaikea kestää.

Se isompi hätä oli siinä vaiheessa melkoinen, ja vessan surkea kunto harmitti siinä määrin, että päätin että sama se, ja luikahdin naisten vessaan.

Näky, joka minua odotti, oli jotain johon en ollut valmistautunut laisinkaan; toivoin, että naisten WC olisi ollut edes siedettävässä kunnossa, jotta siellä voisin toteuttaa tarpeeni -- mutta oli kuin olisin tullut jumalten paratiisiin, jossa nurmi tuoksuu ja aurinko paistaa ja kauniit linnut livertävät onnellisina.

Lattia oli kuiva ja siisti, kaikissa (lukuisissa) kopeissa oli täysin kunnossa olevat ovet - valaistus oli pehmeämpi, väritys harmonisempi ja pirteämpi, WC-istuimet olivat tallella - kuivaa vessapaperia oli yllin kyllin .. koppien ovet sai lukkoon ja täysin näkösuojaksi - .. ei jumankauta.

Tästä näkee, kumpaa sukupuolta turhauttaa vallitseva tilanne (etenkin parisuhdemarkkinoilla, joiden ilmenemispaikka moinen ravintola hyvin pitkälti on), ja kumpi on täysin tyytyväinen tilanteeseensa. Naisten ei tarvitse purkaa traumojaan mennessään vihaisena ja hyljättynä vessaan miettimään mikä hänessä on vikana kun ei kellekään kelpaa, hän voi kiusattuaan kymmeniä miehiä ja suudeltuaan ja hipelöityään sielunsa kyllyydestä käydä vain iloisin mielin tyhjentämässä rakkonsa/suolistonsa ja tietenkin korjailemassa sotamaalauksiaan ja sitten mennä takaisin harrastamaan fasismiaan pahuutensa ohjaamana.

En siksi usko, että unisex-vessat oikein ottaisivat tulta - sellaset vessat eivät koskaan kelpaisi naisille, koska siinä tietenkin kävisi niin, että sitten kaikki vessat alentuisivat miesten vessojen tasolle, eikä suinkaan niin että kaikki vessat pysyisivät naisten vessojen tasolla.

- Vortac

p.s. en muuten edes saanut feministeiltä turpaan kun kävin tarpeillani naisten vessassa - kerran tosin pakenin sinne väkivaltaa..

Anonyymi kirjoitti...

"Osalle miehiä! Nimittäin me, ketkä emme kehtaa käyttää pisoaareja, kaiketi hyötyisimme lisääntyneestä koppimäärästä. ;-)"

Ettekä hyötyisi, sillä aikaisemmin pisuaareja käyttäneet miehet täyttäisivät koppeja enemmän, mitä pisuaarien tilalle saataisiin. Lisäksi naiset tukkivat kopit täydellisesti. Miesten kusella käyminen siis hidastuisi merkittävästi.

Mitä tulee vessojen huonoon kuntoon, niin käykää Sedun baareissa. Niissä vessat ovat ihan ok kunnossa.

Paavo kirjoitti...

miehet joutuvat käyttämään vessoja joita muut miehet käyttävät. siis siisti miesyksilö joutuu sukupuolensa takia kärsimään.

sama sukupuolisyrjintä jatkuu opiskelija-asuntosäätiöissä: miehet joutuvat asumaan soluasunnoissa joissa asuu muita miehiä: ne ovat paljon huonokuntoisempia ja sotkuisempia kuin naissolut ja asuinkumppanit ovat huonompia; rumempia ja haisevampia.

milloin syrjinnästä päästään

Henry Laasanen kirjoitti...

"miehet joutuvat käyttämään vessoja joita muut miehet käyttävät. siis siisti miesyksilö joutuu sukupuolensa takia kärsimään."

Olikos jossakin juuri tutkimus tai jotain, että miesten vessoja siivotaan huonommin kuin naisten vessoja ja siksi miesten vessat ovat epäsiistimmät. Ajatus menee siten, että naiset vaativat siistimpiä vessoja, joten niiden siivoamiseen panostetaan enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

paavo: "sama sukupuolisyrjintä jatkuu opiskelija-asuntosäätiöissä: miehet joutuvat asumaan soluasunnoissa joissa asuu muita miehiä: ne ovat paljon huonokuntoisempia ja sotkuisempia kuin naissolut ja asuinkumppanit ovat huonompia; rumempia ja haisevampia."

missäs kaupungissa tuollaista syrjintää on?! kun itse asuin solussa olivat kaikki solunaapurini lopulta poikia. karua oli ja paskaista. naapuri saattoi myös tulla huoneeseeni kun olin vaihtamassa vaatteita: "oho!".

Anonyymi kirjoitti...

Henry, olin parikymppisenä töissä Fazerin kahvilassa Kluuvikadulla. Siellä todellakin siivottiin niin miesten kuin naisten vessat huolella joka päivä. Iltavuorossa ollessani minun piti sulkemisajan jälkeen käydä lisäämässä paperia vessoihin, sillä siivoojat eivät tehneet sitä. Aamulla siisti naistenvessa oli illallakin siisti, miestenvessa taas... hyi olkoon sitä hajua ja tahmeaa lattiaa. Kyse ei siis ainakaan tuon esimerkin valossa ole siitä kuinka vessat siivotaan.

Anonyymi kirjoitti...

Syltty kirjoitti:
"Ettekä hyötyisi, sillä aikaisemmin pisuaareja käyttäneet miehet täyttäisivät koppeja enemmän"

Hmm, no riippuu varmaan kait siitä suhteesta, kuinka monta koppia mahtuisi siihen tilaan, missä ennen oli pelkkiä "seisomapaikkoja"...

Vortacin stoori naistenvessoista oli hauska. En tiedä onko naisilla mitään ideaa millaisessa kunnossa miesten puoli useimmiten on. Kerran jopa näin muutaman naisen kärkkymässä miestenpuolen ovella, koska naisten puolelle oli liikaa jonoa, mutta kääntyivät pikaiseen tajutessaan miten huonossa kunnossa se oli. Valaistusta ei kopeissa ollut, ja (siksipä varsinkin) virtsaa ihan missä sattui.

Kakkosella ei julkisissa käy, ellei ole aivan mieletön hätä.

Naisten suhtautuminen omiin palatseihinsa kuvastuu myös uusimmalta Britney Spearsin musiikkivideolta, jossa pakollinen yhteystanssikohtaus on sijoitettu sinne! Sen sijaan miesten vessat eivät ole mitään niinkuin siinä discohohtoisessa George Michaelin videossa annetaan ilmi. ;-)

Paavo kirjoitti...

"missäs kaupungissa tuollaista syrjintää on?! "

Kuopiossa ja Oulussa soluihin sijoitetaan ainakin ensisijaisesti sukupuolen mukaan. en tiedä antavatko sitten naisten soluista paikkoja jos niissä on tilaa eikä miesten soluissa lainkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on töissä aulassa vessa, jonka ovessa lukee "Ally McBeal-WC". Silti vituttaa suunnattomasti kun noi toimiston akat käy siellä niin että koko vessan ovi tarvii laittaa lukkoon, joten toiseen koppiin ei pääse kukaan. Jokuhan voi vaikka vahingossa kuulla kun hieno nainen käy kakalla...

Arawn kirjoitti...

TN: Miehet ovat kyllä keskimäärin muutenkin sotkuisempia kuin naiset. Minulla on Eufemian kaltaisia kokemuksia eräästä aikuiskoulutuslaitoksesta, jossa siivosin teini-ikäisenä kesätöissä. Naisten vessoissa ei juuri siivottavaa ollut, miesten vessoissa taas haju ei houkutellut astumaan sisään. Molemmat kuitenkin siivottiin samalla tavalla.

Olen joskus ihan ihmetellyt, mistä tämä johtuu - siis että keskimäärin naiset ovat miehiä siistimpiä. Totta kai on siistejä miehiä ja sotkuisia naisia, mutta jälkimmäisiä näyttäisi olevan vähemmän kuin sotkuisia miehiä ja päin vastoin. Enkä ole ainakaan itse törmännyt supersotkuisiin naisiin, kun taas miehiä tiedän useammankin. Supersotkuiset ovat siis niitä, jotka eivät siivoa juuri ikinä ja joiden kämppä/huone onkin melko karmeassa kunnossa; eteisessä on viikkojen edestä viemättömiä roskapusseja, coca cola -pullot ja batterypurkit pursuavat joka kolosta, lattialla on niin paksu kerros pölyä, että siihen jää jalanjäljet, kun kävelee kämpässä jne.

Onko tämä ihan kasvatuskysymys?

Anonyymi kirjoitti...

Jep, TV-sarjojen idealismi harvoin toteutuu raadollisen reaalimaailman käytännössä.

Ally McBealissa sitä ovea ei liene edes saa lukkoon..

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Arawn pohti:
"Olen joskus ihan ihmetellyt, mistä tämä johtuu - siis että keskimäärin naiset ovat miehiä siistimpiä."

Miesten elämä on suureellista ja toimeliasta, ei siihen kuulu sotkujen siivoaminen, sellainen ei ole siistiä eikä hohdokasta, höhö.

Omalta osaltani ajattelen, että kellepä sitä kämppäänsä siivoaisi, kun yksin asuu, eikä ketään koskaan käymässä käy. (Korkeintaan muita AT-miehiä.) Mutta jos olisin tyttö, olisi selvää hyötyä tarkkailla siisteyttä, olisihan se naisellisempaakin.

Arawn kirjoitti...

TN: Kyllä minä pääasiassa pidän kämppää siistinä ihan itseäni varten. Sotkuisessa kämpässä on todella ikävä olla; kompastelee tavaroihin, ei löydä niitä, biojätteet haisevat, tiskaamattomat astiat haisevat myös ja ylipäätään moinen on äärimmäisen epäesteettistä - kauneudentajuni kärsii suunnattomasti sotkuisesta kämpästä. Se faktisesti masentaa meikäläistä. Minulla sotkuinen kämppä ja masennuskaudet kuuluvatkin yhteen ja olen huomannut, että olokin piristyy, kun siivoaa.

Henry Laasanen kirjoitti...

"Olen joskus ihan ihmetellyt, mistä tämä johtuu - siis että keskimäärin naiset ovat miehiä siistimpiä."

http://photos1.blogger.com/blogger/3460/1092/1600/cleanhouse1.jpg

Arawn kirjoitti...

Niin. Se on toki näkökulmakysymys, mikä on elämän hukkaamista. Omasta näkökulmastani päiviä jatkuvat ryyppyputket ja useita vuorokausia kestävät maratontietokonepelit ovat sitä - toisten mielestä kämpänsiistinäpito. :)

Toisaalta elämässä menestyneiden ihmisten koti on usein siisti - jos siis puhutaan aineellisesta menestyksestä. Heillä kun on vähintään varaa palkata siivooja...

Anonyymi kirjoitti...

"Minulla on Eufemian kaltaisia kokemuksia eräästä aikuiskoulutuslaitoksesta, jossa siivosin teini-ikäisenä kesätöissä. Naisten vessoissa ei juuri siivottavaa ollut, miesten vessoissa taas haju ei houkutellut astumaan sisään."

No, ei se naisten vessojenkaan siivoaminen mitään herkkua ole. Ne naisten vaipat takertuvat kiinni joka paikkaan ja joka paikasta niitä löytääkin. Hyvin epämiellyttävää.

Joo, kokemusta on.

Anonyymi kirjoitti...

"Omasta näkökulmastani päiviä jatkuvat ryyppyputket ja useita vuorokausia kestävät maratontietokonepelit ovat sitä"

Oletko koskaan kokeillut kumpaakaan?

Arawn kirjoitti...

Jorma: Se on kai vessakohtaista. Ne vessat, joita itse siivoilin, niissä oli omat roska-astiansa moisille ja niitä käytettiin kiitettävästi. Samoin on nykyisellä työpaikallani, koskaan en ole vaeltavaa vaippaa nähnyt.

Sen sijaan mieheni entisessä kämpässä erään hänen kämppiksensä tyttöystävä kyllä jätti niitä vessaan vaeltamaan... Jokseenkin epäkelpoa käytöstä, tuumaan minä.

"Oletko koskaan kokeillut kumpaakaan?"

En. Minun ei tarvitse kokeilla kaikkea tietääkseni, että pidän joitain asioita henkilökohtaisesti ajan haaskuuna. :)