maanantaina, helmikuuta 02, 2009

Mies ei saa ilmaista tunteitaan

Miesten tasa-arvo ja itsemurhakulttuurin miespainotteisuus
Kun tein aiheesta aikoinaan gradua, niin STAKESin tutkijat olivat kovin ärtyneen vihaisia, kun kysyin, miksi STAKES ei tutki itsemurhaa kulttuurisena ilmiönä ja sosiaalisena kysymyksenä - eli kulttuurin ongelmana. Kulttuuria muodostavien arvojen ja asenteiden ongelmana.

STAKES oli (ja on) päättänyt pitää itsemurhaa vain tautiluokituksellisena, diagnostisena ongelmana - eli tautina, sairautena, kulttuurin syöpänä, ei sen osatekijänä.

Se ei kuulu "puhtaaseen kulttuuriin", jota STAKES puolustaa ja luo. "Oikeaan Kulttuuriin" kuuluu vain ihanteellisia asioita, joten itsemurha ei voi olla kulttuurinen ilmiö. Kulttuuri ei voi generoida itsemurhia koska virallisesti määritelty suomalaisuus on jotakin sinänsä niin ihmeellisen hyvää. Itsemurhaajat ova kulttuurille rasite, kulttuuri ei ole näin rasite itsemurhaehdokkaille.

Suomalaisessa kulttuurissa on eräs hyvin selkeä roolitettu ilmiö.

Tunteet (varsinkaan negatiivisten ja epäselvien tunteiden ilmaisu) on sallittu suomalaisille naisille - mutta ei miehille.

Tämä asetelma tulee esille varsinkin kouluissa, joissa opettajien reaktiot oppilaiden tunnepurskahduksille ovat usein varsin sukupuolittuneet: tyttöjen tunnepurske saa opettajassa helposti esille huolenpitoa mutta pojan tunnepurske taas hermostuneisuutta ja jopa inhoa "häiriköstä". (Olen toiminut opettajana ja nähnyt suomalaisen opettajan skaalaa monessa koulussa).

Ilmiö on niin "itsestäänselvä" ja "selkeä" "osa kulttuuriamme", että naiset saavat käyttäytyä hämmästyneesti ja jopa loukkaantuneesti, jos miespuolinen ilmaisee "suoraan" tai hämmentyneenä tunteitaan.

Miesten emootiot ovat eksoottinen ilmiö naistenlehdissä ja monesti tuntuu, että sinne ne jäävät.

Mies ylittäessään emootioiden ilmaisussaan miehelle kulttuurisesti rajatun, hillityn roolihegemonian ikään kuin varastaa tällöin naisen omistamaa hegemoniaa emootiotransponoijana.

Roolivapaasti emotionaalinen mies uhkaa siis naisen itseoikeutettua vapautta ilmaista tunteita; liian vapaasti ilmaiseva mies on emotionaalinen terroristi ja naisen reviirille tunkeutuja. Miehen tehtävä on olla vakaa ja tunteitaan hallitseva jörö, jota voidaan säälitellä ja silitellä kuin lemmikkikissaa.

Jos suomalainen nainen sallii suomalaisen miehen ilmaista tunteita, tavallisesti nainen odottaa äärimmäisen hillittyä, selkeää ja analysoitua, ilmoitusluontoista interaktiota.
One in ten men could be victims of paternity fraud. I'm fighting for them ...not the money

Treffi-ilmoituksen satoa - alkaa usko loppumaan... ;)

18 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Junassa viereeni tuli kerran nainen joka puhui paljon. Hän sanoi että hän ei luota miehiin jotka puhuvat paljon. PISTE.

No mikäs siinä.

Mutta ajatelkaapa jos olisin sanonut hänelle että minä pidän vain hiljaisista ja varautuneista naisista - niin kuin itse asiassa pidänkin. Kommentti olisi ollut että minulla on huono itsetunto kun en kestä vahvoja naisia.

(Niin kuin nyt paljon puhuminen olisi vahvuuden osoitus.)

(Syy miksi en pidä paljon puhuvista naisista on että he eivät ole minusta seksikkäitä. Kavereiksi ne kyllä kelpaavat.)

Kerran HS:ssä naispuolinen TV-arvostelija sanoi että hän katsoo vain naisten tekemiä ohjelmia koska niissä ei ole väkivaltaa.

No mikäpäs siinäkään.

Kokeilin kerran miesporukassa samaa - sanoin etten katso ajankohtaisohjelmia jotka ovat naisten tekemiä - mikä sekin piti silloin paikkansa. Kommentti oli heti että minulle on huono itsetunto kun en kestä vahvoja naisia.

Nauroin melko räkäisesti ko. miehelle joka meni täysin sanattomaksi. Hän ihmettelivarmaan miksi standardikommentti ei mennyt standarditavalla perille.

Jorma kirjoitti...

"Kommentti olisi ollut että minulla on huono itsetunto kun en kestä vahvoja naisia."

Jos ihminen on oikeasti vahva, hänelle on aivan sama kestävätkö muut häntä vai eivät. Kertoo heikosta itsetunnosta, jos on noin kiinnostunut muiden mielipiteistä.

Anonyymi kirjoitti...

Päivän ATM-kokemus: Olin tässä juuri hakemassa poliisilaitokselta passia, kun tapasin jonkun enneustajaeukon, joka alkoi ilmaiseksi ja yllättäen povata mulle. Melkein kaikki muut se arvas väärin, mutta implisiittisesti selvänä se piti puheissaan jo heti alusta alkaen, ettei mulla ole tyttöystävää! :) No meinas se sitten että 2 vuoden! päästä elämä muuttuu ja olen kihloissa.

-Gc

Anonyymi kirjoitti...

Joskus tätä blogia lukiessani ihmettelen joidenkin linkkien asiaankuuluvuutta.

Esimerkiksi tuo Treffi-ilmoitus-ketju.

Kävin läpi koko ketjun ja en ymmärrä, että mitä tekemistä asialla on tasa-arvon kanssa? Siis olisiko muijan pitänyt olla mielissään viesteistä, joissa häntä solvataan tai ovat muuten hänen pyyntönsä vastaisia?

Oliko sekin nyt seksuaalisen vallan käyttöä kun ei antanut treffipalstalla 5-vuotiaan tavoin käyttäytyvälle ääliöille?

Voisiko Herra Laasanen kertoa tai joku teistä vakikommentoijista, että mitä minä en nyt ole ymmärtänyt?

egalitaristi-wannabe kirjoitti...

Minä ilahduin siitä linkistä... Kun usein täällä linkitetään vain sivuille, joissa paljastuu naisten hölmöys, niin olihan ihanaa välillä tasa-arvon nimiin huomata, että on niitä tosi pöljiä miehiäkin olemassa :)

Jape kirjoitti...

Kirsi Virtanen: Pirttihirmu

Nainen on kodissaan pirttihirmu!

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 10:43 Tuottaja Kirsi Virtanen

(YLE Radio 1 keskiviikkona 4.2.2009 klo 9.05 - 10.00)

Koti ei enää ole rauhan tyssija.
Kodissa täytyy suorittaa ja suoriutua.
Kodin pitää olla hyvä ja edustava ja oikeanlainen kasvupaikka lapsille.

Lisäksi kodin pitää olla se paikka jossa kuolemme.
Apua! Koti onkin pelottava paikka!

Jape kirjoitti...

"...tai joku teistä vakikommentoijista..."

Etkös sinä itse ole ihan vakikommentoija? Ainakin täällä on tosi usein nimimerkillä "Anonyymi" esiintyvä vakikommentoija, jolla on usein vain kysymyksiä, mutta ei vastauksia mihinkään, varsinkaan suoraan hänelle osoitettuihin kysymyksiin ja ystävällisiin kehoituksiin...

Sofisti kirjoitti...

Noin, nyt en ole enää anonyymi. Tai ainakin minulla on nyt sitten vakituinen tunnus.

Jos viittaat aikaisemmin kommentoiviin anonyymeihin - en ole yksikään heistä. Tämä on toinen viestini koko blogissa. Lukenut olen jonkun aikaa tosin.

Kysymykseni säilyy. Miten tämä treffi-ilmoitus-ketju liittyy tasa-arvoon? Tuoko se esille jotain oletetusta seksuaalisesta vallankäytöstä? Jos ei niin mikä sen funktio blogissa on?

Siis en kysy tätä mitenkään kettuillakseni, vaan sen takia, että minulla ei ole asiasta mielipidettä, enkä osaa päätellä mitä ketjun linkittämisellä haettiin takaa?

ari kirjoitti...

http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/02/02/miesyrittaja-tahdotko-ansaita-3240e/

Anonyymi kirjoitti...

Tänään klo 21:50 TV1:ltä tulee Voimala-ohjelma, jossa aiheena: "Millaista on olla seksistä syrjäytynyt läpierotisoituneessa maailmassa? Mukana kirjailijat Timo Hännikäinen ja Esa Sariola, sosiologi Anna Kontula ja kouluttaja Meri Saarnilahti-Becker."

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitä ohjelmaa ennen näköjään tulee Jimiltä klo 21:00: "JIM D: Aviomieheni salaisuudet. Miten käy suhteen, kun aviomies osoittautuukin homoseksuaaliksi? Kolme naista kertoo tarinansa siitä, kuinka avioliitto kärsii kärsii salaisuuksien taakasta. Ohjelma sisältää voimakkaita kohtauksia, jotka saattavat olla haitallisia lapsille."

Homo

Henry kirjoitti...

"Kysymykseni säilyy. Miten tämä treffi-ilmoitus-ketju liittyy tasa-arvoon? Tuoko se esille jotain oletetusta seksuaalisesta vallankäytöstä? Jos ei niin mikä sen funktio blogissa on?"

Ei se liity tasa-arvoon mitenkään. Tähän blogiin olen kerännyt tasa-arvoon ja ihmissuhteisiin liittyviä linkkejä. Alunperinhän tämän blogin nimi oli ihmissuhteet, eikä tasa-arvo ollut varsinaisesti edes aiheena.

Ei noilla linkeillä ole sen kummempaa funktiota tai agendaa kuin että ne on valittu mielenkiintoisuus-periaatteella. Lukijan päätettäväksi jää se, mikä linkin lopullinen merkitys on.

Jorma kirjoitti...

"Tuoko se esille jotain oletetusta seksuaalisesta vallankäytöstä?"

Osoittaahan se nyt ainakin sen, että naisille riittää miestarjontaa, josta valita. Miesilmoittajat harvemmin pääsevät kovin monilla vastauksilla retostelemaan.

Toisekseen se osoittaa, että siinä missä miehet ovat usein kiinnostuneita seksistä, naiset ovat usein kiinnostuneita jostain ihan muusta, ilmeisesti vakamasta ihmissuhteesta.

Jo nämä kaksi tekijää aiheuttavat sen, että naiset ja miehet eivät ola samanlaisia, eivätkä samanlaisessa asemassa parisuhdemarkkinoilla.

Ville kirjoitti...

Naisnotaari kavalsi miljoonia vanhukselta

Ex-kunnanvaltuutetulle vaaditaan vankeusrangaistusta.
...
- Syyttäjä katsoo, että nainen on anastanut hoidettavanaan olleita varoja yhteensä 3 502 612 euroa. Haastehakemuksen mukaan hänet on tuomittava vähintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen,


Kuinka typerä voi olla? Pätee sekä yllä että alla oleviin uutisiin.

Äiti tappoi tyttärensä saadakseen pitää miesystävänsä

34-vuotias Boudreau kuristi tyttärensä, veti tämän housut alas jotta rikos näyttäisi seksirikokselta ja heitti tyttärensä ruumiin jokeen.

Boudreau hävitti tyttärensä vaatteita ja ilmoitti tämän kadonneen riidan jälkeen. Äiti myös vetosi kyynelsilmin televisiossa tytön löytymiseksi. Myös miesystävälleen hän kertoi tytön kadonneen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta treffiketjusta:
"Itse onnistuin saamaan vastauksia varsin tasokkaisiin, personoituihin lähestymisiini vasta sen jälkeen kun valehtelin pituuteni 170 -> 185 ja nostin painoa sen verran, että urheilulliset kuvani olivat uskottavia sen mittaiselle miehelle.

Itseasiassa sen jälkeen naiset jopa alkoivat kirjoittelemaan minulle oma-aloitteisestikin."

Että näin. Eipä ole tavallisella alle 180 senttiselllä miehellä mahdollisuuksia.

tympeäNörttö kirjoitti...

"Eipä ole tavallisella alle 180 senttiselllä miehellä mahdollisuuksia."

Minäkin lueskelin tuota ketjua, ja jäin ihmettelemään tasan samaa kohtaa. Ehkä jos joskus vielä teen deittiprofiilin, pistän siihen pituudeksi tasan 180 cm, psykologisen vaikutuksen tähden, vaikka joutunenkin silloin valehtelemaan muutaman sentin. (En nyt sentään kymmentä.) Toisaalta, vaikka olisi helppoa tuudittautua siihen, että pituus on kaikki kaikessa, niin kyllä pari minua lyhyempää (mutta toisaalta myös hintelämpää) kaveriani seurustelee tahoillansa ihan mukavasti. Ja sitten taas eräs lähes kaksimetrinen hujoppi on yhtä naiseton kuin minäkin. Go figure...

Vortac kirjoitti...

Ei noilla linkeillä ole sen kummempaa funktiota tai agendaa kuin että ne on valittu mielenkiintoisuus-periaatteella. Lukijan päätettäväksi jää se, mikä linkin lopullinen merkitys on.

Ja hyvä niin.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Ja sitten taas eräs lähes kaksimetrinen hujoppi on yhtä naiseton kuin minäkin. Go figure...

Pituudella on merkitystä, mutta vain muiden asioiden jälkeen, ja vain suhteellisen vähän. Jos olet alfa, voit olla miten lyhyt pätkä tahansa, ja aina tulee römpsää kuin satamalla taivaalta. Jopa kääpiömiehet pääsevät pornoelokuviin..

- Vortac