torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Muutto saattaa houkuttaa naisia

Suomi ei enää ole yksi naisystävällisimmistä maista
Suomi ei kuulu enää kymmenen naisystävällisimmän maan joukkoon.

YK:n sukupuolten välisen tasa-arvon mittari (GDI) lasketaan käyttämällä muun muassa lukuja naisten ja miesten eliniänodotteesta, koulutuksesta, tuloeroista ja lukutaidosta.

Esimerkiksi Afganistanistanissa nainen elää vain 45-vuotiaaksi, eli vuoden vähemmän kuin afganistanilainen mies.

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Esimerkiksi Afganistanistanissa nainen elää vain 45-vuotiaaksi, eli vuoden vähemmän kuin afganistanilainen mies."

Montakos vuotta vähemmän suomalainen mies elää kuin suomalainen nainen?

Miksei tähän kiinnitetä mitään huomiota, vaikka omiin oloihin olisi helpompi vaikuttaa kuin Afganistanin?

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaa hiuakan sama teema, kuin jormaa, eli kuinka paljon miesten keskimääräisen eliniän pitäisi taas laskea, jotta saisimme maamme naisystävällisemmäksi jälleen?

Voitaisiinko esim. asiaa lähetyä myös toisesta näkökulmasta ja lisätä entisestään ennakoivan twrveydenhuollon resursseja vain naisille, jotta saisimme edelleen nostettua naisten keskimääräsitä elinikää, joka jo nyt on noin 8 vuotta naisten hyväksi?

Anonyymi kirjoitti...

Tietenkin toisenlaisesta perspektiivistä kuolemahan on vain vapautus tällaisesta maailmasta, ja siten miehet pääsevät pälkähästä aikaisemmin kuin naiset, jotka jäävät tänne ryppyisinä ja rumina kitumaan kuin kitkerät kaalinpäät, heh heh.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Voi hellalettas.

Naiset synnyttävät ja pitävät teidät elossa ja terveenä, hoitavat teitä päiväkodissa, opettavat koulussa, passaavat avioliitossa ja korjaavat ja huoltavat terveydenhuollon puolella.

Mitä jos itse hoitaisitte miesten maailman pahimmat ongelmat, ne jotka lyhentävät sitä elämäänne: viinanjuonnin ja ylipainon, epäterveelliset elämäntavat, miesten keskinäisen pahoinpitelyn ja vallankäytön ja vaikkapa yksinkertaisen liikunnan puutteen. Olisiko se liikaa vaadittu?

Vaikka niinhän se tässä varmaan kääntyy, että se naisen puute tässäkin on se eliniän lyhentäjä? Saamarin pihtaajat, ne äitinne ja siskonne.

Säälittävää.

Anonyymi kirjoitti...

YK eli maailmanhallitus ottaa tasa-arvokriteereissään vain naisten hyvinvoinnin huomioon.

Jotenkin anonyymin pitää kääntää keskustelu pois itse asiasta ja olla sokea edessään möllöttäville todisteille siitä että esim.YK:lla on vain vihaa miehille annettavana,minkä huomaaminen voisi auttaa pääsemään ongelman jäljille.

"Naiset synnyttävät ja pitävät teidät elossa ja terveenä, hoitavat teitä päiväkodissa, opettavat koulussa, passaavat avioliitossa ja korjaavat ja huoltavat terveydenhuollon puolella."

Miehet siittävät meidät ja teidät ja sitten pitävät naiset elossa ja terveenä, rahoittavat ja rakentavat päiväkodit ja koulut, kärsivät avioliitossa ja menettävät omaisuutensa avioerossa ja kohtaavat mojovaa syrjintää terveydenhuollon puolella jonka he myös rahoittavat.

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä jos itse hoitaisitte miesten maailman pahimmat ongelmat, ne jotka lyhentävät sitä elämäänne: viinanjuonnin ja ylipainon, epäterveelliset elämäntavat, miesten keskinäisen pahoinpitelyn ja vallankäytön ja vaikkapa yksinkertaisen liikunnan puutteen. Olisiko se liikaa vaadittu?"

Kun miehillä on tasa-arvo-ongelma, se on aina miesten omaa syytä, ja vaaditaan, että miehet hoitaisivat itse asiansa paremmin. Miksi tämä sama ajattelu ei päde naisten tasa-arvo-ongelmien kohdalla, vaan niitä pitää hoitaa yhdessä koko yhteiskunnan ponnistuksin.

Se olisi kuule vain sinullekin parempi, jos miehet eivät eläisi maailmassa, jossa väkivalta, päihdeogelmat, syrjäytyminen jne. lyhentävät heidän elinikäänsä ja taloudellista potentiaaliaan. Kannattaa muistaa, että miesten tasa-arvo-ongelmien korjaaminen ja miesten aseman parantaminen on myöskin naisten etu.

Mikä ihme siinä on, että hyvinvointivaltio keskittyy huolehtimaan lähinnä vain naisten hyvinvoinnista, kun miesten koulutus, terveydenhuolto ovat rempallaan ja asunnottomuus, syrjäytyneisyys ja päihdeongelmat piinaavat? Ei se ole oikein.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=Ns9_Y6bGci4
Mainos :)

Mikko Moilanen kirjoitti...

Kuulkaa, kun pelimies-YTM kertoo, että miten homma etenee:

"In theory, you shouldn't have to work hard to get a girl horny because she should be the one to get you horny. You should just have to lay back, allow her to take off your clothes, and let her please you with /deep throat blowjobs/."

Kursivointi minun tekemä. Noin se homma menee. Jokainen ATM voi katsoa esim. www.redtube.comista millainen on YTM:ien reaalitodellisuus eg., miten kaikki nämä siveät ja nokka pystyssä ATM-miehen ohittavat naiset käyttäytyvät YTM-miehiä kohtaan. Syy siihen, että miksi naiset käyttäytyvät siten YTM-miehiä kohtaan on se, että antamalla oikein hyvän "hoidon" YTM-miehelle nainen vahvistaa mahdollisuuksiaan jatkossa suopeaan käytökseen YTM-miehen kohdalta. Eli nainen toimii tässä(kin) kivikautisten vaistojensa pohjalta.

Ilmari kirjoitti...

"Eli nainen toimii tässä(kin) kivikautisten vaistojensa pohjalta."

Sama pätee osittain kääntäenkin, kyllä (montaa) miestäkin alkaa ahdistaa jos näkee naisen itsestäänselvyytenä ja nainen on liian 'helppo'... Jos nainen oikuttelee paljon, se on tietysti erittäin rasittavaa, mutta on samalla myös signaali siitä ettei nainen ainakaan roiku miehessä.


"Naiset synnyttävät ja pitävät teidät elossa ja terveenä, hoitavat teitä päiväkodissa, opettavat koulussa, passaavat avioliitossa ja korjaavat ja huoltavat terveydenhuollon puolella."

Lastenhoitoa lukuunottamatta yhtään pelkästään naisten työpanokseen perustuvaa yhteiskuntaa ei kaiketi ole ollut olemassa. En ole ainakaan kuullut. Sen sijaan on paljonkin käänteisiä, täysin miesten pyörittämiä yhteiskuntia. Afrikassa taidettiin vastikään kokeilla "puhdasta" naisyhteisöä, mutta uskottavuutta söi se että monia palveluja, esim. teknistä tukea, ostettiin ulkopuolelta miehiltä.

Vakavammin puhuttuna on ongelmallista puhua sukupuolesta ikään kuin yhteenliittoutuneena joukkiona. Miehiä yhdistää joukkona vain muutama fysiologinen seikka, niistä yksi tärkeimmistä on naisia korkeammat testosteronitasot. Korkeammat testosteronitasot paitsi altistavat monenlaiselle riskikäyttäytymiselle, myös alentavat elinikää riippumatta elintavoista. Sama merkillinen trendi on näkyvissä erittäin monilla eläinlajeilla: urokset ovat lyhytikäisempiä kuin naaraat. Ihmisillä naisten pitkäikäisyyttä selittänee myös esim. ns. grandmother hypothesis; naiset ovat lisänneet lisääntymismenestystään hoitamalla jälkeläistensä jälkeläisiä vanhalla iällä.

Tuo Afganistan-esimerkki nyt on naurettavuudessaan huippuluokkaa: onko suurin ongelma tuossa alhaisessa eliniässä se että miehillä se on vuoden enemmän, vai se että se on molemmilla sukupuolilla (tosin osin varmaan lapsikuolleisuuden tähden) törkeän alhainen?

Mikko Moilanen kirjoitti...

"Korkeammat testosteronitasot paitsi altistavat monenlaiselle riskikäyttäytymiselle, myös alentavat elinikää riippumatta elintavoista."

Jotku (menestyksekkäät) bisnesmiehet sanovat, että se kuka ei ota riskejä, ei juo shampanjaa.

Miehillä voi olla korkeampi testosteronitaso, mutta naisilla on kuukautiskiertoon liittyviä vakavia häiriöitä. Tästä syystä pitäisi käydä julkista keskustelua täysin puhtaalta pöydältä siitä, että ovatko naiset kelvollisia mihinkään vastuullisiin tehtäviin. Vai voidaanko katsoa, että säännllisesti PMS-oireileva nainen voisi olla ihan yhtä tasapainoinen kuin mies?

Ilmari kirjoitti...

"Jotku (menestyksekkäät) bisnesmiehet sanovat, että se kuka ei ota riskejä, ei juo shampanjaa."

Niin, riskinottokyky ei ole pelkästään terveyshaitta, siksihän se on olemassa.


"Vai voidaanko katsoa, että säännllisesti PMS-oireileva nainen voisi olla ihan yhtä tasapainoinen kuin mies?"

Toivottavasti tämä oli jonkinlaista pilaa, ainakin se meni hyvin epäkorrektille alueelle... Naiset johtajina ja työryhmissä poikkeavat keskimäärin miehistä, mutteivät välttämättä huonoon suuntaan. Jos jonkun henkilön epätasapainoisuus haittaa työntekoa, tämä tulisi toki ottaa virkanimityksissä huomioon, sukupuolesta riippumatta. Minulla on ollut kokemuksia huonosta "työyhteisöstä" sekä intissä (kaikki miehiä) että naisvaltaisessa tutkimusryhmässä, enkä osaa suoralta kädeltä sanoa kumpi oli huonompi.

Arawn kirjoitti...

Ilmari: "Sen sijaan on paljonkin käänteisiä, täysin miesten pyörittämiä yhteiskuntia."

Heitätkö esimerkin?

Anonyymi kirjoitti...

"Toivottavasti tämä oli jonkinlaista pilaa, ainakin se meni hyvin epäkorrektille alueelle"

Miksi naisten hormonaalisista vaihteluista ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen olisi epäkorrektimpaa kuin miesten korkeammasta testosteronitasosta ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen?

Mikko Moilanen kirjoitti...

"Toivottavasti tämä oli jonkinlaista pilaa, ainakin se meni hyvin epäkorrektille alueelle..."

Eihän se nyt mitään pilaa ollut. Voi olla mahdollista, että naisten hormonaalisista häiriöistä ei ole vielä voitu keskustella poliittisista syistä niin paljon kuin olisi ollut tarpeellista. Nyt kun ajat ovat ehkä hieman muuttumassa ja avoimelle keskustelulle on enemmän mahdollisuuksia, ko. asia pitäisi ehkä nostaa ensimmäistä kertaa esille.

Ei varmaan myöskään olisi pahitteeksi, jos yliopistot hieman tutkisi kuukautiskierron vaikutuksia päätöksentekoon. Käsittääkseni jotkut naiset voivat muuttua hyvin vastuuttomiksi ja irrationaalisiksi kuukautiskiertonsa tienoilla.

Tämä on ehkä ollut hieman vaiettu asia, mutta ei se tarkoita, etteikö siitä voitaisi koskaan keskustella. Mielestäni yhteiskunnan jäsenillä on oikeus tietoon siitä, että millä tavoin esim. sukupuoli voi vaikuttaa henkilön edellytyksiin toimia vastuullisissa tehtävissä.

Ilmari kirjoitti...

"Ilmari: "Sen sijaan on paljonkin käänteisiä, täysin miesten pyörittämiä yhteiskuntia."

Heitätkö esimerkin?"

Talebanin hallitsema Afganistan.

Ilmari kirjoitti...

"Voi olla mahdollista, että naisten hormonaalisista häiriöistä ei ole vielä voitu keskustella poliittisista syistä niin paljon kuin olisi ollut tarpeellista."

Kyse ei ole mistään "häiriöistä" vaan kuukautiskierron hormonaaliset muutokset ovat "normaaleja". En haluaisi että testosteronitasoni vaikuttaisi vaikkapa ajokortin saamiseen, enkä vastaavasti usko että lisääntymisiässä olevat naiset haluaisivat heidän oletettujen hormonitasojensa vaikuttavan ainakaan eksplisiittisesti rekrytoinnissa. Mielestäni tulokset puhuvat puolestaan kunkin yksilön kohdalla.

Mikko Moilanen kirjoitti...

"Kyse ei ole mistään "häiriöistä" vaan kuukautiskierron hormonaaliset muutokset ovat "normaaleja"."

Niin, kirjoitin sen lauseen kuin naiset ja miehet olisi samanlaisia ominaisuuksiltaan. Jos olisivat, niin silloin voisi puhua häiriöistä. Mutta kun eivät ole (kuukautiskierrosta aiheutuvat riskitekijät päätöksenteossa ja harkintakyvyssä), niin tällöin, aivan oikein, kyseessä todellakin on _normaali_ vain naisille ominainen ilmiö.

Jotkut ovat muuten jopa sitä mieltä, että naisten ei tulisi voida äänestää lainkaan. Tiesitkö sitä? No, mutta se on vain yksi mielipide monien joukossa. Silti on hyvä muistaa, että kaikki mielipiteet on ihan yhtä arvokkaita.

Eräs naisjärjestö oli sitä mieltä, että tasa-arvo täytyy määritellä kokonaan uusiksi. Toisaalta taas kuulee sanottavan, että äänestäminen on velvollisuus. Jos naiset vapautettaisiin tästä velvollisuudesta, niin miten kohtuutonta se olisi miehiä kohtaan?

Anonyymi kirjoitti...

"En haluaisi että testosteronitasoni vaikuttaisi vaikkapa ajokortin saamiseen, enkä vastaavasti usko että lisääntymisiässä olevat naiset haluaisivat heidän oletettujen hormonitasojensa vaikuttavan ainakaan eksplisiittisesti rekrytoinnissa."

Eihän sen noihin asioihin tarvitse vaikuttaakaan. Olisi silti hyvä tutkia asioita ja käydä niistä keskustelua avoimin mielin, ilman että joitakin asioita määritellään tabuiksi.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=BZTyWlhL0KI
Toinenkin mainos :)

Anonyymi kirjoitti...

PMS oireista on tehty tutkimusta, sitä pitää vaan etsiä. Yksi asia mikä selvisi oli se, että naiset olivat töistä pois noin 30pv välein huomattavan useasti. Niin säännöllisesti ja useasti, että se näkyi kiistattomasti tilastojen matemaattisissa analyyseissä. Eli sairaspäiviä kertyy PMS oireiden seurauksena, ja niitähän juuri kutsutaan oiereiksi, koska ne haittaavat yksilön toimintakykyä.

Anonyymi kirjoitti...

"Toivottavasti tämä oli jonkinlaista pilaa, ainakin se meni hyvin epäkorrektille alueelle"

"Miksi naisten hormonaalisista vaihteluista ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen olisi epäkorrektimpaa kuin miesten korkeammasta testosteronitasosta ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen?"

Tässähän nykyinen ongelma on pähkinän kuoressa, naiseus on nostettu jalustalle, pyhäksi, kaiken yläpuolelle. Siitä ei saa puhua kriittisesti. On epäkorrektia puhua naisesta negatiivisesti, eikö se ole SELVÄ indikaattori siitä, mikä on sukupuolien asema nyky yhteiskunnassa?

Anonyymi kirjoitti...

"Toivottavasti tämä oli jonkinlaista pilaa, ainakin se meni hyvin epäkorrektille alueelle"

"Miksi naisten hormonaalisista vaihteluista ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen olisi epäkorrektimpaa kuin miesten korkeammasta testosteronitasosta ja sen mahdollisista vaikutuksista puhuminen?"

Tässähän nykyinen ongelma on pähkinän kuoressa, naiseus on nostettu jalustalle, pyhäksi, kaiken yläpuolelle. Siitä ei saa puhua kriittisesti. On epäkorrektia puhua naisesta negatiivisesti, eikö se ole SELVÄ indikaattori siitä, mikä on sukupuolien asema nyky yhteiskunnassa?

Panu kirjoitti...

Esimerkiksi Afganistanistanissa nainen elää vain 45-vuotiaaksi, eli vuoden vähemmän kuin afganistanilainen mies.

Afganistan on siis paljon tasa-arvoisempi maa kuin Suomi. Rukoilkaamme, että islam pian tulisi ja vapauttaisi meidät suomalaiset miehet. Tulkaa pelastukseen - Hayyaa ala l-falaah.

Anonyymi kirjoitti...

saakohan jostain hankkia "terveen paperit", minulla kun ei ole pms-oireita.

Anonyymi kirjoitti...

"On epäkorrektia puhua naisesta negatiivisesti, eikö se ole SELVÄ indikaattori siitä, mikä on sukupuolien asema nyky yhteiskunnassa?"

Onhan se, valitettavasti.

"saakohan jostain hankkia "terveen paperit", minulla kun ei ole pms-oireita."

Olet siis muuten vain kuin perseeseen ammuttu karhu?

Anonyymi kirjoitti...

Jorma: hihihi hah hah, tämä päivä on nasevan lausahduksesi vuoksi pelastettu :) Toi osui naulan kantaan! (se karhu perseineen)

- Vortac

Arawn kirjoitti...

Ilmari: "Talebanin hallitsema Afganistan."

Meinaat, että naiset eivät tee siellä mitään? Esimerkiksi synnytä ja hoida lapsia, valmista ruokaa miehilleen, pidä kotia pystyssä, kun miehet ovat poissa jne? Vai mikä tässä lasketaan yhteiskunnan pyöritykseksi? Politiikka ja yhteiskunnalliset, julkiset hommat?

Anonyymi kirjoitti...

jorma: "Olet siis muuten vain kuin perseeseen ammuttu karhu?"

kyllä, ympärivuotisesti.

kieltämättä hyvä läppä.. :) minuakin piristi.

Anonyymi kirjoitti...

tikka: "saakohan jostain hankkia "terveen paperit", minulla kun ei ole pms-oireita."

jorma: "Olet siis muuten vain kuin perseeseen ammuttu karhu?"

heh heh hee - tikalla muistaakseni on erittäin lämmin ja läheinen suhde kaikken, mikä liittyy perseeseen :)

Ilmari kirjoitti...

Ilmari:
"Lastenhoitoa lukuunottamatta yhtään pelkästään naisten työpanokseen perustuvaa yhteiskuntaa ei kaiketi ole ollut olemassa. En ole ainakaan kuullut. Sen sijaan on paljonkin käänteisiä, täysin miesten pyörittämiä yhteiskuntia."

Arawn:
"Meinaat, että naiset eivät tee siellä mitään? Esimerkiksi synnytä ja hoida lapsia, valmista ruokaa miehilleen, pidä kotia pystyssä, kun miehet ovat poissa jne? Vai mikä tässä lasketaan yhteiskunnan pyöritykseksi? Politiikka ja yhteiskunnalliset, julkiset hommat?"

Niin, nyt puhuttiin siis käytännössä kaikesta kodin ulkopuolella tehtävästä työstä, ei mistään politiikasta. Lastenhoidonhan jo mainitsin/yritin mainita. Lause oli ehkä epätäsmällinen, mutta viittasin siihen että myös Taleban-yhteiskunnassa naiset ovat varmasti hoitaneet lapsia. Sen sijaan uskon, että jo katukahvilat ja koulut pyörivät täysin miestyövoimalla.

Anonyymi kirjoitti...

ilmari, uskot, mutta tiedätkö? ovatko kaikki sisar hento valkoisetkin miehiä ja miten he saavat tutkia vieraita naisia sairaaloissa?

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Afganistanissa ollut ongelmia sairaaloiden pyörittämisessä juuri tämän takia?

Ilmari kirjoitti...

"Eikös Afganistanissa ollut ongelmia sairaaloiden pyörittämisessä juuri tämän takia?"

Muistaakseni kyllä. Naisilta oli - noin periaatteessa - kielletty kodin ulkopuolinen työ.