keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Häirintä loppui

Naiset hakevat entistä innokkaammin asepalvelukseen

EU-maiden naiset tienaavat 17 prosenttia miehiä vähemmän

Eduskunnassa jätetty naiset rauhaan
Selvityksen seurauksena taloon määrättiin erityiset yhteyshenkilöt, joille voisi ilmoittaa häirintätapauksista. He eivät kuitenkaan ole saaneet ainuttakaan ilmoitusta häirinnästä.

Blogilistalta bongattu mainos, joka vakuuttaa asiantuntemuksellaan

25 kommenttia:

Jape kirjoitti...

heh heh hee, pakko kommentoida tuota blogilistan mainosta hetimiten... :)

ote:
Ilona on tavoitettavissa
tänään kello 16.00 - 21.00
numerosta 09 xx 195 949
palvelun hinta on 2,34 /min
[...]
Tietäjät:
.
.
.
Ilona Hintala


Minusta tietäjän hinnoittelu ja nimi matchaa mainiosti :)

Jape kirjoitti...

"Reserviin on koulutettu lähes 4 300 naista. Heistä yli puolet on saanut johtajakoulutuksen."

minusta tuossa, että naisita on yli puolet saanut johtajakoulutuksen on jotain mätää tasa-arvonkannalta. epäilen että on kyse tarkoituksellisesta naisten pönkityksestä ja suosimisessa, jotta saadaan edes jollain lailla naiset "näkyväksi" asevelvollisuuden suorittajina.

Jos naiset olisivat samalla viivalla, kuin miehet, tulisi naisten johtajakouluken prosentuaalinen osuus olla kuta kuinkin samam kuin miehillä. Miehistä käsitääkseni noin 10 - 15% saa johtajakoulutuksen asevelvollisuusaikana.

Jape kirjoitti...

"Eduskunnassa jätetty naiset rauhaan

Eduskunnassa ei ole ilmennyt uusia ahdistelutapauksia viime talven kohun jälkeen, selviää Svenska Ylen keräämistä tiedoista."

Vai voisiko olla, että niitä oikeitä keissejä ei ollut tuolloin aiemminkaan?
Nyt kun on luotu menettelytavat häirinnän tarkkailuun ja ilmoittamiseen, niin ei rohjeta puskista tehdä niin herkästi niitä mahdollisesti perättömiä ja miehiä mustamaalaavia ilmoituksia, kun ne tutkitaan nyt tarkemmin. Ja kun "ahdistelua" kokenut nainen ja ahdistelijaksi syytetty mies on nimillään esillä, voi mieskin tehdä poliisille tutkintappyynnön perättömästä väittämästä jos katso sen aiheelliseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jape:
"minusta tuossa, että naisita on yli puolet saanut johtajakoulutuksen on jotain mätää tasa-arvonkannalta."

Erohan tulee siitä, että naisille asepalvelus on vapaaehtoinen -> armeijaan menee vain keskimääräistä varusmiestä motivoituneempia naisia -> kaikki naiset yrittävät alikessuiksi kun samaan aikaan suurin osa miehistä yrittää välttää johtajankoulutusta.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi naiset tuppaavat hakeutumaan sellaisiin palveluspaikkoihin, joissa koulutetaan paljon alikessuja. Esimerkiksi viestissä (naisten suosiossa) jokainen ryhmänjohtaja on tietenkin alikessu, kuten myös jokainen kuski. Niinpä viestimiehistä yksi neljästä tai viidestä voi olla alikessuja.

- Syltty

Ville kirjoitti...

Väite perheväkivallan naisuhreista:

"Suomessa kuolee keskimäärin yksi nainen viikossa perheväkivallan seurauksena, [näyttelijä Minna] Hokkanen huomauttaa." Lainaus lehtijutusta Moni nainen saa tänäänkin nyrkistä.

Jaahas. Katsotaanpa.

***
Henkirikoskatsaus 2008

2003-2007
parisuhdekumppani surmaa naisen 22 25 20 21 24
mies-nainen 30 31 31 34 39

(Huom.) Edes kaikki mies-nais henkirikokset eivät yllä väitettyyn 1/vko.

***
Parisuhdeväkivalta ja sen ehkäisy

Tilastokeskuksen kuolemansyytilastojen perusteella vuosina 1996–2003 keskimäärin 19 naista kuoli vuosittain puolison tai partnerin aiheuttaman väkivallan uhrina.

Vuonna 1996 parisuhdeväkivallan uhrina kuoli 30 naista, mutta 1990-luvun loppuvuosina hieman vähemmän, noin 15 naista. Vuosituhannen vaihteessa parisuhdeväkivallassa kuolleita naisia oli runsaat parikymmentä vuosittain, mutta vuosina 2002 ja 2003 heidän lukumääränsä oli laskenut jälleen viidentoista tuntumaan.

***
Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen

Parisuhdeväkivallan uhrina kuoli 1999-2003 keskimäärin 17,8 naista vuodessa (kuolinsyytilasto). Vuonna 1996 tämä luku oli 30, tähänastinen ennätys.

Olli Hurtan tutkimuksen kattaman seitsemän vuoden (1995-2001) kuluessa lähisuhdeväkivaltaan kuoli kaikkiaan 291 uhria. Näistä naisia oli 204. Vuosittain keskimäärin 29 naista kuoli siis nykyisen tai entisen puolison tai kumppanin taikka oman vanhemman, lapsen tai sisaruksen tai muun hyvin läheisen henkilön väkivallan seurauksena. (...) Siten tämän aineiston mukaan naisia kuoli vuosina 1995-2001 parisuhdesurmissa vuosittain keskimäärin 23,3.

***

Näiden perusteella väite on valhe.

Minna Hokkasen mukaan taiteilijoilla on velvollisuus käsitellä myös vaikeita aiheita. Nyt perheväkivalta esitetään miehen naiseen kohdistamana väkivaltana, joka on vain osa koko käsitettä. Milloinkohan taiteilijat käsittelevät ja esittävät naisen ja äidin lapseen(sa) kohdistamaa väkivaltaa perheväkivallan käsitteen alla? Jääkö silloinkin "sikaniska"naista ymmärtävä näkökulma vähemmälle?

Jape kirjoitti...

Syltty: "Esimerkiksi viestissä (naisten suosiossa)"

Tämä on mielenkiintoinen tieto, Jape on nimittäin viestimies (radiosähköttäjä, josta on pirusti hyötyä sitten kun ydinsota on tuhonnut transitoreihin perustuvat viestivälineet. Venäläiset putkiradiot, joihin Jape sai koulutuksen, pelaa yhä :)

Syltty: "jokainen ryhmänjohtaja on tietenkin alikessu, kuten myös jokainen kuski."

No kuten aiemmin totesin, on Jape viestimiess. Jape on myös kuski, kun niitä venäläisiä putkiradioti piti kuljettaa kuormautolla, kun ne oli niin isoja :)
Jape ei ole kuitenkaan alikessu, eikä muukaan. Valtaosa halusi AUK:kiin (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), koska viestimiehen palvelusaika oli jokatapuksessa "rivimiehelläkin" 11 kuuakutta. No eihän sinne tietenkään kaikki päässeet, ABC-kortilliset, joita oli vain 3, kaikkein vähiten.

Syltty: "Niinpä viestimiehistä yksi neljästä tai viidestä voi olla alikessuja."

Juu, varmaan näin nykyään. Minun aikanani suhde oli kutakuinkin yksi seitsemästä.

Jape kirjoitti...

Syltty: "Erohan tulee siitä, että naisille asepalvelus on vapaaehtoinen -> armeijaan menee vain keskimääräistä varusmiestä motivoituneempia naisia"

No tuo on vain osa selitys. Vapaahetoisuuden ei pitäisi vaikuttaa aliupseeriksi valikoitumiseen. Ja motivaatiostakin voi olla montaa mieltä, eli alun jälkeen motivaatio-ongelmia voi olla myös naisilla.

Tässä muutamia aihetta koskevai uutisia:
Joka kuudes nainen keskeyttää asepalveluksensa ennen valaa

ote:
Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen keskeyttää noin joka kuudes ennen 45 vuorokauden määräajan umpeutumista. Syitä keskeytykseen on vaikea eritellä, koska niitä ei ole pakko ilmoittaa.
[...]
Keskeyttämissyytä ei tarvitse kertoa, mutta pääosin syyt ovat fyysisiä. Toisilla motivaatio ei olekaan kohdallaan
[...]
- Joskus motiivi palvelukseen astumiseen on alunperinkin väärä. Parissa päivässä huomaakin, ettei ole valmis tällaiseen, Kivelä sanoo.
[...]


Naisia reservissä jo noin 4 300 - siis prikaatin verran

Jape kirjoitti...

"EU-maiden naiset tienaavat 17 prosenttia miehiä vähemmän"

Ja taas on "mitattu" täysin epäoleellista suuretta. Pitäisi mitata ja verrata palkkaa/palkkaeroja samassa työssä (työtehtävässä)saman työnatajan palveluksessa olevien miesten ja naisten välillä. Niissä palkoissa ei merkittäviä eroja käsittääksni ole.

Miksi yhä uudelleen ja uudellen jauhetaan jostain keskipalkoista?

Anonyymi kirjoitti...

Jape:
Koska naiset voivat keskeyttää ilman ongelmia ennen sotilasvalaa, ne joilla tulee motivaatio-ongelmia, keskeyttävät. Ei se naisten vapaaehtoisuus vaikuta kuin motivaatioon.

Olen itsekin viestimies ja nykyään 6/12kk-systeemissa osa miehistä on pakko määrätä alikessuiksivasten omaa tahtoansa. Meidän alokastuvasta määrättiin kaksi miestä vasten tahtoaan aukkiin ja toinen sitten keskeytti sen ja palasi rivimieheksi.

Käytännössä jokainen, joka halusi aukkiin eikä ollut täysi toope, myös pääsi sinne.

- Syltty

Jape kirjoitti...

Syltty: "Olen itsekin viestimies ja nykyään 6/12kk-systeemissa osa miehistä on pakko määrätä alikessuiksivasten omaa tahtoansa."

No näin varmaan on, en tiennyt että viestimiehilläkin voisi olla 6 kk:n palvelut. "Ennenvanhaan", siis vanhaan hyvään aikaan, viestijoukkoja pidettiin erikoisjoukkona, jolloin rivimieskin, siis viestimies, oli täydenajan, eli 11 kuukautta.

Nykyään on näemmä sitten löysempää, niin kuin armeijassa muutenkin.

Syltty: "Käytännössä jokainen, joka halusi aukkiin eikä ollut täysi toope, myös pääsi sinne."

OK. Minun armeija aikoihin ei näin ollut. Ketään (käytännössä) ei tarvinnut määrätä vastentahtoisesti, vaan vapaaehtosia oli enemmän kuin paikkoja.

Jorma kirjoitti...

"Naiset hakevat entistä innokkaammin asepalvelukseen"

Eivät nuo määrät kovin kummoisia ole edelleenkään. Siinä 500 kieppeissä per vuosi pyöritään. Naisten keskeytysprosentti on myös kova, sillä heiltähän se onnistuu ns. harkinta-aikana pelkällä ilmoituksella.

"Jos naiset olisivat samalla viivalla, kuin miehet, tulisi naisten johtajakouluken prosentuaalinen osuus olla kuta kuinkin samam kuin miehillä."

Kuntotesteissä naisilta vaaditaan helpompaa suoritusta, vaikka periaatteessaa heidän pitäisi pystyä samaan kuin miesten. Tätä ei voi pitää tasa-arvoisena.

Voi toki olla, että naisia mieluusti ylennetään pois ruohonjuuritason teurastustehtävistä.

Japen kanssa sama havainto: kun ennen monilla saroilla miehistön koulutus kesti lähes yhtä pitkään kuin johtajien, niin sinne oli pyrkijöitä enemmän, eikä sisäänpääsy ollut tosiaankaan varmaa. Nyt kai taitaa päästä lähes jokainen halukas. On tietysti selvää, että vapaaehtoisena mukaantuleva nainen, joka viettää vaikka reipasta välivuotta opintojen jälkeen, etenee pidemmälle kuin vastentahtoisesti mukana sinnittelevä mies, jolla olisi juuri sillä hetkellä parempaa tekemistä siviilissä.

Nainen voi valita palvelukseenastumisajankohtansa lähtökohtaisesti itse, kun taas miehelle se määrätään, eikä lykkäysten kanssa pelaaminen ole kivaa. Tämä on osa miehiin kohdistuvaa sukupuolisyrjintää.

"Miksi yhä uudelleen ja uudellen jauhetaan jostain keskipalkoista?"

Koska sillä voidaan perustella feministien vaatimuksia ja polkea miesten oikeuksia.

"Milloinkohan taiteilijat käsittelevät ja esittävät naisen ja äidin lapseen(sa) kohdistamaa väkivaltaa perheväkivallan käsitteen alla?"

Taitelijoilta on turha paljon odottaa tässäkään suhteessa. Sehän vaatisi kunnollista asioihin perehtymistä ja itsenäistä ajattelukykyä.

Jorma kirjoitti...

"Selvityksen seurauksena taloon määrättiin erityiset yhteyshenkilöt, joille voisi ilmoittaa häirintätapauksista. He eivät kuitenkaan ole saaneet ainuttakaan ilmoitusta häirinnästä."

Ettei vain johtuisi siitä, ettei mitään häirintää ole ollutkaan?

Koko häirintäjupakka oli vain Pravdan feminististen miestenvihaajien yritys hyökätä poliittisia vastustajiaan vastaan alatyylisellä ja törkeällä tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

"Ettei vain johtuisi siitä, ettei mitään häirintää ole ollutkaan?

Koko häirintäjupakka oli vain Pravdan feminististen miestenvihaajien yritys hyökätä poliittisia vastustajiaan vastaan alatyylisellä ja törkeällä tavalla."

Niin tuota alunperin itsekin vähän epäilin kun varsinaisia syyllisiä ahdisteluun ei sitten löytynytkään kovasta melusta huolimatta.

Mielestäni tässä on yksi asia joka voitaisiin laskea yhdeksi miesten syrjinnän muodoksi: perättömien syytösten kohteeksi joutuminen.

-Teme-

asdfg kirjoitti...

Ei olisi ensimmäinen kerta, kun äärimmäisen huutavaa tarvetta varten tehdyt toimintaohjeet jäävät käytön puutteen vuoksi unholaan.

Enkä puhu nyt mistään toiminta palotilanteessa -jutuista.

asdfg kirjoitti...

Ai joo muuten, mielestäni termin "pravda" käyttö hesarista on äärimmäisen noloa.

Jape kirjoitti...

Minusta termi "Pravda" kuvaa juurikin oikein sitä asennetta ja julkaisu politiikkaa joka Hesarissa on.

On vain yksi totuus, "Pravdan" totuus, muita ei ole, tai ei ainkaan julkaista. Hesari = Pravda.

Jorma kirjoitti...

"Ai joo muuten, mielestäni termin "pravda" käyttö hesarista on äärimmäisen noloa."

Noloa se on lähinnä SanomaWsoy:lle. Helsingin Sanomat oli joskus muinoin laatulehti, nyt vain toimittajien poliittisia mielipiteitä tuputtava puppugeneraattori, joka ei kerro lukijoilleen mitä maailmassa tapahtuu, vaan yrittää saarnaamalla kertoa kansalle, mikä milloinkin on se ainoa oikea ja hyväksyttävä mielipide asioista. Faktat on joko unohdettu kokonaan, tai sitten ne on alistettu toimittajien mielipiteille.

Niinpä pravda on lempinimenä hyvin ansaittu ja kuvaava.

asdfg kirjoitti...

Olen kuullut toisaalta, että Hesari on porvari-Erkon ZOG-äänitorvi. En enää tiedä ketä uskoa.

En ole yrittämässä kiistää, ettäkö Hesarin toimituksellisessa linjassa ja juttujen tasossa olisi toisinaan ilmeisiä puutteita. Kyse on vain siitä haluaako naurettavuuden uhallakin identifioitua johonkin äärimmäisten mielipiteiden leiriin. (Jokainen voi itse arvailla missä kaikissa porukoissa tämä pravda-juttu on ollut vuosikausia vakiovitsi.)

Jos haluaa, niin antaa mennä vain.

Mortimer kirjoitti...

"Selvityksen seurauksena taloon määrättiin erityiset yhteyshenkilöt, joille voisi ilmoittaa häirintätapauksista. He eivät kuitenkaan ole saaneet ainuttakaan ilmoitusta häirinnästä."

Noilla ilmiöillä tuntuu olevan taipumus kadota ilmaan heti kun niiden esiintymistä aletaan seurata. Eikö Suomessa pitänyt rehottaa ihmiskauppaakin aivan pilvin pimein, ja sen takia perustettu poliisivirkoja tutkimaan vain tätä asiaa, jonka jälkeen ihmiskaupasta ei enää näkynyt jälkeäkään? Ja lapsipornoa vastaan rakennettiin suodatin, mutta paljoa suodatettavaa ei sitten tainnut ollakaan. Ainakaan siis lapsipornoa, mitä varten se rakennettiin.

Jorma kirjoitti...

"Olen kuullut toisaalta, että Hesari on porvari-Erkon ZOG-äänitorvi."

Toimittajakunnan vihervasemmistolaisuudesta ei voi juuri olla epäselvyyttä, jos on lehteä joskus erehtynyt lukemaan.

"En ole yrittämässä kiistää, ettäkö Hesarin toimituksellisessa linjassa ja juttujen tasossa olisi toisinaan ilmeisiä puutteita."

Puutteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

"johonkin äärimmäisten mielipiteiden leiriin."

Minusta vallanpitäjien kustannuksella vitsailu ei ole kovinkaan äärimmäinen mielipide, vaan ihan normaali osa toimivaa demokratiaa.

Jape kirjoitti...

asdg: "(Jokainen voi itse arvailla missä kaikissa porukoissa tämä pravda-juttu on ollut vuosikausia vakiovitsi.)"

Minä olen aika huono arvaamaan. Kerrotko minulle missä kaikissa porukoissa tämä pravda-juttu on ollut vuosikausia vakiovitsi?

asdfg kirjoitti...

Jorma: "Minusta vallanpitäjien kustannuksella vitsailu ei ole kovinkaan äärimmäinen mielipide, vaan ihan normaali osa toimivaa demokratiaa."

Kyse on siitä, että se on vanha, ei kovin hauska vitsi, ja sen rituaalinomainen toistelu on - kuten sanoin - aika vaivaannuttavaa.

Jape: "Minä olen aika huono arvaamaan. Kerrotko minulle missä kaikissa porukoissa tämä pravda-juttu on ollut vuosikausia vakiovitsi?"

Kirjoittaessani ajattelin kolmea nimettävissä olevaa ryhmää. En haluaisi erityisesti mainita yhtäkään, mutta jos se on niin tärkeää, niin esimerkiksi Mestarinpalvojat julistavat "pravdaan" kohdistuvaa fatwaansa koko ajan. Oman sisäryhmän ylilyönnit ovat lopulta aivan yhtä pöhköjä kuin ulkoryhmän ylilyönnit.

Enkä siis edelleenkään sano, ettäkö Hesaria ei voisi kritisoida monista näkökulmista. Allekirjoitan itse useimmat täällä Hesarin juttuja kohtaan esitetyt kritiikit, mutta pravda-diskurssi on monen sen ulkopuolisen silmissä huvittavaa.

Kyllä, sanomalehdillä on sekä julkilausutut että peitellymmät linjansa. Kyllä, toimittajilla on poliittiset mielipiteensä. En vain näe tässä Hesarin tapauksessa mitään sen kummempaa kuin että Ilkka on aika vitusti kepuun kallellaan. Ei kai siitä nyt kannata olla sydänjuuriaan myöten loukkaantunut, jos jokin sanomalehti ei ole suoraan lainattua Jumalan sanaa.

Jorma kirjoitti...

"Kyse on siitä, että se on vanha, ei kovin hauska vitsi, ja sen rituaalinomainen toistelu on - kuten sanoin - aika vaivaannuttavaa."

Meillä on sitten ilmeisesti erilainen huumorintaju. Toki vaihtoehtoisiakin nimityksiä voisi koettaa keksiä, ei siinä mitään. Täytyy yrittää tehdä niin ensi kerralla.

"En vain näe tässä Hesarin tapauksessa mitään sen kummempaa kuin että Ilkka on aika vitusti kepuun kallellaan."

HS kuitenkin mielellään yrittää esiintyä puolueettomana tiedonvälittäjänä. Jonkun Ilkan kepulaisuus on yleisesti tunnettu ja tunnustettu tosiasia. Sitä paitsi, HS on ainoa aidosti valtakunnallinen (ainakin toistaiseksi) lehti Suomessa, joten siihen kohdistuu ihan toisenlaisia odotuksia, kuin joihinkin maakunnallisiin lehtiin.

HS on toki ajanut sellaisiakin asioita, jotka eivät ehkä ole punavihreän piirin agendalla ensimmäisenä. EU-jäsenyyttä se kannatti todella vahvasti, ja ilmeisesti NATO-jäsenyyskään ei olisi sille vastenmielinen.

Yksityisellä lehdellä on toki oikeus valita linjansa ja esittää mielipiteensä. Kyllähän YLE:n toiminta on ollut monta kertaa tässä mielessä törkeämpää. Ne kannan ilmaisut tulisi vain tehdä kolumneissa tai pääkirjoituksissa. Uutisoinnista mielipiteen ilmaisut, arvottavat sanat yms. pitäisi jättää kokonaan pois.

Kuten Janne Virkkunen ja Saska Saarikoski ovat avoimesti toisaalla tunnustaneet, HS haluaa olla ennemmin vallankäyttäjä kuin tiedonvälittäjä. Tämän voisi vain sanoa reilusti omassa lehdessäkin, eikä vain muualla.

Minä en ainakaan kaipaa mitään oppimestaria kertomaan minulle, mitä mieltä minun pitäisi asioista olla. Haluaisin vain laajasti, kattavasti ja mahdollisimman puolueettomasti tietoa ajankohtaisista asioista.

Koska HS ei pysty vastaamaan, eikä ei edes halua vastata, tähän toiveeseen, hankin tietoni tätä nykyä muita kanavia, etenkin nettiä, hyödyntäen. Kun vertaa muiden maiden lehtitarjontaa, jo ihan nettiversiona, Suomen vastaavaan, niin kyllähän sitä väistämättä pettyy. Tietenkin kunnon journalismi vaatii kovaa työtä ja tinkimätöntä otetta, mutta luulisi Suomen kokoisesta maasta löytyvän tähän kykeneviä ihmisiä.

Se masentaa etenkin, kun tietää, että halutessaan HS pystyisi niin paljon parempaan. Rahaa olisi, mutta huono linja vähentää jatkuvasti tilaajia. Ja sen seurauksena tehdään lisää karsintoja (esim. aluetoimitukset suljetaan) ja keskitytään entistä vahvemmin halvempaan mielipidekirjoitteluun ja hömppään. Ei hyvälle näytä.

asdfg kirjoitti...

Äskeisestä olen pitkälti samaa mieltä kanssasi.